Maminka.czChování a vztahy

12 tipů, jak podpořit štěstí a lásku ve vztahu

Martina Coufalová 2.  1.  2014
12 tipů, jak podpořit štěstí a lásku ve vztahu
Z dlouhodobého pohledu každý zdravý člověk vztahy potřebuje, touží být s někým, kdo jeho život obohatí, bude ho s ním aspoň částečně sdílet a dá mu větší smysl. Ale rozhodně to nutně nemusí být životní partner. Stačí zkrátka někdo, kdo je nám blízký a komu otevřeme své srdce a duši.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Poslouchejte hudbu. Podle studie, kterou si zadala švédská hudební služba Spotify, jsou tři nejvášnivější písně Time of My Life od Dirty Dancing, Sexual Healing a Bolero.

2.Vyjádřete vděčnost. Nejúčinnější způsob, jak udržovat plamen vášně, je začít myslet a jednat laskavě. Volte láskyplná slova a často partnera chvalte.

3.Praxe feng-šuej. Proměnit ložnici v místo klidu i vášně s pomocí zásad feng-šuej. Začněte tím, že odstěhujete počítač a televizi.

4. Udržujte pozitivní iluze. Výzkum Marcela Zentnera na univerzitě v Ženevě prokázal, že muži a ženy, kteří i nadále tvrdí, že jejich partner je atraktivní, vtipný, laskavý, a tedy pro ně ideální, jsou ve vztahu spokojeni.

5.Praxe odpuštění. Neměli bychom v sobě dusit a přiživovat staré křivdy a pocity ublížení. Odpuštění je úlevné a pro láskyplný vztah nezbytné.

6. Často se spolu smějte. Muži mají rádi ženy, které se smějí jejich vtipům, a ženy dávají přednost mužům, kteří je umí rozesmát.

7. Probouzejte se veselí. Až se ráno probudíte, řekněte své lásce: „Co pro tebe mohu udělat, aby ses dnes cítil/a v pohodě?“ A ať už odpoví cokoli, jen se usmějte a povězte: „Prostě mě nech, abych to zkusil/a.“

8.Napište milostný dopis. Žádný e-mail, ale skutečný dopis v obálce a se známkou. Jak začít? Co třeba takhle: „Vím o milionu důvodů, proč tě miluji. Tady jsou první tři...“

9. Obdarujte druhého nasloucháním. Sejděte se doma nebo na nějakém klidném místě, uvařte si kávu a plně se soustřeďte na všechno, co partner řekne. Věnujte pozornost jeho myšlenkám.

10. Mluvte o problémech hned. Vytvořte si doma bezpečné místo, kde můžete mluvit o problémech, jež vás stresují a trápí, a navrhněte, jak by se daly řešit.

11. Dívejte se na sebe se zalíbením. Najděte obrázek, kde se vy i váš partner šťastně usmíváte. Fotku si nechte zarámovat, nebo si ji prostě jen připněte magnetem na ledničku: „Líbí se mi vidět nás šťastné.“

12.Nikdy nechoďte spát naštvaní. Hněv nechte za dveřmi ložnice, váš pokoj by měl patřit jen lásce, vášni a radosti.

Článek vyšel v časopisu Moje psychologie 11/2013

Témata: Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, Tip, Odpuštění, Vztah, Dancing, Nejúčinnější způsob, Jak, Bezpečné místo, Láskyplný vztah, Štěstí, Spotify