15 věcí, co možná nevíte o letech do vesmíru

Martina Ležáková 2.  2.  2021
Kosmické lety s lidmi na palubě odstartovaly už před 60 lety, ale jak se zdá, jejich hlavní čas teprve přijde. Zodpovězme si tedy několik otázek!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Kde je vesmír?

Kosmický let je takový, při kterém se stroj dostane do kosmického prostoru. Jenže kde vlastně končí Země a začíná vesmír? Podle Mezinárodní letecké federace leží hranice vesmíru ve výšce 100 km nad povrchem Země.  

2. Jak daleko do vesmíru jsme už pronikli?

Lidé už vyslali sondy ke všem planetám sluneční soustavy. Navštívili jsme pás planetek, přistáli na kometě a zblízka si prohlédli měsíce ostatních planet. Sonda Voyager 1 se už dostala tak daleko, že opustila sluneční soustavu. Stále přitom vědcům posílá naměřené údaje.

Klepněte pro větší obrázek

3. Raketa, raketoplán, nebo kosmická loď?

Záludná otázka, ve které často nemají jasno ani dospělí. Takže: Nosná raketa je obvykle jednorázový prostředek, který nemá křídla. Svými obřími motory vynese kosmickou loď, sondu nebo družici do vesmíru, a tam se od ní odpojí. Raketoplán je stroj vybavený křídly, který létá na oběžnou dráhu Země a na rozdíl od většiny raket je znovupoužitelný – takové vesmírné letadlo. A kosmická loď? To je stroj k přepravě lidí nebo nákladů ve vesmíru, který na rozdíl od raketoplánu nemá křídla.

4. Jak se kosmické lodě dostávají do vesmíru?

Odlet z matičky Země vyžaduje pořádnou nosnou raketu, která kosmickou loď vynese do vesmíru. Aby se dostala na oběžnou dráhu, musí raketa zrychlit z nuly na více než 28 000 km/hod.

Témata: Mateřídouška, letec, planeta, Vesmír, Stroj, Družice, Wikipedia, Šimpanz, Sovětský svaz, HAM, Tunel, Skafandr, Astronaut, Sonda, Turista, Sluneční soustava, ISS, Tíha, Země