Maminka.czBatole

17 nejčastějších mýtů o jídle pro batolata

Hana Knížková 3.  7.  2013
Co se často říká o stravě pro děti v batolecím věku … a co ve skutečnosti není vůbec pravda.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výživa nejmenších dětí je odedávna hlavní starostí maminek, protože zásadně ovlivňuje růst a vývoj. Bohužel je často opředena mýty, které rodičům přidávají starosti a mohou způsobit mnohé potíže. Důležité je proto čerpat informace z důvěryhodných zdrojů a nepodceňovat ani zkušenosti předchozích generací.

Babiččina rada má mnohdy něco do sebe, i když zásadním zdrojem informací by pro maminky měl být dětský lékař. Každé miminko je jedinečné a takové jsou i jeho výživové potřeby. 

Mýtus: Kojencům by se neměly podávat potraviny obsahující lepek

Představa, že odložením konzumace lepku do pozdějšího věku se předejde vzniku alergie či intolerance (celiakii), je mylná a není vědecky prokázána. Poslední studie naopak ukazují, že podáním alergenů, včetně lepku, v období tzv. „tolerančního okna“ se riziko vzniku alergií podstatně snižuje.

Lepek by se proto měl do dětského jídelníčku zavádět mezi ukončeným 4. až 7. měsícem věku. Velmi dlouhé odkládání jeho prvního podání je z hlediska pozdějších alergií rizikové. Je však nutné zdůraznit, že potraviny s lepkem by měly být podávány dětem kojeným a množství těchto potravin by nemělo být příliš velké.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Batole, Rybí maso, Zásadní změna, Cévní systém, NEJ, Předškolní období, Rychlé občerstvení, Důvěryhodný zdroj, Hlávkový salát, PŘÍJEM TUKŮ, Poslední studie, Kojenecké mléko, Dětský věk, Dobrý zdroj, Nemléčný příkrm, Kojenecké období, Vyvážená strava, Nízký podíl, Obsah masa, Dětské tělo, Psychický dopad