Maminka.czVýživa a stravování

3 jarní recepty na svěží jídla vařená v páře

Lehčí, jemnější a současně dokonale zvýrazňující přirozenou chuť potravin způsob vaření snad ani neexistuje. Přitom je stále velmi málo využíván a spojen jen s dietním stravováním. Nápravu neznalosti a další poznatky přinášejí následující recepty.
, Časopis F.O.O.D.
27. 4. 2013
3 jarní recepty na svěží jídla vařená v páře

Plněné papriky

Na 4 porce, Příprava: 40 minut

3 červené a 3 žluté papriky, 50 g piniových oříšků, 1 středně velká cibule, 20 g másla, 600 g mraženého špenátu, 150 ml zeleninového vývaru, 1 stroužek česneku, 1 balení rychlovarné rýže ve směsi s divokou rýží, 1 svazek bazalky, 200 g sýra feta, 50 g čerstvě strouhaného parmazánu, sůl a pepř na dochucení

Z paprik odřízněte vršky a vykrojte jaderníky a žebroví. Opláchněte a postavte vedle sebe do napařovací nádoby bez otvorů. Piniová jadérka opražte, nakrájenou cibuli osmažte na másle, přidejte k ní špenát a vývar, poduste, dochuťte rozmačkaným česnekem, solí a pepřem. Tento základ v míse promíchejte s rýží, nakrájenou bazalkou, sýrem fetou. Směsí naplňte papriky, přiklopte víčky a povařte v páře při 100 °C asi 30 minut.

Nemáte-li napařovací hrnec, postavte naplněné papriky do pekáčku, zalijte asi 1/2 l zeleninového vývaru a povařte v troubě předehřáté na 220 °C asi 1 hodinu, případně dolévejte vývar.

Kuskus se zeleninou

Na 4 porce, Příprava: 25 minut

1/2 velké bílé cibule (asi 175 g), 1 svazek jarní cibulky, 1 červená a 1 žlutá paprika, 1/2 malé červené chilli papričky, kousek čerstvého zázvoru (asi 10 g), 1 cuketa, 500 g rajčat, 1 lžíce olivového oleje, 100 g rozinek, 1 lžička koření garam masala, 300 g kuskusu (instantní), 1/4 l zeleninového vývaru, sůl a pepř na dochucení

Cibuli nakrájejte na tenké plátky, očištěnou jarní cibulku našikmo na kolečka, papriky na nudličky a chilli papričku bez semínek velmi jemně nasekejte. Oloupaný zázvor nakrájejte na velmi tenké nudličky, cuketu na plátky. Rajčata oloupejte a nakrájejte na kostičky. Napařovací nádobu bez otvorů vytřete olivovým olejem, promíchejte v ní nakrájenou zeleninu a všechny ostatní přísady.

V napařovacím hrnci vařte při 100 °C 15 minut. Promíchejte, dochuťte a podávejte, například s jogurtem promíchaným s nasekanou mátou. Nemáte-li napařovací hrnec, můžete zeleninu napřed osmažit na 3 lžících olivového oleje, pak promíchat s ostatními přísadami, zalít dvojnásobným množstvím vývaru a podusit běžným způsobem.

Knedlíky s lehkou houbovou omáčkou

Na 4 porce, Příprava: 40 minut

na knedlíky:
500 g staršího pečiva, 600 ml vlažného mléka, 1 středně velká cibule, 20 g másla, po 1 svazku pažitky a hladkolisté petržele, 3 vejce, lehce prošlehaná, sůl a pepř na dochucení

na omáčku:
250 g žampionů, 2 červené cibule, 40 g másla, 250 g smetany ke šlehání, 1 svazek hladkolisté petržele, sůl a pepř na dochucení

Na kostičky nakrájené pečivo zalijte v míse mlékem a nechte asi 1/2 hodiny nasáknout. Nakrájenou cibuli mezitím osmažte na másle, osolte a opepřete a přidejte ji k pečivu spolu s bylinkami a vejci. Promíchejte, dochuťte a navlhčenýma rukama vytvarujte 12 kulatých knedlíků. Vložte do lehce tukem vymazaného pařáku a v hrnci povařte při 100 °C asi 16 až 18 minut. Cibuli nakrájenou na klínky osmažte na polovině rozehřátého másla, pak přidejte zbylé máslo, na plátky pokrájené žampiony a za stálého promíchávání asi 3 minuty smažte, osolte a opepřete. Vlijte smetanu, promíchejte, nechte trochu povařit, ochuťte a vmíchejte petrželku. Knedlíky můžete uvařit i běžným způsobem v horké osolené vodě, asi 20 minut na mírnějším plameni.

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Řeč, Recept
Mohlo by vás zajímat
Tyto zdravé vánoční recepty si děti zamilují. Vyzkoušejte perníčky nebo kokosové kuličky
Porod syna byl můj nejsilnější zážitek v životě, říká zpěvák Jan Smigmator
Proč nemůžeme rodit doma? A co vlastně chtějí domorodičky?
Jak naučit dítě správně a bezpečně bruslit. S výukou začněte po čtvrtém roce

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu