Maminka.czPředškolák

3 důvody, proč máma nemůže být „nejlepší kamarádka“ dětí

Klára Kotábová 31.  8.  2014
Největší chybou současných matek je to, že se pokoušejí být svým dětem tou nejlepší kamarádkou. Stavět na hlavu se můžete, stejně se vám to nepodaří…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Abyste předešla zklamání, je důležité hned na začátku si říct, že je jistě smysluplné a pro matku důležité dělat vše pro to, aby ji její dítě milovalo. Ovšem milovat vás může, aniž byste se musela stát jedinou kámoškou, se kterou bude sdílet důvěrnosti. Pokud tomu tak bude, ztrácíte ten jeden, pro výchovu nezbytný, krok odstupu, který byste měla mít a zachovávat především v zásadních životních momentech. 

1. Děti potřebují disciplínu 

Je v pořádku, pokud se se svým dítětem kamarádíte, dokážete se naladit na jeho vlnu, poznat, co ho baví a co nikoli. Jenže jakmile deklarujete, že jste nejlepší kamarádi navždy, stavíte své dítě ve vztahu do role autority. Děti v každém věku ale potřebují především kompetentního rodiče, někoho, kdo zasáhne v případě těžších rozhodování. Navíc, jestliže se budete ratolesti příliš vnucovat se svým kamarádstvím, bude naštvaná a v rámci nabízeného vás pošle do háje.

Zcela oprávněně. Neberte si to osobně, vůbec to totiž neznamená, že by vás vaše dítě nemilovalo. Jenom si chce uchovat vlastní prostor a vás i nadále považovat za rodiče, takže má ve finále možná víc rozumu než vy. 

Jak být prima máma: 12  tipů přesně pro vás

2. Kamarádství mezi dospělými a dětmi je jiné než vztahy mezi vrstevníky 

Hranice mezi tím, co je akceptovatelné sdílet s dětmi a co už byste si měla nechat pro sebe, jsou poměrně tenké. Zvlášť v případě, že chcete být matka kámoška. Některé aspekty svého dospělého života si nechte pro sebe a nezatěžujte jimi svého potomka, nezaslouží si předčasně dospět. Maminkám kamarádkám je třeba zapovězeno se svými dětmi rozebírat vztah s manželem. Do toho, jestli vám to klape v posteli, jestli táta vydělá málo peněz a že vás štve, že včera dorazil pozdě z hospody, dětem opravdu nic není. 


Dítě nikdy nemůže být váš důvěrník. Mate ho to a neví, jestli je tedy tatínek zlý, vy ublížená oběť, nebo jak to vlastně je. To vy musíte své dítě vyslechnout, kdykoli za vámi přijde se svěřovací náladou. Nekomentujte jeho přehmaty, dokud se nezeptá, nebo za vámi už nikdy nedorazí, aby zjistilo, jak na životní lásku, zašantročený penál nebo debilního Huberta nahlížíte vy. Teenageři navíc tak často chodit nebudou, s tím počítejte. Chtějí mít totiž vlastní život. 

3. (Ne)zdravá závislost 

Jestliže se na vás vaše dítě stane závislým, může se vám to šeredně vymstít. Konflikty se v životě stávají. Jenže děti se mezi sebou pohádají a většinou druhý den nic nevědí. Pokud se rozhádáte vy a vaše ratolest, dojde na výčitky, které mohou trvale zničit váš vztah. Na druhou stranu, pokud své dítě vychováváte správně, můžete si říct i věci, které by u kamarádů ze třídy neprošly.

Komunikace je v mnoha ohledech snazší, nemusíte být navzájem tolik diplomatičtí. Jenže pokud jako rodič ublížíte jednou, ponese si to s sebou vaše dítě doživotně. Kamarád je někdo, kdo je nápomocný přátelům, někdo, s kým chcete dobrovolně trávit volný čas, někdo, s kým se dá počítat. Je možné být obojí. Rodič i kamarád. Jen neriskujte a neusilujte o pozici nejlepšího kamaráda navždy. Nechte dítěti prostor najít si nejlepší kámoše mezi vrstevníky. Už za tu svobodu vás bude vaše dítě milovat – navždy. 

Témata: Děti, Předškolák, Rodina, Školák, Chování a vztahy, Mama, Důvod, Přehmat, Nejlepší kamarádka, Máma, Kamarádka, Nezbytný krok, Životní moment, NEJ, Byt, Kamarád, Hubert, Kámoška, Nejlepší kamarád