Maminka.czTěhotenství

3 recepty na osvěžující nápoje v horkých dnech

Vanda Stöckbauerová 4.  7.  2012
3 recepty na osvěžující nápoje v horkých dnech
Pravidelný pitný režim není jen prázdná fráze. Jak ale dostat do dětí potřebné množství tekutin? Inspirujte se...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je všeobecně známé, že nedostatek vody v těle může vést k různým poruchám. Mezi nejčastější projevy dehydratace patří kromě pocitu žízně také suchá sliznice dutiny ústní, suchá kůže po celém těle, celková nevolnost a případně i svalová slabost, v nejzávažnějších případech dochází k bezvědomí. Na dehydrataci jsou nejcitlivější novorozenci a kojenci, ale i u předškoláků a prvňáčků sledujte, kolik toho vypijí. Děti mají nižší citlivost na pocit žízně, a když jsou plně zaujaty například hrou, mohou na pití zapomenout. Nedostatek tekutin pak způsobí nižší koncentraci a tím i výkonnost.

Tipy, jak zvýšit příjem tekutin u dětí

  1. Nápoj servírujte tak, aby lahodil oku. Kupte lahvičky nebo hrníčky s oblíbeným zvířátkem či pohádkovou postavičkou, skleničku doplňte brčkem a párátkem, na které napíchnete čerstvé ovoce. V létě můžete starším dětem do nápojů přidat led ve tvaru zvířátek, do kterého jste předtím zmrazili rybíz nebo jiné ovoce. Popusťte uzdu své fantazii. Uvidíte, že váš potomek bude pít s chutí.
  1. Tekutiny pomůže doplnit také ovoce. Ideální je například vodní meloun, jahody, hroznové víno. Ze zeleniny se velkým obsahem vody vyznačuje zejména salátová okurka a rajčata.
  1. Nad obyčejnou vodou se neofrňujte. Pokud děti uvidí, že sami pijete převážně vodu, bude to pro ně úplně normální. Rodiče, kteří si z plna hrdla dopřávají různé slazené limonády, se zákazy u svých ratolestí moc neuspějí. Takže jim jděte příkladem

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na červenec 2012

Ledový čaj

sypaný či pytlíkový čaj podle chuti (Earl Grey, zelený, ovocný)
třtinový cukr, med
citron
máta
led

Do větší konvice si uvaříme čaj, který necháme vychladnout na pokojovou teplotu, poté ho podle chuti osladíme cukrem nebo medem a zakapeme citronem. Do skleněného džbánku přidáme kostky ledu, plátky citronu nebo pomeranče a lístky máty. Ovocný ledový čaj můžeme doplnit kousky jahod, malin nebo jiného sezonního ovoce.

Ananasový fresh džus

1 ananas
2 lžíce hnědého cukru
500 ml studené vody

Odkrojíme horní část ananasu a opatrně vydlabeme dužninu, kterou umixujeme s vodou a cukrem. Podáváme v ananasu s brčkem. Dozdobíme deštníčkem a čerstvým ovocem.

Jahodové smoothie

2 a půl šálku čerstvých jahod
1 kvalitní bílý jogurt
1 kopeček kvalitní vanilkové zmrzliny
1 šálku drceného ledu
čerstvé jahody na ozdobu

Jahody očistíme, vložíme do mixéru s jogurtem a zmrzlinou a rozmixujeme. Nakonec přidáme drcený led. Nalijeme do sklenic a ozdobíme čerstvou jahodou. Smoothie podáváme jako lehkou, osvěžující svačinku plnou vitaminů.


Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Výživa a stravování, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Časopis F.O.O.D., Recept, Suchá kůže, Salátová okurka, Velký obsah, Nápoj, Drcený led, Nejzávažnější případ, Řeč, Pocit žízně, Vodní meloun