Maminka.czNovorozenec

10 věcí, které lidé vůbec netuší o novorozencích, a pak se diví

Supermámy.cz 20.  1.  2017
Existuje spousta věcí, na které byste měla dát pozor, až přijedete s miminkem domů z porodnice. Tyhle vám ale vrásky dělat nemusí, i když to možná na první pohled tak nevypadá. Následující desítka projevů je totiž naprosto normální.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Miminko může vypadat jinak, než si myslíte

Jeho hlava může být trochu pomačkaná z putování porodními cestami a z jemného novorozeneckého ochlupení, kterému se říká lanugo, by mohlo mít "kombinézu".

Může mít i nepatrně nateklý obličej a malé oči, které jsou často zavřené a trochu slepené. Koneckonců – právě strávilo devět měsíců v děloze! Ale nebojte, už brzy se začne podobat tomu krásnému miminku, které jste si představovali.

Čím vás překvapí novorozenec

Často pláče

Novorozenci mají nezralý nervový systém a snadno se vylekají, což jsou jen dva důvody, proč tolik pláčou. Ale pláč je také zatím jediný způsob, jak mohou děti komunikovat své potřeby. Jednoduše řečeno – i když děťátko pláče hodně, takže vám může připadat ztrápeně, nijak si tím neubližuje.

Malá propadlinka na hrudníčku

Nebojte se, nejedná se o žádný srdeční problém. Hrudní kost se skládá ze tří částí a prohlubeň je její spodní částí, která je vypouklá směrem dovnitř. Jak vaše dítě poroste, hrudník a břišní svaly prohlubeň srovnají. A ještě předtím než se tak stane, tento normální novorozenecký úkaz překryje vrstva tuku.

Přečtěte si dalších sedm zajímavostí, které vás mohou na novorozenci překvapit.

Témata: Děti, Novorozenec, Miminko, Věc, Div, Ochlupení, Hrudní kost, Hrudní koš, Nervový systém, Jediný způsob