[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Výživa nejmenších dětí je odedávna hlavní starostí maminek, protože zásadně ovlivňuje růst a vývoj. Bohužel je často opředena mýty, které rodičům přidávají starosti a mohou způsobit mnohé potíže. Důležité je proto čerpat informace z důvěryhodných zdrojů a nepodceňovat ani zkušenosti předchozích generací.
Babiččina rada má mnohdy něco do sebe, i když zásadním zdrojem informací by pro maminky měl být dětský lékař. Každé miminko je jedinečné a takové jsou i jeho výživové potřeby.
Představa, že odložením konzumace lepku do pozdějšího věku se předejde vzniku alergie či intolerance (celiakii), je mylná a není vědecky prokázána. Poslední studie naopak ukazují, že podáním alergenů, včetně lepku, v období tzv. „tolerančního okna“ se riziko vzniku alergií podstatně snižuje.
Lepek by se proto měl do dětského jídelníčku zavádět mezi ukončeným 4. až 7. měsícem věku. Velmi dlouhé odkládání jeho prvního podání je z hlediska pozdějších alergií rizikové. Je však nutné zdůraznit, že potraviny s lepkem by měly být podávány dětem kojeným a množství těchto potravin by nemělo být příliš velké.