Maminka.czKam s dětmi

10 zásad pro plánování cyklovýletů s dětmi

Martina Machová 1.  5.  2015
I přestože malí cyklisté umí podávat úžasné sportovní výkony, chybí jim obvykle předvídavost a zkušenosti. A tak pokud vyrážíte na kolo s více dětmi, je vhodné dodržovat několik bezpečnostních pravidel.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mnohé malé děti jsou schopné ujet desítky kilometrů, jsou šikovné, plné energie, s oblibou s pohybem experimentují a cyklistika je baví. Jenže! Jenže stále jsou to bezstarostné dětichybí jim předvídavost, jistá dávka opatrnosti, cyklistické zkušenosti a ještě nemívají zažité adekvátní reakce v potencionálně nebezpečných situacích.

Vždyť je znáte! Zvláště malé kluky-závodníky, tělo mají rychlejší než hlavu! Rychleji konají, než přemýšlejí, proto je v případě, že se chystáte s partou dětí na kola užitečné, stanovíte-li si základní pravidla bezpečné jízdy.

Čím častěji budete společně vyrážet, tím více tyto pravidla oceníte.

10 zásad bezpečné cyklojízdy s partou dětí

  1. Cyklistika bez správně nasazené přilby je nemyslitelná! Buďte v tom dětem příkladem.
  2. Cyklistická (podobně jako turistická či vodácká) skupina dětí a dospělých by měla mít svého „náčelníka“. Ten výpravě velí, hlásí změny směru, překážky, zastavení apod. „Náčelník“ jede vždy první, nikdo jej nepředjíždí!
  3. Důležitou funkci má také poslední člen výpravy; dospělý jedinec vlídně popohánějící a pečující o nejpomalejší cyklisty. Za posledním jezdcem již nikdo z výpravy nejede.
  4. Signály na změny směru, zastavení apod. si skupina dohodne a klidně si je i vyzkouší a nacvičí. Hlášení signálu má být hlasité – ideálně žádejte i zpětnou vazbu: „Brzdím! Ano, slyším!“ Prudce zmáčknutá brzda už zavinila mnoho hromadných nehod!
  5. Pozor, v zatáčce se nezastavuje, ani nepřejíždí – je to nebezpečné!
  6. I na cyklostezkách a lesních cestách se jezdí vpravo.
  7. Pokud celá skupina cyklistů v nějakém místě zastaví – a dvojnásob to platí o sjezdech, zatáčkách a v nepřehledných a zúžených místech – přemístí se celá skupina na kraj stezky, aby neohrožovala další cyklisty a nebránila průjezdu.
  8. V zavazadle žádného rodiče, či vedoucího dětské skupiny by na výletech nikdy neměla chybět dobře vybavená lékárnička. Nezbytná je též znalost základů první pomoci, které žádná lékárna nenahradí!
  9. Oblečení na kolo by mělo být opatřeno reflexními prvky. Kolo by nemělo postrádat přední bílé a zadní červené odrazky a světla (blikačky).
  10. Bezpečné kolo má odpovídající velikost, je seřízené, především brzdy.

K všestranné spokojenosti, bezpečnosti a radosti z jízdy poslouží nejen společná pravidla a ohleduplnost, ale také chytře vymyšlený výlet (náročnost, terén, atraktivní zastávky pro děti apod.). Dospělí by si měli být vždy vědomi, že únava mnohonásobně zvyšuje riziko úrazů a snižuje pozornost a koncentraci – a to nejen u dětí!

Trasa by rozhodně měla počítat s možností mnoha zastávek na pro děti atraktivních místech. Nemusí jít hned o úžasně vybavená odpočívadla s herními prvky a restaurace s dětským koutkem, mnohdy postačí například široký mělký potok, kde se děti vyřádí a odreagují.

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Náčelník, Cyklostezka, Brzda, Vybavená lékárnička, Dospělý jedinec, Plánování, Hlášení, Celá skupina, Skupina dětí, Lesní cesta, Jistá dávka, Cyklistika, Plán