Maminka.czZdraví

11 superpotravin, které výrazně usnadní boj proti stárnutí

Jana Vašáková 16.  2.  2012
Jsme si vědomi toho, že se dokolečka píše a mluví o stejných surovinách, které mají neuvěřitelně pozitivní vliv na naše zdraví. Takže je tentokrát probereme opravdu ve stručnosti a spíše proto, abychom si zopakovali jejich blahodárný vliv na naše zdraví i pokožku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]







1) Olivový olej– obsahuje polyfenoly, silné antioxidanty, které chrání srdce, snižují špatný cholesterol a taky dodávají vitaminy, především E, rozpustné v tucích. V kuchyni používejte ten panenský do salátů, a pokud budete něco tepelně upravovat, pak raději sáhněte po tzv. rafinovaném, obvykle se prodává v PET láhvi.

2) Jogurt – v přírodní podobě je bohatý na probiotické kultury a taky vápník, který zabraňuje osteoporóze. Když ho budete pravidelně jíst, omládnou vám střeva a vaše kosti budou moci déle odolávat nárazům při sportu. Pozor, ochucené jogurty mohou obsahovat cukr, ten vápník naopak z těla odbourává.

3) Ryby – jsou zdrojem omega­3 mastných kyselin, ty chrání cévy a také snižují špatný cholesterol. Bohužel jako Češi patříme k národu, který si stále ještě na chuť ryb zvyká. Nejčastěji je jíme v podobě oblíbeného suši a přitom zapomínáme, že máme moc dobré a libové sladkovodní ryby, jako jsou třeba candát nebo pstruh.

4) Ořechy – podle studie adventistů sedmého dne, kteří kladou důraz na zdravý životní styl a jsou vegetariáni, může pravidelná konzumace ořechů prodloužit život o dalších dva a půl roku. Obsahují totiž důležité nenasycené tuky, vitaminy v nich rozpustné, minerální látky, fytochemikálie včetně antioxidantů.

5) Víno – jezte především v podobě hroznového vína, ale i to tekuté, pokud je kvalitní bez přidaných látek, může obsahovat látku resveratrol. Ta podle studií provedených na zvířatech může aktivovat geny, které zpomalují stárnutí buněk. Zároveň chráníte své srdce i paměť a snižujete riziko výskytu diabetu 2. typu.

6) Tofu – je kromě jiného bohaté na izoflavony (fytoestrogeny). Ve studii publikované v časopisu Journal of American College of Nutrition měly myši krmené izoflavony vystavené UV záření méně vrásek a hladší pleť než jejich nekrmené kolegyně. Podle toho vědci soudí, že tyto látky mohou zabránit ničení kolagenu.

7) Rajčata – jsou zdrojem lykopenu, což je karotenoid (barvivo), které dělá rajčata červenými. Také se v poslední době dává do souvislosti hlavně s prevencí rakovinového onemocnění. Podle jedné z amerických studií ale umí chránit pokožku i před UV zářením. Stačí, když si denně dáte trošku rajčatového džusu.

8) Papája – je dalším ovocem bohatým na vitamin C. Ten chrání buňky kůže tak, že pomáhá opravit jejich DNA, jež bylo poškozeno UV zářením. Což může v horším případě vést k rakovinovému bujení. Zároveň papája obsahuje enzym papain, který nejenže podporuje trávení, ale má také protizánětlivé účinky.

9) Jahody – obsahují velkou dávku vitaminu C, který kromě posílení imunitního systému pomáhá zároveň oddálit tvorbu vrásek. Má antioxidační vlastnosti, zbavuje tělo volných radikálů a zároveň hraje roli při syntéze kolagenu. Tato nerozpustná bílkovina umí zpomalit proces stárnutí, pomáhá zpevnit pokožku.

10) Růžový grapefruit – kromě lykopenu obsahuje vitaminy C, B1, K a flavonoidy. Působí antioxidačně, posiluje obranyschopnost organismu, zlepšuje krevní oběh a snižuje špatný cholesterol. Zároveň působí preventivně při riziku rakoviny plic a žaludku. V kombinaci s cukrem může v žaludku vyvolat kvasící stav.

11) Kukuřice– je výborným zdrojem luteinu, druhu karotenoidů. Stejně jako lykopen chrání lutein pokožku před poškozením UV zářením. Kukuřice dodává energii, stimuluje mozkovou činnost, odbourává stres a podporuje soustředění. Pokud není zrovna její sezona, můžete si ji dopřát ve zmrazené podobě.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Časopis Dieta, Sup, Boj, Stárnutí, Výraz, Super, Star, Antioxidační vlastnost, American College, Zdraví na Heureka.cz

Video