Maminka.czChování a vztahy

20 tipů, jak si doma poradit s dvojčaty

Iva Endrychová 4.  9.  2014
Vychovat slušného a sebevědomého člověka z jednoho dítěte je namáhavý proces, avšak teď si představte, že to musíte najednou zvládnout ze dvou malých človíčků. Jak to zvládnout? Přečtěte si nejlepší rady od zkušených rodičů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Čekáte dvojčata,“ zaznívá v českých ordinacích gynekologů čím dál častěji. Podle údajů Klubu dvojčat a vícerčat o. p. s. připadají jedny dvojčata na 50 porodů. Ještě před dvaceti lety byl však poměr: jedny dvojčata na 100 porodů. Příčinou je převážně hormonální léčba, asistovaná reprodukce, ale i otěhotnění do půl roku po vysazení antikoncepce.

Počátky soužití s dvojčaty jsou pro celou rodinu náročné. Než si sedne režim a než se maminka naučí, jak na to, to chvíli trvá. O tom, jak zvládnout péči o jedno dítě se napsala spousta knih a řadu rad najdou maminky i na internetu. Ale jak si poradit s výchovou dvojčat, aby člověk pohledal.

Pokud i vy patříte k rodičům dvojčat, určitě vám přijdou vhod následující tipy: 

  1. V první řadě si pohlídejte, abyste veškerou výbavu pro dvojčata měli doma připravenou dostatečně brzo. Často se stává, že se dvojčata narodí až o týdny dříve.
  2. Synchronizace pomáhá: Všude tam, kde to jde, to udělejte – při kojení, spaní, hraní, krmení… Dvojčata jsou zvyklá už z břicha, takže těm to nevadí, ale vám to ušetří spoustu nervů a času, když veškeré opečovávání miminek zvládnete najednou.
  3. Na druhou stranu se nebojte dvojčata od sebe oddělit. Klidně ať jedno jde s tatínkem nakupovat a druhé si může hrát s maminkou doma. Všichni budou rádi, že mají alespoň chvilku toho druhého jen pro sebe.
  4. Pokud nemáte pomocníky. Nejsnáze dvojčata vykoupete ve vaničce položené na zemi. Jedno dítě koupete a druhé na vás kouká ze sedačky nebo postýlky.
  5. Ještě jednou koupání: Když už vaše dvojčátka mohou sedět, jsou skvělými pomocníky při koupání dětské sedátka do vany. Zatímco jedno dítě osušujete, druhé se může dál bezpečně cákat ve vodě.
  6. Hned od počátku si veďte záznamy o tom kolik které dítě a kdy vypilo, jak roste jejich váha, kdy bylo které dítě přebaleno… Tak hned od prvopočátku máte přehled a nebudete mít problém s tím předat základní údaje partnerovi nebo chůvě na hlídání.
  7. Skutečně se nebojte do péče o děti zapojit celé příbuzenstvo. Vysvětlete jim, jak se miminka přebalují, koupou a jak je krmíte. Pak vám nebude tak zatěžko je někdy přenechat na hlídání.
  8. Pokud se chcete družit, vyhledejte si mateřskou skupinu pro maminky dvojčat. Tam mají všichni stejné problémy a potřebují také na vše více času.
  9. Pokud vám to prostory dovolí, obstarejte si raději dvě ohrádky pro děti. Mají se sice rády, ale sourozenecká láska dokáže i pěkně bolet.
  10. Pokud s dětmi chcete chodit na plavání, na kursy masáží a další určitě si pozvěte i další zodpovědnou osobu, která vám pomůže, protože jinak to pro vás bude spíše frustrující a vše bude jeden velký chaos.
  11. Na přebalování není potřeba stůl. Bezpečněji svoje dvojčata přebalíte na zemi s podložkou. V případě nouze tak rychle můžete přehmátnout na jiné miminko a nehrozí, že se zraní.
  12. Pro nákupy využívejte pomoci rodiny. Nebojte se je požádat o to, aby sledovali akční nabídky plen, vlhčených ubrousků a dalších dětských propriet. Klidně ať to po domluvě s vámi koupí. Cokoliv vám ušetří čas, se počítá. Velkým ulehčením jsou i různé donáškové služby.
  13. Když už máte starší děti, je super, pokud v případě potřeby může dítě pít z lahvičky samo – samozřejmě pod dohledem – Zkuste třeba využít podepření plyšákem.
  14. Nejlépe děti najednou nakrmíte, pokud si je posadíte proti sobě a s lžičkou se točíte doprava a doleva…
  15. Dvojčata dobře nakojíte, pokud je obě položíte na kojící polštář hlavičkami k sobě.
  16. Oblečení pro děti nemějte oddělené. Pořizujte takové, aby si je mohly navzájem prostřídat. Pokud máte páreček, vyhněte se modré a růžové. Volte místo toho neutrální barvy – žlutou, zelenou, oranžovou. V dětech tak navíc posílíte pocit, že se musí o věci dělit.
  17. Při pořizování kočárku pro dvojčata se podívejte, zda jsou obě sedačky od sebe oddělené, tak omezíte jejich vzájemné buzení se a rušení se, když je jedno dítě vzhůru.

    Jak vybírat kočárek pro dvojčata

     
  18. Jednou z nejčastějších obav rodičů dvojčat je, že nebudou spravedliví. Nebojte se. Každé dítě si k sobě vezme to, co potřebuje a časem to rozpoznáte i vy.
  19. K předchozímu bodu si zapamatujte. Sice musíte děti obstarat jedno po druhém, ale rozhodně jejich pořadí střídejte. Vyhnete se tak „obviňování“, že dáváte jednomu z dětí přednost.
  20. A v neposlední řadě: „Každá matka, především ta, která má dvojčata, má právo být kdykoliv a bez ospravedlňování se, občas nerudná, vynervovaná, unavená a cítit se vyčerpaně. To je naprosto normální. Když to pochopíte vy i vaše okolí, budete to mít jednodušší. 
Témata: Chování a vztahy, Dvojčata, pořad, Dvojča, Dom, Sourozenecká láska, Pořadí, Spousta knih, Tip, Velký chaos, Pór, Předchozí bod, Přehmat, Asistovaná reprodukce, Hormonální léčba, Celé příbuzenstvo, Jak