Maminka.czNovorozenec

25 tipů pro přežití, nejen pro čerstvé maminky!

Klára Kotábová 1.  12.  2010
První dny a týdny po narození miminka jsou plné emocí, únavy, zmatku a lásky. Abyste se z toho všeho nezbláznila, máme pro vás skvělé tipy, které vám pomohou co nejlépe se vyrovnat s nově vzniklou situací.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na potomka jste se těšila. Vše jste si poctivě připravila, i na těhotenské cvičení pravidelně docházela.

Kamarádky vás také zásobovaly skvělými nápady, jak si s děťátkem užívat. Teď jste se ale vrátila z porodnice, v náručí držíte bezbranný uzlíček a najednou si vůbec nejste jistá. Zvládnu to taky?

Tato otázka a řada dalších se vám honí hlavou a vy přemýšlíte, jestli se miminka nedají někde vypnout, případně reklamovat.

Nebojte, ačkoli jsou časopisy a internet plné článků o bezmezné lásce, okamžiky, kdy o všem pochybujete, jsou naprosto normální. Abyste se tím vším necítila tolik zaskočena, přinášíme vám několik rad, jež vám těžkým obdobím pomohou proplout, aniž byste musela v noci plakat do polštáře, že chcete zpět svůj život nebo že jste špatná matka. To tedy rozhodně nejste, jenom si musíte vše trochu zreorganizovat. Jak na to?

1.Pokud nemáte mrazák plný jídla, spolkněte hrdost a zaúkolujte tchyni, maminku i kamarádky. Kastrůlky s předvařeným jídlem se hodí v každém případě. Nejen pro hladového manžela, ale i pro vás a starší děti. Vy potřebujete energii na kojení, potomci s plným bříškem zase nezlobí. Jen pomocníky informujte o tom, co kvůli laktaci právě nesmíte. Hrachová polévka by vám asi moc nepomohla.

Čtěte také: Pomoc: vůbec nic o dětech nevím!

2. Podobně mějte připravené také pečivo. Nechceme vás strašit, ale opravdu se vyskytnou dny, kdy nebudete schopna dojít ani do večerky. A takto budete mít vystaráno. Vždyť i chléb se sýrem může být plnohodnotnou večeří pro každého.
Nedělejte si kvůli tomu vrásky, ze studené kuchyně ještě nikdo nezemřel.

3.Jestliže budete posílat oznámení o narození vašeho miminka, mějte vše připravené předem. Fotografie z porodnice může dodat tatínek a poslat je na uvedené adresy zvládne taktéž. Jsou věci, kterými byste se opravdu zabývat nemusela.

4. Máte už doma starší dítě? Jeho program mějte dopředu naplánovaný s vojenskou přesností. A nebojte, dny, které stráví s prarodiči, ho budou bavit a vás nikdo odsuzovat nebude. Období po porodu byste měla věnovat jen sobě a svému miminku. Ty chvíle se už nikdy nevrátí. Takže vybavte potomky seznamy, co mají rádi, kdy jedí, spí a co si rádi oblékají, a manžel ať je odveze na prázdniny. Klidně uprostřed roku.

5.Mějte neustále při ruce telefonní číslo na vašeho dětského lékaře. V prvních dnech po návratu z porodnice s ním budete v kontaktu prakticky nepřetržitě.

6.Jestliže se musíte s miminkem někam vydat, předem si zkuste zjistit, zda je v daném místě potřebné zázemí pro přebalování, krmení a podobně, ať se pak nemusíte zbytečně stresovat jeho hledáním.

7.V případě, že jste neustálým kojením unavená, vezměte si miminko na noční krmení do své postele, ale rozhodně neusínejte. Pak je vraťte zpět na jeho lůžko. Oba si tak odpočinete a vaše malé zlatíčko si navíc zvykne na jistá pravidla.

8.Nesnažte se smlouvat se zdravotnickým personálem o tom, že chcete na reverz pustit domů už dva tři dny po porodu. Jistě, můžete se o to pokusit, ale pobyt v porodnici je nastaven tak, aby si maminka alespoň minimálně odpočinula. Tak to udělejte. Doma to bez vás ještě vydrží.

9.Naučte se pracovat s internetem. Co takhle jídlo, kosmetika, drogerie a podobné záležitosti až přímo do domu… Zeptejte se zkušenějších kamarádek, kde nakupují ony, a zasurfujte si.

10. Máte starší dítě, které něco potřebuje přesně v okamžiku, kdy se chystáte kojit? Mějte při ruce omalovánky, panenku, autíčko, kostky nebo malou digitální hru. S miminkem u prsu můžete snadno zabavit staršího potomka tak, aby se malé v klidu najedlo a vy nepropadla panice, že jste špatná matka. Vyrušování během kojení je totiž projevem žárlivosti. Eliminujte ji hned v zárodku.

11. Starší sourozenci mohou pomáhat (samozřejmě jenom pokud budou sami chtít) i s přípravou plen, zpíváním písniček a podobně. Dejte jim najevo, že jsou pro vás důležitými pomocníky a drobeček ve vaší náruči není soupeř, ale někdo, kdo potřebuje lásku celé rodiny.

12. Když spí dítě, spí i matka. Říká jedno výborné heslo, které je ale v praxi jen těžko realizovatelné. Jakmile můžete, snažte se alespoň si na chvíli natáhnout nohy a lenošit. Domácnost přece počká a partnerovy košile jakbysmet. První půlrok s miminkem doma věnujte jen jemu a sobě. Vaše dítě potřebuje matku v pohodě, nikoli ve stresu a na pokraji nervového zhroucení.

13.Vánoční nákupy si zařiďte přes internet s dovážkou do domu a vykašlete se na dárky pro tety z druhého kolena. Vždyť máte malé dítě, překvapení pro nejbližší rodinu stačí. Jestliže to příbuzenstvo nechápe, jeho problém. Oznamte ale své rozhodnutí s dostatečným předstihem, aby nedošlo k trapným situacím pod vánočním stromečkem.

14. Když jdete se staršími dětmi ven, vydejte se tam, kde je to bude bavit a vy na ně dobře uvidíte. Dětské hřiště je naprosto ideální místo. Vy se tam můžete věnovat plačícímu miminku a v klidu ho mezi ostatními maminkami přebalit a nakrmit. Nikdy se nesnažte vydávat s vícero dětmi na nákupy, zblázníte se. Jídlo může obstarat manžel nebo internet :-)

15. Jestliže cítíte, že by vám nejlépe bylo doma, udělejte to. Děti se dokážou zabavit i v bytě, DVD přehrávač vám určitě funguje, a jestli po probdělé noci nemáte sílu vůbec na nic, vezměte si kojence do náruče, přesuňte se do obývacího pokoje a společně se staršími potomky koukejte třeba na Krtečka nebo Šípkovou Růženku.

16. Relaxujte. Snažte se objevit skulinu během dne, kterou věnujete jen sobě. Spí vaše miminko od deseti do dvanácti? Dejte si zatím voňavou koupel, mlsejte belgické pralinky nebo se začtěte do oblíbené knihy. Když se vám nechce spát, rozmazlujte sebe, ne domácnost.

17.Vypínejte telefon. V domácnosti spí malé dítě a vy chcete relaxovat, proč si tedy nechat přerušit tak vzácné okamžiky klidu a pohody? Zapínejte mobil jen tehdy, pokud opravdu chcete být na příjmu.

18. Některé předtěhotenské oblečení vám už nejspíš nikdy nebude, jiné ale ano. A víte, jak skvěle v něm vyniknou vaše nové křivky? Nebojte se vyzkoušet vše, co nechcete rozdat, a hlavně dokupte nutné i zbytečné maličkosti, jež vás potěší.

19. Naučte se sepisovat seznamy a na nějakém viditelném místě mějte připevněný ten nejdůležitější – co potřebujete, když se s kočárkem vydáváte ven. Nezapomeňte dudlíčky, hračky, náhradní pleny, vlhčené ubrousky a další.

20. Máte pořád plné ruce miminka? Vyzkoušejte nosítko, baby vak, šátek, cokoli, co vám je uvolní. Najednou zjistíte, že můžete nejen uspávat dítko, ale zároveň věšet prádlo nebo si malovat s jeho starším sourozencem. Zkrátka se budete cítit mnohem svobodněji.

21. Jestliže máte neovladatelnou chuť vyrazit do své oblíbené restaurace, klidně jděte. Nejdřív si ale zjistěte, jestli je dostatečně uzpůsobená dětem a zda můžete získat rezervaci na nejklidnější stolek…

22. Dnes už existuje i služba, která vám zvedne sebevědomí. Objednejte si mobilní kadeřnici, která dorazí k vám domů a upraví vám vlasy tak, že se zase budete cítit krásně. A společně s tím i odpočinutě, jedinečně, přitažlivě a sexy. Jako žena a matka to přece potřebujete.

23. Nevzdávejte se kompletně svého předchozího života. Po malých krůčcích se k němu vracejte a miminko do něj postupně zapojte. Samozřejmě že vše má svoje limity, ale pokud budete spokojená, odpočatá a v dobrém rozmaru vy, budou takové i vaše malé ratolesti.

24. Jestliže máte plačtivého potomka, zkuste mu pustit CD s dětskou relaxační hudbou. Vážně to funguje! Zklidní ho a vybudete mít chvilku pro sebe.

25. Hoďte povinnosti za hlavu a na pár týdnů si najměte paní na úklid a žehlení. Jakmile se nebudete cítit svázaná tím, co ještě musíte udělat, budete si rázem mateřství více užívat. Společnosti, které se úklidem v domácnostech zabývají, najdete přehledně řazené na internetu, popřípadě dejte na doporučení kamarádek.

Čtěte také: Pomoc: vůbec nic o dětech nevím!

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Předchozí život, Přežití, Tip, NEJ, Nové cd