Maminka.czChování a vztahy

10 věcí, které se změní, když se stanete rodiči

Iva Endrychová 8.  2.  2015
Rodičovství každého změní. Najednou nemyslíte jen na sebe, ale také na své dítě a svou rodinu. Schválně, jestli se v těchto deseti věcech poznáte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Všude čekáte nebezpečí

Zda pasivní kouření, škodlivé látky v dětských lahvích nebo bůhví čím kontaminované ruce cizích lidí, kteří se chtějí vašeho dítka dotknout – jste jako kvočna hlídající svá kuřátka, aby se jim něco nestalo. Nebojte se, to je naprosto normální. Časem příjdete na to, že své děti nemusíte před všemi nástrahami chránit.

2. V hlavní roli jsou najednou vaše děti

Najednou nikdo nechce vědět, jak se máte. Po těhotenství, kdy se devět měsíců vše točilo kolem vás jako novopečené maminky si najednou musíte zvyknout na vedlejší roli jako podavačka lahve, pomocnice při přebalování a asistentka při převlékání. Ale ruku na srdce, není to vůbec nic těžkého.

3. Pokusíte se odhalit tajemství „perfektních matek“

Vypadá jako z titulky modního časopisu, v jedné ruce uvolněně drží bezkofeinovou kávu s polotučným sojovým mlékem a tou druhou tlačí ten nejdokonalejší kočárek, ve kterém leží dítě, které nikdy nebrečí. Existuje vůbec „perfektní matka“ nebo je to jen přelud? Uvolněte se a řiďte se instinkty, ty vám napoví, co je pro vaše dítě nejlepší.

4. Rádi uvítáte pomoc dalších lidí

I když jste samostatná a málokdy prosíte ostatní o pomoc – s dítětem uvítáte jakoukoliv pomoc. Získáte tak čas a ušetříte si námahu. A ty ostatní potěší, že vám mohli pomoci.

5. Stanete se účastnicí v souboji o nejrychleji se vyvíjející se dítě

A jen tak hned se z toho závodu nevymaníte, ačkoliv vůbec nejste ctižádostivý typ. Plavání s kojenci, mateřský klub, kurz nevýchovy nebo jen návštěva hřiště – všude potkáte ty, které vás nevinnou větou „Ach, vy ještě neběháte?“, naprosto vyvedou z rovnováhy. Ale pamatujte: Každé dítě je jedinečné a vyvíjí se svým vlastním tempem.

6. Máte noční můry

Krmíte vaše dítě a ono tloustne, až najednou praskne – óóó hrůza, to byl naštěstí jen zlý sen! Nebo když se vám zdá, že vám dítě spadlo na zem, kočárek přejel náklaďák nebo jste své dítě nechala vyhladovět. Takové pocity jsou u novopečených rodičů naprosto běžné. Takže dobrou noc.

7. Souhlasíte: Být rodičem je ta nejnáročnější práce na plný úvazek

Konečně nemusíte každý den do kanceláře a máte čas na mnohem příjemnější věci. Většina lidí si plete mateřskou a rodičovskou s dovolenou. Být rodičem vyžaduje stoprocentní nasazení a to znamená také stres, a často se to podceňuje. Ale odškodnění za všechnu tu námahu je k nezaplacení: šťastné dítě.

8. Sužuje vás těžká volba výběru

Co je pro mé dítě nejlepší? Touto otázkou se stále zaobíráte – jedno jestli u regálů v supermarketu nebo u pediatra. Především u prvního dítěte má člověk strach, že udělá chybu. Změňte to a poraďte se s jinými – zkušenějšími – rodiči.

9. Už nikdy se vám nepodaří z domu odejít včas

Sami to rychle zjistíte: Je úplně jedno, jak si vše detailně rozplánujete, s dítětem přijdete sotva kdy někam včas. Dobré na tom však je, že každý to pochopí a rád na vás počká.

10. Konečně sama! To je to nejkrásnější, co si teď umíte představit

Samozřejmě, že svou rodinu milujete nade vše, ale i vy někdy potřebujete trochu klidu. A je to tak správně. S naprostým klidem na chvilku vědomě vypněte. Domluvte si rande s nejlepší kamarádkou nebo si zajděte ke kadeřníkovi – prostě si dopřejte pár hodin jen pro sebe. Nic dítě neocení více, než vyrovnané rodiče!

Témata: Rodina, Chování a vztahy, Přelud, Nevýchova, Zlý sen, Stan, Pasivní kouření, Perfektní matka, Naprostý klid, Věc