Maminka.czPuberta

12 vět, které neříkejte dcerám v pubertě! Proč si je odpustit?

Radka Wallerová 29.  10.  2020
"Na tohle máš ještě dost času!" Jakmile tohle pronesete coby matka pubertální dcery, jste odepsaná. Vět, kterými se v očích takové dívky shodíte, je samozřejmě mnohem víc. Ale možná ještě horší jsou ty, kterými ublížíte především jí. Proto raději počítejte do deseti, než něco vypustíte z úst. 

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mít doma pubertální dceru je dřina. A to několikaletá, protože náročné dospívání už přichází někdy kolem dvanáctých narozenin a trvá klidně až do šestnácti, sedmnácti let. Jak to přežít se ctí a co neříkat, abyste to pro všechny neučinily ještě horším?

Pozor, dřina je to pro obě strany. Ani pro vašeho dospívajícího potomka to není zrovna jednoduché, ale je to období, kterým spolu musíte projít. Neberte si proto osobně, když se na vás dospívající dítě utrhuje a posílá vás kamsi. A některé věty raději před vyřčením zase spolkněte. 

"Pubescent neútočí na rodičovskou autoritu proto, aby ji zlikvidoval. Jen trénuje vlastní schopnost se prosadit na lidech, kteří jsou pro něj bezpeční, kterým v zásadě důvěřuje a dosahuje potřebného pocitu jistoty, že se jim může vyrovnat. Říká se také, že slušné dítě je během dospívání natolik hnusné, aby umožnilo rodičům se citově odpoutat a nechat potomka dospět," dodává rodičům odvahu psycholožka Martina Porkertová z portálu Psychologie.cz

Témata: Rodičovství, Psychika, Dospívání, Dcera, Puberta, Střední škola, Student, Teenager, Košilka, Vrstevnice, Pubertální dcera, Důchod, Věta, Fast food, Styl, Děti