Maminka.czRodičovství

12 důležitých věcí, které by měla vědět vaše dcera. Tohle ji naučte

Simona Procházková 29.  12.  2022
Každá matka dobře ví, že dívky mají život v mnoha ohledech přece jen o něco těžší a náročnější a musí si dokázat poradit s nejrůznějšími situacemi, aby se jejich život ubíral směrem, kterým chtějí, a aby dostaly, co si zaslouží. Jak můžete v tomto ohledu pomoct své dceři?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Přestože je moje dcerka ještě malá a nemusela dosud překonávat závažnější a namáhavější překážky než bábovičkové bitvy na pískovišti a souboj o největší lívanec se starším bratrem, brzy přijde na to, že objevování světa a zapojení se do společnosti není zrovna snadné," říká Renáta (38), maminka dvou dětí.

VIDEO: Výchova dětí podle znamení

 Jako matka samozřejmě dobře ví, že ji nemůže k ničemu nutit nebo jí nařizovat, aby se řídila jejími zkušenostmi a bezhlavě ctila mámina vlastní pravidla, zákazy nebo příkazy.

"Jediné, co pro ni můžu udělat, je, že se budu poctivě snažit ukázat jí možnosti, poradit jí, jaké chování je vhodné, a jaké je naopak nepřípustné, předat jí nástroje, které bude časem potřebovat k tomu, aby se naučila správně se rozhodovat, komunikovat a také dávat najevo své city, lásku, pokoru, aby se naučila pomáhat druhým, soucítit s nimi a poskytovat podporu i důvěru lidem kolem sebe. Existují zkrátka věci, které chci, aby pochopila, a je třeba, aby věděla něco o životě a lidech, které bude na své cestě potkávat. Myslím, že tyto lekce jí pomohou utvářet si nezkažený náhled na svět a naučí ji být trpělivou, silnou a zároveň láskyplnou a pečující ženou,“ vysvětluje Renáta.

Co tedy podle ní včas naučit svou dceru?

1. Pokud se setkáš s jakoukoli formou obtěžování ze strany mužů (ať už s obtěžováním fyzickým nebo „jen“ slovním), nikdy o tom nemlč. Naopak, neváhej o této věci mluvit pěkně nahlas, svěř se mámě, kamarádce, učitelce ve škole, netutlej to v sobě jako tajemství! Takové chování se netoleruje a musí být potrestáno!

2. Pokud se cítíš přehlížena, odstrkována, podceňována, nebo dokonce šikanována, ať už ve škole, v oddíle gymnastiky, na letním táboře nebo kdekoli jinde, nedej se! Zasloužíš si být vidět a ukázat, co dokážeš!

3. Neklaď sama sobě nereálné cíle, ke svým vytouženým metám postupuj s pokorou a trpělivostí. Urči si nejprve „malý“ cíl a postupně se propracovávej k těm vyšším. Všechno má svůj čas a poctivou prací dokážeš, cokoli budeš chtít, když se nebudeš bát překonávat své hranice!

Sedm nejčastějších chyb při výchově, které mají velký vliv na to, jak se děti učí. Neděláte je taky?

4. Miluj své tělo a starej se o něj, věnuj mu péči, kterou si zaslouží – dobře a kvalitně jez a hýbej se. Najdi si sport, který tě bude bavit, a najdi si na něj čas. A i když nebudeš se svými křivkami zcela spokojená, miluj i své nedostatky a hrdě je ukazuj světu!

5. Nezapomeň, že tvé tělo patří jen a jen tobě a nikdo jiný o něm nemá právo mluvit nebo se ho dotýkat bez tvého výslovného svolení.

6. Můžeš se stát čímkoli, co si budeš přát! Chceš být astronautkou a odletět do vesmíru? Tvrdě dři matematiku a fyziku, najdi si zájmový kroužek o astronomii, přihlas se na specializovaný letní kemp… A nikým se od svých smělých plánů nenech odrazovat!

7. Miluj lidi kolem sebe, a to bez ohledu na jejich vzhled, hmotnost, náboženské vyznání, sexuální orientaci nebo úroveň vzdělání. Záležet by ti mělo jen na jejich charakteru a morálních zásadách.

8. Buď odvážná, nenech se odradit od svých plánů, snů a představ o budoucnosti. Přechod rumunských hor, expedice do Indie, přijímací zkoušky na medicínu, kurz potápění… Když překonáš svůj ostych, obavy a předsudky a půjdeš si za svým, zvládneš (téměř) cokoli.

9. Nemysli jen na sebe a své potřeby nebo požadavky. Měla bys umět ve správných případech ustoupit, přijímat kompromisy a ukázat pochopení i soucit.

Jak vychovat sebevědomé dítě? 9 zaručených tipů, jak se vám to povede!

10. Nikdy nesuď ostatní, nevíš, co je vedlo k určitému chování nebo skutku, nemáš nejmenší tušení, jaký je jejich život a jaké velké problémy mají za sebou nebo zrovna řeší. Místo rychlých soudů se raději nauč naslouchat a podat pomocnou ruku (a ochotné ucho, které vyslechne).

11. Obklopuj se silnými, inspirativními a schopnými ženami, budou tě posouvat vpřed, motivovat k úspěšnějším výkonům a přirozeně vést k tomu, abys byla lepším člověkem.

12. Nezapomínej nikdy na to, jaké máš obrovské štěstí, že jsi milována! Každičký den svého života!

 

Témata: Děti, Rodičovství, Mateřství, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Výchova, Chování a vztahy, Rodiče, Rodina a vy, Dcera, Indie, Láska, Lívanec, Mela, Pískoviště, Nejrůznější situace, Ohled, Oddíl, Chování