Maminka.czPorod

20 známých i překvapivých tipů pro efektivnější péči

Martina Pavlová 21.  4.  2012
20 známých i překvapivých tipů pro efektivnější péči
Hezčí vlasy, hebčí pleť a pevnější nehty. Jak na to? Stačí jen malinko upravit své návyky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V zájmu mladší, zdravější pokožky používáme kvalitní kosmetiku a pravidelně o ni pečujeme. To ale někdy nestačí! Co udělat pro to, aby naše snaha nevyšla vniveč? Stačí jen trochu upravit zažité rituály a efekt se rychle dostaví.

1 Dbejte na správnou teplotu

Pokožka nesnáší extrémy, proto při jejím mytí používejte jen příjemně vlažnou vodu. Příliš horká obírá pleť o vláhu a může způsobovat její dehydrataci, extrémně studená mívá na svědomí popraskané žilky kolem nosu a na tvářích. Na teplotu vody dbejte jak při mytí obličeje, tak i při sprchování, protože pokožka těla trpí stejně jako pleť.

2 Buďte něžná

Při sušení nedrhněte ručníkem mokrou kůži silou. To ji pokaždé nepatrně natáhne (obvykle směrem dolů) a tím se urychluje její ochabování a vznik vrásek. Namísto toho ručník k obličeji jen zlehka přiložte a přebytečnou vláhu z pleti „odsajte“. Záhy nato použijte svůj běžný pleťový krém (třeba vyhlazující a rozjasňující protivráskový krém Idéalia, Vichy, 650 Kč), který se do ještě vlhké pokožky lépe vstřebá a prokáže jí lepší službu.

3 Vyhoďte starou kosmetiku

Jednou za půl roku udělejte ve své kosmetické výbavě pořádnou inventuru.
Prošlá kosmetika totiž může být příčinou neobvyklých alergických reakcí, podráždění či náhlého zhoršení kvality pleti. Běžné krémy obvykle vydrží otevřené rok, bio či čistě přírodní výrobky ale pouze 3–6 měsíců. V případě dekorativní kosmetiky měňte zejména pudry a řasenky, které bývají po delším používání plné bakterií, a také kvalita pigmentů se po 6 měsících zhoršuje.

4 Myslete na nehty

Nůžky a kovový pilník nahraďte během manikúry šetrnější pomůckou v podobě papírového nebo skleněného pilníku, který nezpůsobuje třepení nehtů. Při každém krémování rukou pak spolu s hřbety a dlaněmi důkladně promasírujte také nehtová lůžka, jež potřebují stejnou péči jako pokožka. Večer použijte speciální olejíček (například Vitamin E Nail & Cuticle Oil, Sally Hansen, 149 Kč). Nehty a kůžičku kolem vyživí a zregeneruje.

5 Vybarvěte rty

Nemáte po ránu čas na dokonalý make-up? Chcete ušetřit čas i peníze? Postačí vám jediný produkt: hydratační rtěnka výrazné barvy, která zvláční a zkrášlí rty, a zároveň odvrátí pozornost od zbytku obličeje, takže mu při líčení nemusíte věnovat tolik pozornosti. Stačí poprašek pudru a můžete vyrazit ven! Toto jaro jsou v kurzu zejména tóny oranžové a fialové, nic nezkazíte ani klasikou v odstínech rudé (rtěnka Shine Attract, Avon, 249 Kč).

6 Multifunkční krém

Hitem letošního jara jsou bezpochyby BB krémy. Jsou to v podstatě šikovní pomocníci, kteří v sobě ukrývají hned několik schopností, jak pečovat o pleť. Chrání, zdokonalují, hydratují, tónují, pečují (stejně tak jako Daywear Anti-Oxidant Beauty Benefit Creme SPF 35, Estée Lauder, 1600 Kč). Můžete jej mít samotný, nebo použít jako podklad pod make-up.

7 Olejujte

Jednou za čas použijte místo běžného nočního krému pleťový olej. Ten pleť dokonale vyživí, revitalizuje a zregeneruje, protože dokáže proniknout do hlubších vrstev kůže. Pokud navíc olej do pleti vetřete pomocí důkladné masáže, podpoříte tím mikrocirkulaci a docílíte výraznějších účinků (zkuste Omlazující olej pro dehydrovanou pleť s výtažky z modré orchideje, Clarins, 1090 Kč). Po aplikaci zbytky oleje odsajte přiložením papírových ubrousků na obličej. Nedrhněte a nestírejte! Přírodní oleje jsou rovněž skvělou alternativou tělového mléka. Příjemnější aplikaci a lepší efekt zaznamenáte krátkým zahřátím oleje v mikrovlnce.

ČTĚTE TAKÉ: Soutěž o balíčky opalovací kosmetiky Bioderma v hodnotě 900 Kč

8 Myjte své štětce

Odborníci doporučují generální očistu kosmetických pomůcek aspoň jednou za 3 týdny, v případě citlivější pleti své štětce i houbičky properte každých 7–10 dní, protože usazené bakterie a špína mohou způsobovat podráždění a infekci. Použijte jemný šampon nebo odličovač a následně je nechte usušit volně na vzduchu. Nebo sáhněte po speciálním čističi štětců a kondicionéru v jednom, který nabízí M. A. C za 320 Kč. Nanáší se na ubrousek, kterým pak ze štětce vytřete nečistoty.

9 Nakrmte pleť

Potřeby pokožky se mění podle ročního období, na její kvalitu má však často (negativní) vliv i stresové období. Pokud prožíváte náročnější dny, ať už pracovně, či v soukromí, které se často vyznačují nezdravým stravováním a nedostatkem tekutin, zařaďte do péče o svůj vzhled speciální doplňky stravy, které nedostatek živin nahradí. Sezonně můžete také užívat „zkrášlující“ tablety pro silnější nehty a vlasy či pro omlazení pleti (například Imedeen Vlasy & nehty, 600 Kč). Obsahují křemík, biotin a vitaminy skupiny B.

10 Navštivte dermatologa

Odborník na zdraví a nemoci pokožky vám může pomoci s drobnými chybičkami na kráse, jako jsou nevzhledné pigmentace, popraskané žilky či nechtěné ochlupení, doporučí vhodný krém v případě citlivé či problematické pokožky, vyhladí jizvy nebo odstraní tetování. Jednou za rok, ideálně po dovolené, si nechte u dermatologa preventivně zkontrolovat stav kůže a charakter mateřských znamének, která mohou být znamením kožních nádorů. Každý rok tak začátkem května můžete zdarma učinit během Dne melanomu.

11 Vyměňte krém na ruce

Pokud po každém mytí používáte výživný krém na ruce, děláte dobře. Své pokožce ale můžete prospět více. Stačí, když běžný přípravek přes den vyměníte za krém s obsahem UV faktoru (například Krém na ruce a nehty, SPF 15, Juvena, 850 Kč). Hřbety rukou jsou totiž vystavené slunci a hrozí jim jak spálení, tak vznik nežádoucích pigmentových skvrn a rychlejší stárnutí.

12 Vyčistěte svůj mobil

Víte, že mobilní telefon pokrývá na jednom centimetru čtverečním více bakterií než veřejné toalety? A teď si představte, že ho několikrát denně berete do ruky, třeba i během jídla, a tisknete ho ke svému obličeji. Stačí, aby se na vaši pleť dostaly určité typy bakterií, a alergické reakce, či dokonce infekce jsou na světě! Čistěte proto svůj mobil několikrát týdně pomocí antibakteriálních ubrousků nebo vatovým tamponem namočeným v alkoholu.

13 Nahraďte sprchový gel

V zájmu zdravé a hebké pokožky těla nepoužívejte při očistě příliš teplou vodu a běžné mýdlo či sprchový gel nahraďte mycím olejem nebo krémem s obsahem zvláčňujících přísad, jako jsou různé přírodní oleje nebo bambucké máslo (Sprchový olej Lemongrass, Saloos, 99 Kč). Ty pokožce navrátí ztracené tuky a zabrání jejímu přesušování. Při mytí rovněž není nutné použít pokaždé očistné přípravky, zejména pokud se sprchujete několikrát denně, například po sportu. Co ale nikdy nevynechávejte, je použití hydratačního tělového mléka. K intenzivní hydrataci a regeneraci pokožky použijte svěží Tělové mléko kokos a limetka, Desert Essence, 275 Kč nebo voňavé tělové mléko Fresh mango, Aquolina, 199 Kč.

14 Chraňte se před sluncem

Chcete-li mít zdravou a dlouho mladou pleť, používejte ochranný faktor bez ohledu na počasí, a to zejména na jaře, v létě a v zimě při pobytu na horách. Nemusíte přitom pokaždé sahat po opalovacím přípravku, stačí, když zvolíte variantu oblíbeného denního krému s obsahem UV filtru (Zjemňující denní krém proti vráskám Q10 Plus, SPF 15, Nivea, 299,90 Kč), který vám zaručí stejnou péči a zároveň ušetří čas i peníze a nutnost aplikace další vrstvy kosmetiky.

15 Zkuste novou vůni

Máte oblíbenou vůni, kterou používáte už několik let? Nebuďte konzervativní a zkuste tuto sezonu něco jiného! Jaro je pro experimenty s parfémy přímo ideální a navíc vám nové aroma prospěje i z psychologického hlediska – posílí sebevědomí, zvedne náladu a zároveň z vás udělá zcela novou ženu, a to bez nutnosti vysokých výdajů za šaty či kadeřníka. Mezi zajímavé jarní novinky patří třeba svěžíL‘ eau De Chloé, Chloé, EdT, 30 ml, 1090 Kč nebo romantická květinově-ovocná Sheer Beauty, Calvin Klein, EdT, 50 ml, 1650 Kč.

16 Maskujte se

Jednou za 10–14 dní dopřejte své pleti extra péči v podobě pleťové masky. Každé z nás bez ohledu na věk a typ pokožky prospěje hydratační přípravek, který pleti dodá dávku vláhy, vypne ji, vyhladí drobné vrásky a dodá mladistvý jas (Hydratační gelová maska proti stárnutí s regeneračním účinkem, Timewise, Mary Kay, 750 Kč). Na jaře také bývá pleť více unavená, rozjasněte ji maskou s obsahem vitaminů A, C a E(Age Smart Multivitamin Power Recovery Masque, Dermalogica, 1145 Kč).

17 Šetřete své vlasy

Často si prameny upravujete do složitých účesů vyžadujících zásah fénu, žehličky či kulmy? Chraňte je při stylingu speciálními přípravky, které eliminují škodlivý vliv horka. K dostání jsou pěnová tužidla, vlasové krémy či spreje, které se nanášejí do ještě vlhkých vlasů a poskytují jim účinnou termoochranu před následným zásahem elektrických pomůcek (termoprotektivní sprej pro dodání struktury vlasů Fabricate 03, Redken, 500 Kč).

18 Spěte sladce

Kvalitní odpočinek je pro krásu důležitý. Víte ale, že poloha, ve které strávíte noc, může urychlit stárnutí pleti? Pro krásu je údajně nejméně škodlivé spaní na zádech, při kterém obličejem netlačíme na podložku, kůži nenatahujeme a nezpůsobujeme si vrásky. Totéž platí i pro pokožku dekoltu. Naučit se spát jen v jedné poloze samozřejmě není jen tak, můžete ale vyměnit běžný bavlněný polštář za saténový, který naši pleť tolik „nekrčí“. Navíc je „přátelštější“ také k našim vlasům. Už víte, jak budete dnes v noci spát?

19 Nepřehánějte to s hygienou

Všeho moc škodí. I snahy o čistoskvoucí obličej, které vedou k okrádání pokožky o přírodní maz a k přesušování, ekzému či alergickým reakcím. Kvůli tomu dermatologové nedoporučují mytí tváří víc než jednou denně. Před spaním použijte pouze odličovací přípravek 3v1 (například Expresní odličovač make-upu a očí, Payot, 785 Kč) a po ránu obličej osvěžte opláchnutím vlažnou vodou. Nemáte-li vysloveně mastnou pleť, nepoužívejte ani žádné mycí gely či pěny.

20 Zchlaďte svůj pohled

Používání očního krému ráno a večer je pro prevenci a eliminaci vrásek důležité. Chcete-li docílit ještě výraznějších účinků, uchovávejte ho v ledničce. Zejména použití po ránu pomůže rychle eliminovat otoky a kruhy pod očima, stáhne žilky a dodá svěží vzhled. Krém nanášejte lehkým poklepáváním bříšky prstů, citlivou kůžičku nikdy nenatahujte ani nemasírujte (Roll-on proti kruhům a váčkům pod očima, Cure Solutions, Yves Rocher, 660 Kč), k hydrataci a prevenci vzniku vrásek kolem očí použijteochranný oční krém Superdefense SPF 20 Age Defense Eye Cream, Clinique, 1160 Kč.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Jen pro maminku, Časopis Dieta, Krása a styl, Pec, Fabri, Náhlé zhoršení, Calvin Klein, UV faktor, Bambucké máslo, Noční krém, Chloé, Efekt, Škodlivý vliv, Rychlé stárnutí, Shine, Kožní nádor, Mary Kay