Maminka.czTěhotenství

11 tipů pro klidné těhotenství

Dana Packová 7.  10.  2015
Lékař vám právě sdělil, že čekáte miminko. Vaše první. Ať už jste dítě plánovali, nebo přišlo nečekaně, po prvotní euforii možná máte obavy. Následujících jedenáct tipů vám pomůže, abyste svoje těhotenství zvládla a cítila se dobře.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Choďte do poradny

Se svým gynekologem se teď už neuvidíte jen jednou za rok na preventivní prohlídce, případně když si přijdete pro recept. Nyní si vás bude pravidelně zvát do poradny pro těhotné a později vám vystaví těhotenský průkaz, který vás bude provázet až do porodu. 

Do něj se zapíšou všechny důležité údaje o vašem zdravotním stavu (aktuální hmotnost, tlak, případné obtíže, výsledky ultrazvuku, laboratorních vyšetření apod.). Lékař vám také vysvětlí, které testy a kdy musíte podstoupit. Zatím je dost času, ale při některé z dalších návštěv s ním proberte i to, ve které porodnici byste mohla rodit. 

2. Peníze na druhém místě 

Běhání po úřadech není zrovna velká zábava v žádném stavu, ale vy teď potřebujete mít jistotu. Nezáleží na tom, zda jste zaměstnaná, nebo podnikáte (působíte jako osoba samostatně výdělečně činná), rozhodně si včas zjistěte, jak je to ve vašem případě s nárokem na porodné, mateřským a rodičovským příspěvkem, případně dalšími dávkami.

Všechny potřebné informace vám sdělí váš zaměstnavatel nebo se můžete obrátit na příslušný úřad správy sociálního zabezpečení. „Jistota finančního zázemí v mateřství je velmi důležitá. Je to jeden z faktorů klidného těhotenství. Nebraňte se ani plánování částečné pracovní aktivity. Velmi vám prospěje být v kontaktu s kolegy a s lidmi, kteří nemají na starosti jen plenky, kojení a kašičky. Ideální je práce na pár hodin týdně,“ doporučuje psychoterapeutka Jana Březinová z kliniky IVF Cube v Praze. 

3. Zahánějte obavy 

Miminko ve vašem životě spoustu věcí změnilo a ještě změní. Je pochopitelné, že kvůli tomu cítíte nejistotu. „Když mi gynekolog oznámil, že čekám dítě, vyděsila jsem se, protože jsme se v té době stěhovali a já tahala těžké věci, navíc si ráda dám pivo a víno, takže jsem se rozhodně nešetřila,“ přiznává třicetiletá Míša. „Naštěstí mě doktor hned uklidnil, že bude určitě všechnov pořádku. A bylo,“ dodává maminka zdravých dvojčátek.

Mluvte o tom, co vás trápí, ale raději s odborníky a s přáteli než na nejrůznějších diskusních fórech. „Rozhodně souhlasím! Obavy k těhotenství patří. Postupně se vám přece mění důležitá životní role. Jste žena-matka. Musí se u vás rozvinout takzvaný šestý smysl, který maminkám umožňuje komunikovat se svým dítětem a vycítit jeho potřeby,“ potvrzuje Jana Březinová.

„Můžete se cítit nejistá, mít strach, zda všechno zvládnete, jestli budete dobrá matka, jak budete vycházet s tchyní apod. Úzkostněji mohou těhotenství prožívat především maminky, které na dítě dlouho čekaly. Doporučuji těmto ženám, aby využívaly odbornou psychickou podporu a našly tak cestu ke klidnému a spokojenému těhotenství,“ radí psychoterapeutka. 

4. Těhotenství není nemoc 

Pokud se cítíte dobře a nemáte zdravotní obtíže, dál pracujte a věnujte se svým koníčkům a přátelům. Samozřejmě to neznamená, že se budete přepínat, chodit z večírku na večírek a v osmém měsíci podniknete vysokohorskou túru. Stačí jen upravit životosprávu: nekouřit, raději nepít (žádné lékařské studie dosud nepotvrdily, jaké množství alkoholu je pro plod bezpečné), neponocovat. Místo body stylingu se vydejte na delší procházku a místo kávy si uvařte čaj, který máte ráda.

Pravidelný režim a přiměřená aktivita vám dodají tolik potřebnou sebedůvěru, takže nakonec opravdu všechno zvládnete! „Navíc si myslím, že každá žena pozná, co je pro ni únosné a co ne. Podobné je to s mírou stresu. Každá žena musí vycházet ze svého osobnostního nastavení a ze zkušeností, jak stres zvládá,“ je přesvědčená Jana Březinová. 

5. Jeďte na dovolenou 

S dítětem už bude všechno jinak, a tak si naplánujte dovolenou třeba právě teď. Vůbec nevadí, že bude brzy podzim, můžete přece jet na hory a chodit na procházky nebo kratší výlety. Anebo zůstaňte ve městě: „Na konci pátého měsíce jsme jeli s manželem do Vídně na nádhernou výstavu našeho oblíbeného malíře. Jen na otočku, na jediný den a dodnes z toho žiju,“ potvrzuje osmadvacetiletá Mirka, které se před nedávnem narodila holčička. 

6. Dopřejte si erotiku

V důsledku bouřlivých hormonálních změn jste zkrásněla, zlepšila se vám pleť i vlasy, zvětšilo poprsí. Vyzařujete štěstí a ženskost. A váš partner tohle všechno samozřejmě vnímá. Proto se důvěrnostem určitě nevyhýbejte, zvláště když chcete a můžete. To miminko jste si přece udělali spolu…

„Mám zkušenost, že se někdy stává, že žena by sex chtěla, ale naopak partner ho odmítá. Ve většině případů jde o strach, že miminku nebo ženě ublíží, nebo aby dokonce nevyvolal porod. Komunikujte s partnerem o vaší nové situaci a sdělujte si, jak těhotenství oba vnímáte. Určitě pak můžete najít společné řešení,“ doporučuje psychoterapeutka. 

7. „Jiný“ stav, jiné chutě 

Některá z nás vyhledává kyselé, jiná zase slané a hodně mastné. „Byla jsem asi ve čtvrtém měsíci s první dcerou, a když to na mě přišlo, manžel mi musel doběhnout ke stánku na Václaváku pro klobásu, klidně o půlnoci. Naštěstí jsme tehdy bydleli v centru Prahy, takže to neměl daleko,“ směje se pětatřicetiletá Eva, která má dnes už tři dcery.

Odborníci na výživu by vám klobásku nebo chleba se sádlem na noc asi neschválili, ovšem vy si nic nevyčítejte. Nabraná kila po porodu můžete shodit, ale vzpomínky na to, jak jste si to v těhotenství i s partnerem báječně užívala, vám zůstanou do konce života. „Jiný“ stav vám může přichystat i další nečekaná překvapení: parfém, který jste donedávna milovala, vám najednou začne páchnout, cítíte úzkost ve výtahu nebo na lanovce, musíte odejít před začátkem koncertu, na který jste se těšila, protože je vám z té spousty lidí kolem na omdlení… 

8. Žijte přítomností 

Všechno má svůj čas. Děťátko ve vašem břiše měří sotva pár milimetrů a vy už řešíte, jak se bude jmenovat, čím jednou bude a hlavně aby nedopadlo jako strejda Martin… Soustřeďte se na to, co prožíváte právě teď, jak se každý týden proměňuje vaše dítě, jak se vy sama cítíte, a nezapomínejte na partnera. I pro něj je to období velkých změn, a tak je zvládejte spolu. 

9. Vytipujte si pediatra 

Není vždy nutné, aby měl ordinaci blízko vašeho bydliště, za dobrým a laskavým pediatrem ráda pojedete i přes půl města. Vyptejte se známých či sousedek, které mají děti. K budoucímu lékaři vašeho děťátka pak zajděte osobně, ať se vzájemně seznámíte, a do evidence se přihlaste několik týdnů před porodem. První návštěva u něj vás čeká po propuštění z porodnice. 

10. Odpočívejte, jak jen to jde 

Projít těhotenstvím jakoby nic se poštěstí málokteré ženě. I když je vám dobře, berte na sebe ohled. Každý další trimestr na vás bude klást větší fyzické i psychické nároky. A tak co opravdu nemusíte udělat, odložte nebo nedělejte vůbec. Anebo delegujte na ostatní. Pokud se vaše maminka opakovaně nabízí, že vám vyžehlí prádlo nebo umyje okna, nestyďte se a využijte toho. 

11. Dejte děťátku přezdívku 

Vy chcete, aby to byl Pavlík nebo Simonka, váš partner si zase přeje, aby se potomek jmenoval Pepa po dědovi nebo Jana po mamince. Anebo vás zatím nic kloudného nenapadlo a nevíte ani, zda čekáte kluka, či holku. Nevadí. Hlaďte miminko přes bříško a něžně k němu promlouvejte. „Když jsem čekala první dítě, s manželem jsme mu začali říkat Pumpíno. Už ani nevím, jak to vzniklo, ale zůstalo mu to,“ vzpomíná Eva.

A jak se vám líbí třeba Břichulda? Výstižné, že? Takhle láskyplně totiž oslovují svoje nenarozené dítě manželé Barnabyovi v posledních Vraždách v Midsomeru. „Sama dobře vím, jak je důležité s dítětem komunikovat již před jeho narozením. Mé dcerce zůstaly některé návyky dodnes. Dítě bude váš hlas, doteky přes bříško, hudbu a samozřejmě celkovou pohodu vnímat již vdruhém trimestru. 
Prenatální komunikace s miminkem je také výbornou příležitostí pro budování vztahu dítěte s tatínkem,“ dodává závěrem psychoterapeutka Jana Březinová. 

Témata: Těhotenství, Děti, Než otěhotníte, Časopis Maminka, Miminko, Rodina, Porodné, Šestý smysl, IVF CUBE, Václavák, Vražda, Sociální zabezpečení, Klid, Jediný den, Simonka, Laboratorní vyšetření, Sousedé, Dobrá matka, Těhotenský průkaz, Prenatální komunikace, Životní role, Komunikace s miminkem, Klidné těhotenství, Omdlení, Pepa