Maminka.czChování a vztahy

18. hodina: aneb co vše musí být hotovo, než manžel přijde domu

Martina Machová 6.  1.  2013
Okolo 17 hod. se začíná čas zrychlovat, domácnost se chystá dosáhnout bodu varu: cosi bublá na sporáku, v koupelně to také bublá – připravuje se koupel pro mimino. To zas bublá a prská do lžíce s kaší, nechutná mu. Bublá i prvňáček, brečí u čtení, u nosu má bublinu. V 18 hod. je mimino vykoupané, prvňáček dočetl, z kastrolů se kouří (z paní domů také).

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Patříte-li mezi vyrovnané, zralé a životem poučené osobnosti, navíc obdařené partnerem tolerantním a rovnostářsky smýšlejícím, asi nevíte, o čem je řeč. V případě, že je vám uvedený scénář velmi blízký, něco ve vašem rodinném životě nefunguje správně. Je opravdu nutné, vítat ho prostřeným stolem s teplou večeří, desertem a kávou, dětmi náležitě zaopatřenými, nevyžadujícími nic jiného, než vlídné otcovské polaskání? Je opravdu nutné, mít v 18 hodin, kdy se vaše polovička vrací „z lovu“, vše uklizené, voňavé a tvářící se tak, jako by se v domácnosti celý den takřka ani nedýchalo i za cenu toho, že se vám v 18.10 klepe ruka se lžící?

Ale to je přeci má povinnost!

Pokud na mateřské dovolené zvládáte naprosto všechny domácí práce do příchodu „pána domu“ levou zadní a levou přední se ještě stačíte nalíčit a manžel vaši práci slovně i činem oceňuje, pravděpodobně jste jedním z mála šťastných párů, spokojených se svými, tak trochu prvorepublikovými, rolemi. Ale co na tom, když jste tak oba opravdu spokojení! Pokud si však od jeho odchodu do příchodu připadáte jak papiňák pracující pod neustálým tlakem, bez nároku na to upustit páru, nedej bože hlasitěji syknout, pravděpodobně jste se prostě pro tento model nenarodila (a nejste sama, je nás většina) a nikdo nemá právo vám jej vnutit. A přesto, že se vašemu zaměstnání říká bůhví proč dovolená, sama dobře víte, že jste kuchařka, chůva, učitelka, taxikářka, manažerka, uklízečka, amatérská zdravotnice a psycholožka v jedné osobě – a taková multifunkční osoba by měla mít nárok na jakýs takýs konec pracovní doby.

Ráda bych to změnila, ale bojím se jeho reakce

Toužíte-li po změně, ale bojíte-li se jeho reakce, pravděpodobně stojíte před mnohem větším problémem, než je teplá večeře, uklizený byt a vykoupané děti v čistém pyžamu, nastoupené v 18 hod. k vítacímu ceremoniálu. Máte-li opravdu strach z jeho reakce na návrh na změnu, vězte, že to rozhodně není normální. I s běžně „ubrblaným“ partnerem se lze s trochou snahy domluvit na rozumném kompromisu. Například: pokusím se uklidit, ale prosím, měj pochopení, když to občas nestihnu, pro děti je lepší, když se jim věnuji. Ráda udělám každý den teplou večeři, ale nezvládnu to, pokud se starším neuděláš úkoly a mladšího společně nevykoupete apod. Pokud si takovou domluvu ani neumíte představit, nebude vám s vaším protějškem lehko ani po skončení mateřské, kdy nastoupíte do práce. Ba co víc, bude hůř! Přibude vám k domácnosti a péči o děti ještě zodpovědnost v práci.

Večeře, kávička, uklizeno, vykoupané mimino – jste normální?

Možná se nalézáte na naprosto opačném konci rodinných modelů současnosti – jeho příchodem vám „padla“. Ať si k večeři namaže chleba (oběd má přeci v práci), dětem k němu může přikrájet kvůli vitamínům jablko, a pokud chce večeři teplou, může si k ní uvařit čaj. Pokud máte doma poklad, pro který jsou domácí práce po návratu ze zaměstnání relaxací, můžeme vám jen gratulovat (a doporučit vám, nechť si jej hýčkáte a opatrujete). Není-li však váš partner s tímto modelem spokojený, bohužel je v právu, i jemu skončila pracovní doba a je prostě férové, se v tuto dobu o domácí práce podělit k relativní spokojenosti obou. Stejně jako vy, by si i on rád pouze sedl a nechal se obskakovat. Jenže nárok na to máte oba – a je to výzva…

Témata: Chování a vztahy, Hot, Papiňák, Manžel, Taxikář, Hodina, Uklizený byt, Teplá večeře, Kávička, Hod, Byt, Pracovní doba, Šťastný pár, Skončení mateřské, Dom, Rodinný model