Maminka.cz24. týden těhotenství

24. - 28. týden (7. lunární měsíc)

Markéta Behinová 23.  3.  2009
24. - 28. týden (7. lunární měsíc)
Pohyby plodu způsobují někdy bolesti žeber, které je možné zmírnit vleže na boku. Vaše fyzická aktivita začíná být značně omezená a mohou se ojediněle vyskytnout děložní stahy. Pokud by jejich frekvence značně stoupala, kontaktujte svého gynekologa. V tomto období můžete být přecitlivělá a bojácná. Nemusíte se však ničeho bát, všechno dobře zvládnete!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

NASTÁVAJÍCÍ MATKA

Vaše děloha neustále roste, nabývá velikosti fotbalového míče a dosahuje již vysoko nad rovinu pupku. Bránici a spodní žebra posouvá vzhůru a mění polohu žaludku. V tomto období začnete pravděpodobně chodit po třech týdnech do prenatální poradny. Čekají vás zde nejrůznější vyšetření včetně hladiny železa v krvi (více se o tomto tématu dozvíte v článku Jste těhotná? Doplňte železo! na straně 24) a glukózový toleranční test. Dbejte na dostatečný přísun vápníku, který je důležitý kvůli správnému vývoji kostí.

DOPORUČUJEME: Nepopulární tvrdnutí břicha v těhotenství: Jak se mu vyhnout

V tomto období rostou metabolické nároky plodu, to znamená, že pro svůj vývoj plod konzumuje z matčina organismu více minerálů - iontů a stopových prvků, taktéž je energeticky náročnější. Tak, jak byla první polovina těhotenství zatížena spíše ztrátami z těhotenského zvracení, v druhé polovině je mateřský organismus náchylný spíše k demineralizaci a těhotenské anemii. Rostoucí plod se v tomto ohledu opravdu chová jako malý "parazit" a bez výčitek svědomí si "stáhne" vše, co potřebuje. Je tedy nezbytné, aby strava byla maximálně vyvážená a bohatá zejména na ionty kalcia, hořčíku a železa, stejně tak důležitý je jod, kyselina listová, vitaminy a provitaminy.

V této souvislosti bych ráda upozornila, že užívání kompozitních těhotenských přípravků mohu jenom doporučit, právě pro jejich vyváženost všech výše uvedených složek. Následné vysoké porodní váhy novorozenců nejsou výsledkem pouze těchto preparátů, nýbrž přejídáním v těhotenství a povětšinou i nedostatečným pohybem.

LÉKAŘSKÉ PROHLÍDKY

Lékař je schopen poslouchat srdeční ozvy plodu stetoskopem nebo dopplerovským ultrazvukovým přístrojem. Poradna vás čeká při zcela normálním těhotenství ve 24. a poté v 28. týdnu, a má svůj obvyklý obsah. Navíc ovšem dnes je dnes zcela běžné absolvování zátěžového testu na záchyt těhotenské cukrovky - a to kolem 26. týdne gravidity. Toto vyšetření patří mezi doporučená Porodnickou společností a stále se ještě diskutuje, zda je mají absolvovat pouze rizikové skupiny - tedy pacientky s rodinnou zátěží, s vyšším váhovým přírůstkem či obézní apod., nebo zda se má tento test provádět plošně u všech těhotných. Přiklání-li se váš gynekolog k první variantě, je možné, že vás toto vyšetření mine.

Taktéž nemusí být součástí každé poradny v tomto měsíci ultrazvukové vyšetření, i když já osobně ho tak provádím. Jednak je vhodné zkontrolovat biometrii plodu, jednak polohu plodu i uložení placenty a množství plodové vody, pohyby plodu a srdeční frekvenci. Má-li UZ přístroj dopplerovské zařízení, můžeme se přesvědčit o srdeční aktivitě i poslechem ozev. Jinak lze toto vyšetření provést malým přístrojem, který se nazývá Doppton a slouží pouze ke zvukové detekci ozev. Je třeba zdůraznit, že 24. týdnem se definitivně přesouváte z období možného potratu do období možného předčasného porodu.

Dříve byla tato hranice až v 28. týdnu, kdy plod vážil nejméně 1 kg, nyní ve 24. týdnu musí vážit minimálně 500 g, aby splnil toto kritérium. Proto obzvlášť v tomto nejkritičtějším období možné prematurity - tedy nezralosti -nabádám k opatrnosti při veškeré pohybové aktivitě a k nepodceňování příznaků, jako je výtok, slabé zakrvácení, potíže s močením či zejména předčasná děložní aktivita. V poradně by vás měl lékař ujistit o tom, že máte normální - tedy klidový nález na děložním čípku, který se standardně vyjadřuje termínem cervix skóre. V 7. lunárním měsíci by toto skóre mělo být nulové.

ROSTOUCÍ PLOD

Vaše děťátko je stále šikovnější - umí zatnout prstíky v pěst, začíná hýbat rychle rukama a chytá si nožičky. Tím se dá mimo jiné vypozorovat, jestli bude miminko pravák, nebo levák. Ve 26. týdnu děťátko otevře modré oči. Jsou již téměř plně vyvinuty - sítnice se skládá ze čtyř vrstev, které jsou přítomny při narození. Plod je v této době velmi hubený, ale to se během velmi krátké doby změní. V těle se mu neustále usazuje tuk, narodí se jako typicky baculaté miminko. Na obličeji je již patrné obočí a řasy, na prstech krátké nehtíky. Ve 27. týdnu má dítě přibližně 85% šanci, že přežije, pokud by se narodilo předčasně. Předčasný porod by však pro děťátko znamenal mnoho problémů, není ještě zdaleka plně vyvinuto.

PŘIBLIŽNÁ VELIKOST PLODU

  • Délka a hmotnost plodu 24. týden 30 cm, 500 g
  • Délka a hmotnost plodu 28. týden 35 cm, 1000 g

Maminčin odborník MUDr. Martina Hourová gynekoložka s dlouholetou praxí, jejímž hlavním oborem je ultrazvuková diagnostika a vedlejším oborem onkogynekologie; www.hourova.cz

Praktické rady

I když možná patříte mezi pověrčivé, začněte uvažovat o pořízení základních potřeb pro miminko. Dopředu musíte nakoupit alespoň základní výbavu do porodnice.

Co sem patří?

  • 50 jednorázových plenek nebo 24 látkových
  • 6 bryndáků
  • 5 triček
  • 4 bodíčka
  • 3 noční košilky
  • 3 osušky s kapucí
  • 2 svetříky
  • 2 přikrývky
  • 1 čepička
  • 1 pár botiček
Témata: Časopis Maminka, Těhotenské zvracení, První polovina, Cervix skóre, Nejkritičtější období, Nedostatečný pohyb, MEŠ, Lunar, Lunární měsíc, Luna, Mateřský organismus, Ultrazvukový přístroj, Měsíc