EC
7. 7. 2013 • 10:45

Chtělo by to hlavně začít vyvracet tento mýtus: "nasycených mastných kyselin, které podporují zvyšování cholesterolu a mají tak negativní vliv na náš srdečně-cévní systém". Protože to je prostě jenom mýtus, naopak část NMK je výrazně zdravější než polynenasycené (velká část rostliných olejů), protože jsou daleko stabilnější, méně oxidují a snižují tak oxidační stres v těle - hlavní příčinu arterosklerózy. Pozor ale na transmastné kyseliny a ztužované tuky, které taky patří do NMK. Když se to smíchá dohromady, tak příjem NMK nemá žádný vědecky ověřený vliv na kardiovaskulární choroby a vliv na cholesterol je pozitivní. Ovšem samotný cholesterol opět není příčinou kardiovaskulárních chorob, ale pouze jedna jeho malá čast (malé LDL částice, tedy dokonce ani ne všechny LDL částice, jak se v popmagazínech uvádí) hraje určitou roli při ucpávání cév. Příkladem zdravé potraviny plné NMK je kokos. Viz třeba (včetně dalších odkazů na konkrétní studie) zde: http://www.popsci.com/node/74033/edit

werunqa
20. 5. 2013 • 11:37

Holky,zbytek si přečtete v časopisu Maminka

Kacik1988
9. 5. 2013 • 15:42

Jo no, kde jsou ty mýty co o nich píšete v názvu článku??? Tak to příště nepište a je to, akorát člověka navnadíte a pak se stejně dozví prd :-X

veruberu
9. 5. 2013 • 11:47

Kde je teda těch 17 mýtů? Nebo alespoň jeden clamp

jara
8. 5. 2013 • 13:08

a ty mýty jsou kde?

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů