Maminka.czZdraví

Buďte připravená na všechno! 12 věcí, které vám o novorozenci neřekli

Regina Rothová 13.  3.  2021
Špinavé pleny? Ano. Bezesné noci? Samozřejmě. Věčný křik? Rozhodně. Ale je toho víc, co vás v prvních dnech po porodu zaskočí. Vydejte se s námi po stopách těch největších překvapení!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Jeho hlavička vypadá divně

Představy: Souměrná hlavička miminka

Skutečnost: Šišatá s otoky, boulemi podivného kuželovitého tvaru. Hlavička musí vytvořit prostor v porodních cestách pro zbytek těla a může dojít k jejímu pohmoždění. Díky tomu, že dítě nemá v době porodu ještě srostlou lebku, tvoří ji několik kostí spojených měkkým vazivem (takzvanými švy), je pružná.

Novorozenec má šest fontanel (měkkých vazivových útvarů). Čtyři malinké, vzadu malou trojúhelníkovou a největší kosočtvercovou mezi čelní a temenními kostmi.

Tajemná fontanela. Kojenec jich má až 6!

2. Je nervózní, škube sebou

Představy: Klidný, spící novorozenec

Skutečnost: Lekavý uzlíček, kterého vlastní trhavé nekoordinované pohyby rozpláčou. Neumí ještě dostatečně ovládat vlastní tělo. Je to důsledek takzvaného Moroova reflexu (nazývá se také prudký, úlekový). Dítě při něm symetricky rozhodí ručky i nožky. Lékaři reflex využívají při kontrole psychomotorického vývoje.

3. Proč pořád kýchá!

Představy: Naprosto zdravý novorozenec

Skutečnost: Znervózňuje vás časté kýchání? Nebojte. Novorozenci kýchají obecně hodně, neznamená to hned nemoc či nachlazení. Jen si takhle čistí nos a dýchací cesty od prachu a dalších nečistot. Při sání novorozenec dýcháním uzavírá nosní dírky a poté si je kýchnutím zase otevře.

4. Je dole tak velký!

Představy: Symetrický roztomilý „pytlík“ odpovídající velikosti tělíčka

Skutečnost: Zcela nesouměrné veličiny. Nehledejte za tím genetiku ani koktejl mužských hormonů, ale prozaický otok. Jako důsledek tlaku během porodu a zadržování tekutin ve tkáních. Navíc čerstvě narozená miminka mají v krvi ještě zbytek máminých hormonů, které u kluků zvětší varlata, u holčiček stydké pysky. Otoky ustoupí v řádu dní.

5. Má neustále hlad

Představy: Spánek se bude střídat s krmením a zase spánkem

Skutečnost: V prvních týdnech po porodu máte pocit, že neděláte nic jiného, než že kojíte. Příroda to zařídila chytře tak, že potřeba neustále sát vyvolává tvorbu mateřského mléka. Kojené děti proto častěji pijí, aby jejich mámy měly dost mléka. Navíc mateřské mléko je snáze a rychleji stravitelné. Počítejte s tím, že v etapách velkého růstového skoku bude vaše miminko vyžadovat vyšší příjem energie (poprvé už mezi 4. a 6. týdnem života).

6. Studené ruce a nohy i v létě

Představy: Sametově teploučká pokožka

Skutečnost: Někdy mramorovaná kresba na kůži, studené ruce i nohy. Oběhový systém se stále ještě dotváří, takže krev přichází přednostně do životně důležitých orgánů. Končetiny jsou až na posledním místě. Zachovejte klid: Čím pohyblivější bude vaše dítě, tím lépe se bude prokrvovat. V prvních týdnech to snadno vyřeší ponožky.

7. Má krev v plence!

Představy: Správný počet klasicky počuraných plenek

Skutečnost: Tmavě narezlé až krvavé šmouhy. Tytéž hormony jsou stejně jako v případě varlat a stydkých pysků zodpovědné i za poševní výtok, který se u děvčátek může objevit. Tato minimenstruace trvá jen několik dní a je důsledkem vyšší koncentrace krve v moči. Jasně červená krev však vyžaduje okamžité řešení!

8. Mám pocit, že pořád kadí!

Představy: Čistý zadeček jen občas naruší stolice

Skutečnost: Při každém krmení cítíte jasný signál stolice, může být velmi řídká, barvy světlé hořčice. To je znamení kojených dětí, ty na láhvi mají tmavší barvu a konzistenci řídké zmrzliny. Některá miminka mají stolici i dvanáctkrát denně, jiná jen párkrát týdně.

9. Má nehezký puchýř na rtech

Představy: Krásně vypnuté, červené, tvarované rty

Skutečnost: Nehezký hrbolek. Ve skutečnosti jde o sací mozol (může to být památka už z dělohy, kdy si plod cucal palec) z příliš intenzivního sání v prvních dnech. Zmizí buď náhle, nebo v průběhu několika měsíců.

10. Křičí stále stejným tónem

Představy: Mateřské instinkty mi naznačí, co chce můj potomek vyjádřit svým pláčem, budu mu hned rozumět

Skutečnost: Nepoznám žádný rozdíl! Je to hlad, bolest, strach, opuštěnost, nebo nuda? Neorientujete se v typologii kojeneckého pláče a připadáte si jako špatná matka? Chce to čas, po několika dnech rozpoznáte drobné odlišnosti v hlasitosti, rytmu a tónu pláče. Hlavní je vaše pozornost a nekonečná láska. To je totiž to, co vaše miminko potřebuje nejvíc a o co se tak vehementně hlásí.

11. Divně dýchá

Představy: Pravidelné klidné dýchání

Skutečnost: Nepravidelnosti dechu vás občas pěkně vyděsí. Není divu, SIDS je pro většinu maminek velkým strašákem. Nepanikařte, pauzičky v dechu a následné rychlé dýchání jsou běžné. Kolem 6. týdne života by se situace měla ustálit. Pauza v dechu do 20 sekund je ještě považována za normální.

Rada: Nechte potomka spát na zádech, v místnosti rozhodně nekuřte, udržujte teplotu kolem 18 stupňů, větrejte, postel musí být bez měkkých podložek, peřin, dek a polštáře. Strach odbourá i monitor dechu.

12. Svléká se jako had

Představy: Čistá hladká pokožka novorozeněte

Skutečnost: Vyrážky, šupiny, zarudlá místa. V děloze byla kůže chráněna vrstvou mázku (vernix), po narození na vzduchu vrchní vrstvička pokožky rychle vyschne a začne se odlupovat. Nejpatrnější je to na rukou a nohou, i když se tak děje po celém tělíčku. Šupinky nechte uvolnit a odpadnout. Za dva týdny bude miminko jako nové.

Podívejte se na video, jak se zachraňují novorozenci a jaká je péče o ty nejmenší.

Témata: Zdraví, Děti, Porod, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Miminko, Novorozenec, Stydký pysk, Moro, Věc, Temenní kost, Varlata, Hrbolek, SIDS, Hořčice, Kýchnutí, Mužský hormon, Velký strašák, Zdravý novorozenec, Pysk, Oběhový systém, Památka, Důležitý orgán, Dech, Skutečnost, Zdraví na Heureka.cz