Maminka.czDěti a mateřství

20 nápadů, čím odměnit děti za vysvědčení

Iva Endrychová 24.  6.  2014
20 nápadů, čím odměnit děti za vysvědčení
Tak jako vy dostáváte za práci odměnu, měli byste za celoroční snažení odměnit i svého školáka. Pochvala sice potěší, ale děti rádi dostávají něco hmatatelného. Nechce se inspirovat našimi tipy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Konec školního roku je v životě dítěte velkým mezníkem a určitě to není jen tak obyčejný den. Nehledě na to, že malé děti dostávají dárky rády. K neodmyslitelným vzpomínkám na mé dětství patří vysvědčení a další nová knížkado knihovny. A to jsem nebyla žádný školní premiant. Ona se cení i snaha a dítě to motivuje k lepším výkonům v příštím školním roce.

Odměnu ano, ale za kolik?

Kolik peněz je však hodné do odměny investovat? „Vše záleží na finanční situaci rodiny, proto není nožné říci, že byste za odměnu za vysvědčení měla utratit sto korun nebo třeba tisíc korun. "Každá rodina to má doma nastavené jinak, každé dítě je zvyklé na jinak hodnotné dárky. V podstatě by se ale odměny za vysvědčení mohli rovnat zhruba polovině ceny toho, co dostává dítě k narozeninám. Takže prakticky řečeno, když dostává syn k narozeninám dárky v ceně kolem osmi set korun, kupte mu odměnu za vysvědčení za čtyři sta,“ nabízí v jednom starším článku na webu řešení psycholog Vojtěch Benda.

Nechte ho si vybrat odměnu samostatně

Klidně uzavřete s dítětem dohodu. Řekněte mu, částku, kterou jste ochotní za odměnu za vysvědčení dát, vezměte ho do obchodu a nechte ho si dárek vybrat sami. Děti při výběru hračky ovlivňuje mnoho faktorů - jedním z nich je i reklama, která má na děti daleko větší vliv než na dospělé. Snadno je také ovlivní okolí, takže děti touží po hračkách, které mají jejich kamarádi a spolužáci. Takže teď jsou v kurzu například různé sběratelské série hraček, které si mezi sebou mohou děti vyměňovat, případně s nimi hrát hry.

Hračky které patří mezi dětmi k nejoblíbenějším, najdete TADY

I kdyby si dítě vybralo sebevětší blbovinku (podle vás), tak jeho výběr nekomentujte. Důležité je, že má radost váš školák.

Elektronika ano, ale...

Oblíbeným dárkem je elektronika. Je to pro děti vhodné? Při jejím vybírání je třeba v první řadě promyslet, jestli odpovídá psychické vyspělosti dítěte. Malého školáka jistě nenadchne elektronická tabulka vydávající prosté zvuky zvířátek nebo naopak komplikovaný manažerský telefon.

Měli byste také brát ohled na preference a osobnost vašeho potomka. Jestliže máte doma dítě s vášní pro učení, věnujte mu elektroniku s určitým vzdělávacím prvkem, například elektronickou čtečku, do které mu nahrajete jeho oblíbené knížky, nebo dětský vzdělávací tablet. Pokud má rádo hudbu, jistě jej potěší MP3 přehrávač. Příznivci počítačových her zase ocení kapesní hry. Dále je vhodné zvážit i pohodlnost používání dané elektroniky či odolnost vůči rozbití. Přeci jenom je rozdíl ve velikosti a šikovnost dětských rukou, oproti těm dospělým.

Pokud se rozhodnete darovat dítěti elektroniku, je však třeba dohlédnout na to, aby u ní dítě netrávilo příliš času. "Pro vývoj dítěte je důležité stýkat se se svými vrstevníky a ne jen trávit čas s elektronickými „hračkami“. A když říkám stýkat, myslím tím osobně, ne jen skrz počítač či tablet. Je důležité, aby se rodiče snažili efektivně rozdělit čas svého dítěte mezi používání elektronických pomůcek a ostatní aktivity, jako jsou například hry s kamarády venku.“ upřesňuje psycholožka a pedagožka Iva Stefanová.

Báječný pohár pro mlsouny

Nemusíte se však omezovat jen na hmotné statky. Určitě svého školáka potěšíte i rodinným obědem v restauraci, kam běžně nechodíte, který společně zakončíte velkým pohárem. Tak totiž dítě bude vědět, že i pro vás je jeho vysvědčení důležité.

Pozvěte dítě třeba na obrovskou zmrzlinu. Některé cukrárny nabízí v den vysvědčení pro školáky zmrzlinu zdarma. V pražském Ovocném Světozoru si však na zmrzlině pochutnáte zadarmo i vy. V den vysvědčení stačí předložit jakékoliv vysvědčení bez ohledu na jeho stáří a dostanete zmrzlinu dle výběru zdarma.

Nevhodný dárek

I kdyby váš školák sebevíc toužil po domácím mazlíčkovi, snažte se mu to vymluvit. Zvíře není věc, kterou lze po pár dnech odložit do kouta, až je přestane bavit. Je to především člen rodiny a má specifické nároky na život, vyžaduje péči. Pár dní to sice dítě bude bavit, ale pak ta starost většinou zůstane na vás.

Společný čas

Darovat můžete také zážitek. Pokud vaše holčička má celý pokoj oblepený plakáty s koňmi, určitě jí potěšíte dnem stráveným na koňském statku. Kluka, který miluje vůni benzínu zas nadchne táta, který ho vezme třeba na motokárové závody.

Trojka na vysvědčení není nic světoborného, ale jak jsme psali už výše, i snaha se má odměnit. Bobová dráhana Proseku vymyslela speciální akci tři za tři. Takže pokud donesete s dítětem na bobovou dráhu vysvědčení s trojkou, může si sjet dráhu třikrát zadarmo. Nabídku lze využít pouze v den vysvědčení tedy 27. 6. od 10:00 do 22:00.

Tady je pár dalších tipů na dárky, kterými děti rozhodně potěšíte:

Témata: Děti, Vysvědčení, Celý pokoj, Velký mezník, Benda, Nápad, Elektronika, Společný čas, Rodinný oběd, Velké dítě, Bobová dráha, Sběratel, Nejoblíbenější hračka