Maminka.czTěhotenství

12 změn v těle těhotné: Výraznější znaménka, širší boky, neustálé cesty na WC

Martina Machová 20.  1.  2021
Změny, které probíhají v těle těhotné, mají dle odborníků naprosto prozaický důvod; vytvořit podmínky pro zdárný průběh těhotenství a připravit tělo na úspěšný porod i laktaci. Jenže jsou i změny, které tak nějak nedávají smysl. Také jste měla v těhotenství výraznější znaménka anebo červené dlaně?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaký cíl ženské tělo sleduje tím, že si některé těhotné stěžují na zarudlé dlaně, výraznější pigmentaci znamének nebo třeba náladu „jako na houpačce“? Tyto „bezúčelné“ změny, jakési vedlejší produkty těhotenství jsou zpravidla zapříčiněny hormonálními kotrmelci v těle ženy.

Jste těhotná a máte tyhle potíže? Neváhejte a hned volejte lékaře!

A o jaké nejvýznamnější účelné i „bezúčelné“ změny se jedná?

Změny v těle (i na těle) těhotné

  • Nejvýraznější změnou je pochopitelně růst dělohy, která více než zdesetinásobí svou hmotnost (počítáno bez děťátka!).
  • Podobný „osud“ sdílejí i prsy, ty se vlivem hormonálních změn zvětšují, prsní dvorce tmavnou z obvyklé růžové do odstínu hnědé.
  • Mění se dokonce i pochva, ta se prodlužuje, její stěny jsou silnější a získávají nafialovělou barvu.
  • Své změny prodělává i srdce nastávající maminky. To postupem těhotenství zvýší množství vypumpované okysličené krve až o 40 %! Musí jí totiž zásobit prostřednictvím placenty i rychle rostoucí děťátko.
  • Těhotné bohužel mívají tendenci k zadržování tekutin v těle, což souvisí i s větším množstvím obíhající krve. Tato skutečnost má svůj význam, maminka je tak částečně připravená na možné fyziologické krevní ztráty během porodu.
  • I krev těhotné se mění! Má tendence k vyšší srážlivosti, počet červených krvinek se může snižovat, naproti tomu hodnoty bílých krvinek mohou růst.
  • Nastávající maminka, zvláště v posledním trimestru těhotenství, špatně snáší spaní na zádech – dostavuje se nevolnost, mnohdy až mdloby. Pochopitelně za to může rostoucí bříško, ale někdy též tzv. syndrom dolní duté žíly. Ten je způsoben snížením průtoku krve hlavní žílou přivádějící do srdce odkysličenou krev z dolní poloviny těla.
  • Snad každá těhotná zná neustálé běhání na toaletu. Těhotenství dává „zabrat“ i ledvinám, ty pracují s trochou nadsázky za dva. Zajímavé je, že díky zvětšující se děloze bývá mírně zvětšená také pravá ledvinová pánvička a močovod – a to bez jakýchkoliv potíží!
  • I kůže nastávající maminky se může pod palbou hormonálních změn měnit; zvýrazňují se mateřská znaménka, tmavne pokožka v okolí pupku i ve střední čáře pod ním, pleť se výrazně zlepší anebo naopak zhorší (podobné je to i u vlasů), některé ženy mají dokonce nápadně zarudlé dlaně! Kapitolou sama pro sebe jsou pajizévky, které se objevují obvykle na bříšku, prsech a stehnech.
  • Mnohé budoucí maminky si stěžují na občasné rozostřené vidění, zapomínání, lítostivost, roztržitost a výraznější změny nálad, toto bohužel k těhotenským změnám patří.
  • V těhotenství můžete být kupodivu ohebnější, tedy alespoň vaše vazy spojující kosti pánve a páteře (při cvičení je tedy na místě v tomto smyslu jistá opatrnost).
  • Bohužel se vám však kvůli volnějším vazům a vyšší hmotnosti mohu rozšířit boky nebo zvětšit šířka chodidla. 

TIP NA VIDEO: Co všechno jste ještě o změnách v těhotenství nevěděla.

Sedm nepříjemných věcí, které vás mohou v těhotenství překvapit!
Témata: Těhotenství, Porod, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Těhotenský kalendář, Boka, Srážlivost, Tělo, Znaménko, Krev, Srážlivost krve, Maminka, Sir, Odstín