Maminka.czNovorozenec

24 hodin v životě novopečené maminky

Jana Kantorová 10.  1.  2016
Můžete si říkat, že vy to určitě hravě zvládnete, ale realita může překvapit. Jak vypadá takový běžný den na mateřské dovolené?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

4.00–6.00:

Po probdělé noci je tu nový den a miminko se hlásí o právo na jídlo a o právo na mazlení. Ačkoli byste nejradši ještě ležela, musíte vstát a přesunout se k přebalovacímu pultu. Nikdo nestojí o opruzený zadeček, a tedy i srdcervoucí pláč.

Další denní činností je krmení divé zvěře. Proč divé? Kojíte-li, víte, že na začátku trvá tahle zábava klidně i 45 minut. A to je možná důvod, proč maminky na mateřské přidávají na Facebook své příspěvky zrovna ve chvíli, kdy ostatní mají půlnoc.

7.00–9.00:

Přichází první období klidu. Miminko konečně znovu usíná. Ano, mohla byste se jít obléknout, připravit si a sníst v klidu snídani, poklidit nádobí, přejet čistidlem koupelnu a dělat další bohulibé činnosti v domácnosti, ale raději si lehnete k tomu malému prckovi a budete na něj zírat nebo vyčerpáním usnete. 

10.00–11.00:

Na řadě je dopolední procházka, je tedy čas se obléknout. Vřeštící dítě vám to ale úplně neulehčuje. Snažíte se urovnat si mastné vlasy a při oblékání zjistíte, že tričko a mikinu zdobí zaschlé skvrny od jídla. Nevadí, schováte to pod bundu.

Při převlékání miminka po čuchu zjistíte, že je plenka plná. Pot z vás teče, ale nevzdáváte se. Zrovna ve chvíli, kdy už se vítězně usmíváte a zapínáte stylovou kombinézku, si nakrmené miminko říhne. A nejen to... Dneska se holt ještě ven nepodíváte. Vítejte ve světě zimních miminek s refluxem. 

12:00:

Vzhledem k tomu, že nikdo kromě vás není doma, zajíte hlad včerejším suchým rohlíkem. Rozhodně neděláte nic špatně, protože to je jediné jídlo, které vašemu miminku nepůsobí problémy se zažíváním. Při kojení a jídle máte tak chvíli času na sledování oblíbeného seriálu. Tedy pokud znovu neusnete.

13.00–14.00:

Dítě usíná. Na chvilku zavřete oči a ve spánku promýšlíte, jak nejlépe zvládnout strategii odchodu ven. Tentokrát musíte, docházejí vám totiž plenky. 

15.00:

Přichází návštěva. Podívat se na miminko a zhodnotit stav vaší domácnosti. Rychle kopnete špinavé prádlo do koupelny a použité plenky pod gauč. Doufáte, že to návštěva nebude komentovat. 

Chyba lávky, při slovech „co tady proboha celý den děláš, že tu máš takový bordel“ propuknete v pláč.

16.00–17.00:

Čas nákupů. Už nutně potřebujete také prsní vložky a nový dudlík. Dítě kupodivu neprotestuje, nakojené, přebalené a převlečené čeká v kočárku. Jste v euforii. Vyrážíte do víru velkoměsta a těšíte se, že trable zajíte čokoládou. Překvapí vás zima. 
A není divu, pro samotné štěstí jdete v pantoflích a bez kabátu. 

18.00–20.00:

Večerní rituál koupání přeruší kolikový pláč. Takže houpete, hladíte, masírujete, prostě děláte všechno, co by utišilo ten šílený řev. Najednou přichází ten slastný zvuk, následně zamlaskání a je ticho. Pokládáte dítě do postýlky a využíváte svých pět minut k nutné očistě. 

20.10:

Během deseti vteřin po ulehnutí tvrdě usínáte. Víte, že není času nazbyt. Přijdou totiž další prdy a další hlad. Chcete si svůj nerušený spánek ukořistit aspoň na hodinu a půl. 

22.00–24.00:

Po dlouhém nočním houpání, uspávání a krmení miminko konečně usíná! Čicháte k němu, hladíte ho a v polospánku si vlastně uvědomíte, že i přes veškeré vyčerpání není nic krásnějšího než tento pocit.

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Novorozenec, Šestinedělí, Živo, Hod, Špinavé prádlo, Opruzený zadeček, Večerní rituál, Trable, Převlékání, Denní činnost, Srdcervoucí pláč, Život, Suchý rohlík