Maminka.czZdraví

10 věcí, které byste měli vědět o růstových bolestech

Martina Machová 28.  7.  2016
Kdy se růstové bolesti nejčastěji objevují? Jak se projevují? A lze je nějak zmírnit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Růstové bolesti umí v některých případech velmi vyděsit, své o tom ví například paní Alena: „Bylo to hrozné, byla jsem daleko od domova, zoufalá a strašně jsem se o syna bála. Byly jsme s kamarádkami a dětmi na dovolené v Itálii a můj tehdy tříletý syn tam proplakal dva večery a noci, strašně ho bolely nožičky. Ve dne se zdál kupodivu v pořádku, neměl teploty, žádná zranění, štípance – prostě nic, co by naznačovalo nějakou nemoc či úraz. V hlavě mi pochopitelně probíhalo několik hororových scénářů, naštěstí mi tehdy velmi pomohl jeden starší manželský pár z Ukrajiny, který bydlel ve vedlejším bungalovu. Pán byl dětský lékař na odpočinku – pro mne kouzelný dědeček z pohádky! Syna prohlédl, mě vyzpovídal, pro jistotuse mnou jel na ultrazvuk a rentgen do nemocnice. Tam jen potvrdili to, co kouzelný dědeček říkal od začátku – jedná se o růstové bolesti,“ vzpomíná Alena.

Růstové bolesti: Kupodivu nebolí kosti, ale…

Maminky malých kojenců dobře znají bouřlivá období tzv. růstových spurtů, kdy se ze dne na den zdálo, že je mléka málo a z dítka se stává nenasytný otesánek. Jenže v kojeneckém věku naštěstí neprovázejí spurtová období bolesti, které některé děti trápí v období bouřlivého růstu mezi třetím rokem a pubertou. Postižené bývají zejména dolní končetiny.

Růstový spurt: období nenasytného kojence vás potká několikrát

V odborné literatuře byly růstové bolesti poprvé popsány zhruba před 200 lety, zajímavé je, že se o nich stále moc neví. Ani moderní medicína netuší, proč některé děti trápí a jiné ne.

 

U některých dětí lze pozorovat souvislost mezi bolestmi a větší fyzickou zátěží.

 

Zajímavé je, že bolest nevzniká, jak bychom očekávali přímo v kostech, ale je důsledkem napětí přilehlých měkkých tkání. Dobrou zprávou je, že růstové bolesti považují lékaři za nezávažný stav a není potřeba je nijak léčit (ale říkejte to vyděšené mamince tříletého mrňouska). Odborníci nicméně upozorňují na to, že vyřknutí diagnózy musí vždy předcházet odborná vyšetření, kdy budou vyloučeny jiné závažnější nemoci.

Když růst bolí...

„Opakované bolesti končetin mohou být někdy i projevem nádorového bujení. Proto je nanejvýš vhodné, aby dítě s opakovanými bolestmi viděl také lékař.“ upozorňuje například neurolog Jiří Náhlovský.

10 věcí, které byste měli vědět o růstových bolestech

  • Růstové bolesti se objevují zejména ve večerních a nočních hodinách, kdy už dítě není tak aktivní a všechny nepříjemné pocity více vnímá.
  • Dle lékařů jsou růstové bolesti nejčastější příčinou nočních bolestí dolních končetin v dětském věku.
  • Bolest je obvykle oboustranná.
  • Období výskytu má dva typické vrcholy; mezi 3 až 5 rokem a dále pak mezi 8 až 12 lety.
  • U některých dětí lze pozorovat souvislost mezi bolestmi a větší fyzickou zátěží.
  • Vnímání bolesti je velmi rozdílné; od mírné až po velmi intenzivní. Záleží i nacitlivosti a někdy také temperamentu dítěte.
  • Bolest může být ve výjimečných případech silná natolik, že dítě probouzí ze spánku.
  • Růstové bolesti nedoprovází jiné nepříjemné symptomy.
  • Podle některých výzkumů bývají růstové bolesti častější u dětí s poruchami soustředění a učení.
  • Na růstové bolesti bohužel neexistuje žádný speciální lék.
Růstový spurt
Laktační poradenství

Růstový spurt

Lze dítěti ulevit?

„Na růstové bolesti neexistuje žádný speciální lék. Někomu pomáhá jemná masáž postižené oblasti, jinému jen ujištění, že se nejedná o nic závažného. Dětští lékaři často doporučují suché nebo vlhké teplo (obklady), které u mnoha malých pacientů proti růstové bolesti pomáhá,“ uvádí neurolog Jiří Náhlovský.

Mnozí lékaři dokonce zoufalým rodičům a uplakaným dětem doporučí užívání slabých analgetik, obvykle ve formě běžně dostupných sirupů. Někteří rodiče nedají zase dopustit na homeopatika. Mnohým dětem velmi pomáhá a uklidní je, když jim vše vysvětlíte. Nejlépe formou příběhu, pohádky či obrázku – jak nožička roste, natahuje se apod.

Dítě si vykoledovalo bolest bříška. Pomozte mu od ní
Témata: Zdraví, Bolest, Růst, Dědeček, Malý pacient, Otesánek, Moderní medicína, Zoufalý, Noční hodina, Růstový spurt, Věc, Manželský pár, Jemná masáž, Zdraví na Heureka.cz