Maminka.czTěhotenství

3 ňamky na víkendový oběd

Jitka Rákosníková 30.  6.  2012
3 ňamky na víkendový oběd
Neváhejte ratolesti přizvat, aby vám s přípravou jídla pomohly. S našimi recepty je to snadné a mýt talíře ani nemusíte – budou vylízané!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kuřecí řízečky a bramborový salátek

Na 4 porce, Příprava: 45 minut

4 kuřecí prsní řízky, každý o váze asi 120 g
60 g mouky
2 vejce
100 g strouhanky
70 g másla
50 ml rostlinného oleje

na salát:
1 kg lojovitých brambor
300 ml drůbežího vývaru
1 cibule šalotka, nakrájená na kostičky
3 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce jemné hořčice
300 g čerstvých okurek
2 lžíce bílého jogurtu
4 lžíce oleje, nejlépe mandlového
sůl, pepř a špetka cukru na dochucení

Maso omyjte studenou vodou a osušte. Každé prsíčko rozkrojte šikmými řezy na 4 plátky. Obalte je nejprve v mouce (přebytek oklepejte), ve vejcích rozšlehaných se solí a pepřem a nakonec ve strouhance. Olej s máslem rozehřejte ve velké nepřilnavé pánvi a řízky pozvolna usmažte dozlatova. Podávejte se salátem.

Brambory na salát dobře omyjte, ale neloupejte, v hrnci zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka. Slijte, nechte trochu vychladnout a ještě teplé oloupejte. Vývar svařte s cibulí, dochuťte octem, solí, pepřem a hořčicí. Ještě horké brambory nakrájejte na plátky a přelijte teplou zálivkou. Nechte nasáknout. Okurky nakrájejte na tenké plátky, posolte, nechte vypotit vodu a pak ji rukama dobře vymačkejte. Promíchejte je s bramborami, vmíchejte jogurt a olej a salát dochuťte případně špetkou cukru.

Veselá polívčička

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

100 g mrkve
100 g petržele
100 g řapíkatého celeru
100 g fenyklu
100 g brokolicového květáku (romanesco)
4 rajčata
150 g těstovin k zavaření
1–2 lžíce olivového oleje
50 g cibule, nakrájené na kostičky
1 stroužek česneku, nasekaný najemno
800 ml hovězího vývaru
2 lžíce nasekané petrželky
sůl a pepř na dochucení

Zeleninu očistěte, opláchněte a pokrájejte na kostičky či plátky. Romanesco rozdělte na růžičky, rajčata nařízněte křížem, na chvíli ponořte do vroucí vody a stáhněte jim slupku. Dužninu nakrájejte. Těstoviny uvařte zvlášť v osolené vodě tak, aby zůstaly pevné na skus. V hrnci rozehřejte olej, osmažte na něm nejprve cibuli a česnek, pak další zeleninu vyjma květáku a rajčat. Smažte asi 5 minut, aby se zelenina ještě nezabarvila, vlijte vývar, uveďte do varu, přidejte romanesco a rajčata, snižte plamen a zlehka povařte asi 15 minut, až bude zelenina křehká. Posypte petrželkou, přidejte těstoviny, nechte jednou přejít varem a dále nevařte. Dochuťte a podávejte, nejlépe v hlubších miskách.

Krajkové palačinky s krabím tvarůžkem

Na 4 porce, Příprava: 40 minut

na palačinky:
200 g hladké mouky
6 vajec
600 ml mléka
špetka soli
50 g másla na smažení
na salát
16 ředkviček
4 lžíce nasekaných bylinek

na náplň:
100–150 g kuchyňsky upravených
krevet nebo krabího masa
(i konzervované či mražené)
400 g měkkého sýra
3–4 lžíce balzamikového octa
6 lžic řepkového nebo mandlového oleje
1 lžíce olivového oleje
sůl a pepř na dochucení

Z mouky, 2 vajec a mléka umíchejte hladké těstíčko a lehce ho osolte. Nechte asi 30 minut odpočívat. Pokud zůstávají v těstíčku kousky, protlačte ho sítem, aby bylo opravdu jemné. Zatímco těsto odpočívá, uvařte zbylá vajíčka natvrdo, asi 10 minut. Několik ředkviček si nechte stranou, ostatní nakrájejte na tenké plátky a promíchejte s částí bylinek. Krevety opláchněte, osušte, promíchejte s trochou bylinek a polovinou zálivky, umíchané ze soli, octa, pepře a oleje. Sýr promíchejte s bylinkami, olivovým olejem, solí a pepřem. Na ploché pánvičce rozehřejte trochu másla a postupně smažte tenké palačinky a uchovejte je na teple. Podávejte s ochuceným sýrem, pokrájenými vajíčky natvrdo, ředkvičkami a krevetami. Zbylé ředkvičky můžete ozdobit jako myšky, dětem uděláte velkou radost!

 

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Výživa a stravování, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Časopis F.O.O.D., oběd, Vik, Víkend, Víkendový oběd