Maminka.czPeníze a kariéra

10 způsobů, jak jednoduše šetřit čas i peníze

Lucie Kořistová 12.  1.  2015
V rodině s malými dětmi jsou čas i peníze nedostatkovým zbožím. S našimi typy jich získáte pár navíc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čas je vzácný a není rozumné jím plýtvat. Jenomže když spočítáme všechny ty drobné činnosti, které během dne musíme udělat, zjistíme, že nám čas doslova protéká mezi prsty. A stejné je to s penězi, kutálí se pryč korunka za korunkou a najednou zjistíme, že je pryč tisícovka. Ale kdo jiný by potřeboval víc času a peněz než rodiny s dětmi? Pojďme si říct pár způsobů, jak ušetřit obojí.

Dělejte jednoduché snídaně

Snídaně je důležitá, protože dodá tělu dostatek energie na celé dopoledne, neměli byste ji tedy vynechávat vy ani vaše děti. Ale nikdo neříká, že přípravou tohoto pokrmu musíte strávit hodiny. Naučte se dělat koktejly a smoothie, dodají tělu velkou dávku vitaminů a to se v zimním období rozhodně hodí. Aby zasytily, přidávejte bio proteinový prášek a nějaká menší semena, například chia.

Vařte si kávu doma

Koupíte si každé ráno cestou do práce dobrou kávu do kelímku? Pohárek stojí nejméně 30 korun, to je nejméně 150 korun za týden. Investujte raději do kvalitního termohrnku a připravujte si kávu doma.

Připravujte si večer oblečení na druhý den

Nic není po ránu víc stresujícího, než když běháte po bytě a marně hledáte ten kousek oblečení, který jste si vy, nebo vaše ratolest chtěli vzít. Nakonec si uvědomíte, že ona hledaná věc je v koši se špinavým prádlem. Někdy to zajde až tak daleko, že přijdete do práce pozdě, protože jste museli čekat, než pračka se sušičkou odvedou svou práci? Ušetřete si čas a nervy tím, že si oblečení na druhý den připravíte už večer.

Zbavte se starého oblečení

Možná skladujte všechno své i dětské oblečení v domnění, že se to jednou bude hodit? Pokud jste to však neoblékli déle než půl roku, tak už to neobléknete nikdy. Zbavte se toho. Darujte na charitu, nebo ještě lépe prodejte do bazaru nebo přes internet. Zvlášť zachovalé dětské oblečení není tak těžké udat, jsou maminky, které nakupují pouze takhle. Do rodinného rozpočtu vám přibude nějaká koruna a hlavně ušetříte čas, když už se nebudete muset tím starým oblečením přehrabovat.

Omezte osobní schůzky

Všimli jste si, jak často po vás někdo chce osobní schůzku? Bankéř, různí poradci, prodejci... Jenomže každá schůzka vám sebere poměrně hodně času, proto je minimalizujte a uskutečně pouze ty, které jsou opravdu nezbytné. Stejně tak minimalizujte i pracovní schůzky. Je nezbytně nutné dotyčného vidět, nebo stačí si poslat podklady emailem a podrobnosti doladit po telefonu?

Vsaďte na diář

Většina úspěšných lidí dobře zná své priority a stanovuje si cíle na každý den. Pokud však vytváříte seznamy úkolů, dělejte je do do hloubky. Neplánujte jen další den, ale priority si nastavte na následujícího půl roku, abyste měli přehled o všech důležitých úkolech, které vás čekají.

Uklízejte

Nepořádek způsobuje stres, proto než půjdete spát, ukliďte po sobě. Ráno tak můžete začít s čistým štítem. To neplatí jen pro kancelář, uklízejte i doma, v telefonu, tabletu, počítači. Odstraňte staré soubory, duplicitní obrázky a nepotřebné dokumenty. Ušetříte čas strávený hledáním jednotlivých věcí, ale často i peníze, když běžíte koupit něco, co máte, ale nemůžete to najít.

Noste si oběd z domova

Pokud potřebujete šetřit rodinný rozpočet, připravujte sobě a manželovi oběd doma. Jídla připravená doma jsou obecně zdravější a rozhodně vychází levněji, než když budete chodit každý den do restaurace na oběd. K obědu si také dopřejte syrové potraviny, jako je ovoce, zelenina a ořechy. Prospějete své postavě i zdraví.

Mějte přehled o dopravě

Pokud dojíždíte do zaměstnání autem a často se vám stává, že uvíznete v kolonách, naučte se sledovat dopravu. Existují na to přímo aplikace, které vás upozorní na aktuální nehody i kolony. Být zasvěcený do těchto informací vám může ušetřit spoustu času i peněz za benzín.

Soustřeďte se jen na jednu věc

Jasně, každá žena dokáže dělat několik věcí naráz, ale momentálně nám jde o rychlost. A ta s množství úkolů, které děláte najednou, zákonitě klesá. Máte-li před sebou tisíce věcí, určete si priority a pak odškrtávejte jednu položku na seznamu za druhou.

Témata: Peníze a kariéra, bankéř, Způsob, Čistý štít, Jak, Jed, Celé dopoledne, Set, Rodinný rozpočet, Pohárek, Korunka, Důležitý úkol, Staré oblečení, Čas