[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
(Hana Michopulu)
„Jednoduché, a přitom úplně úžasné. Jemné maso, které jde krásně od kosti. Prostě pohádka!“
4 porce příprava: 2 hodiny + odležení
Potřebujeme: 1 kuře o váze asi 1 kg, sůl, 100 g másla
Že na kuřeti pečeném jen se solí a máslem nic není? Jak nám Hana vysvětlila, ona se u tohoto receptu soustředí hlavně na konzistenci a na dosažení opravdu skvělého výsledku. Její rady jsou následující:
S přípravou začněte ideálně den předem. V běžně koupeném kuřeti často najdete dýchací trubici, tu je třeba celou vytáhnout. Papírovým ubrouskem důkladně vytřete celý vnitřek kuřete od zbytků drobů a sražené krve. Kuře osušte a ze všech stran (tedy i pod křídly apod.) osolte.
Nechte odležet do rána, aby se sůl vsákla do masa. Ráno případnou „vypocenou“ tekutinu opět z masa odsajte utěrkou, jen tak dosáhnete křehké, křupavé kůrčičky.
Troubu zapněte na 200 °C. Kuře vložte hrudí dolů do pekáčku, přidejte na kostky nakrájené máslo a asi 10 až 15 minut pečte. Když máslo začne dělat hnědé bubliny, kuře vyjměte, podlijte trochou vroucí vody a teplotu stáhněte na 160 až 170 °C.
Pečte asi 45 minut, pak otočte hrudí nahoru a pečte ještě 40 minut dozlatova. Pravidelně přelévejte. Doba pečení se bude lišit podle velikosti kuřete. Hotové je tehdy, když jde hýbat křídlem a neklade odpor.
(Nina Řeháčková)
„Skvělý nápad, zabalit kuře do kabátku z těsta. Ochucené bylinkami a citronem je krásnou tečkou za létem.“
4 porce příprava: 2 hodiny
Potřebujeme: 260 g polohrubé mouky + na podsypávání, sůl, čerstvé bylinky, 1 kuře o váze 1,2–1,4 kg, čerstvá šalvěj, sůl, 2 větší citrony, hrst černých oliv; Salát: 1 hlávkový salát, svazek rukoly, 1 velké zelené jablko, 2 lžíce francouzské hořčice, 1 lžíce medu, olivový olej, šťáva z 1 citronu, sůl a pepř
Troubu zapněte na 200 °C. Z mouky, soli, jemně nasekaných bylinek a 200 ml vlažné vody vypracujte těsto, které nechte 30 minut uležet v ledničce. Pak ho vyválejte na placku silnou 3 až 4 mm.
Doprostřed položte osušené a osolené kuře, do něj napěchujte olivy a čtvrtiny omytých citronů, navrch poklaďte šalvěj a vše zabalte do těsta. Balíček uložte do pekáčku, zakryjte poklicí nebo alobalem a pečte 1,5 hodiny (doba se s velikostí kuřete může měnit).
Sejměte poklici a pečte dalších 20 minut dorůžova.
Mezitím si připravte salát: listy natrhejte, přidejte rukolu a na kolečka pokrájená jablka. V misce vidličkou vyšlehejte hořčici, med, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř. Na pánvi opečte pokrájené kousky pršutu.
Kuře podávejte se salátem ochuceným zálivkou a posypaným opečeným pršutem.
(Recepty vyšly v časopise F.O.O.D 9/2014)
Foto: Ondřej Košík