[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
VIDEO: Rychlá květáková polévka
Jemná krémová polévka inspirovaná orientální kuchyní plná zasmaženého pórku, fenyklu, jablka a zeleninového vývaru. Milovníci netradičních chutí jistě ocení, že je dochucena javorovým sirupem a obvykle se podává s výhonky fenyklu a nasekanými oříšky.
Suroviny:
Postup:
Pórek a fenykl nakrájejte na tenké plátky. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kostičky. V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje, nechte na něm rozvonět koření asi 1 minutu. Přidejte nakrájenou zeleninu s jablkem a vše restujte dozlatova.
Přilijte vývar a vařte na mírném plameni asi 15 minut. Polévku odstavte a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
Ochuťte javorovým sirupem, solí a pepřem. Polévku podávejte zakápnutou olivovým olejem a posypanou výhonky fenyklu a nasekanými oříšky.
Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.
Jste milovníci vydatných polévek s nádechem exotiky? Pak rozhodně vyzkoušejte tuto mexickou polévku, kterou skvěle doplní křupavé kukuřičné nachos. V kombinaci s chilli, zakysanou smetanou a koriandrem jde o zatraceně luxusní záležitost.
Cibuli a česnek pokrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte asi 2 lžíce oleje, orestujte cibuli, přidejte česnek a po chvíli vlijte krájená rajčata a vývar. Vařte asi 5 minut a základ na polévku rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte fazole a vařte ještě asi 5 minut. Dochuťte solí, pepřem a špetkou sušené chilli papričky.
Do zakysané smetany vmíchejte podle chuti chilli pastu. Polévku rozdělte do misek, přidejte ochucenou smetanu a listy koriandru. Dochuťte limetou a podávejte s nachos.
Mrkev, cibuli a řapíkatý celer očistěte a pokrájejte na drobné kostičky. V hrnci rozpusťte sádlo a zeleninu na něm asi 5 minut restujte. Přidejte koření, česnek posekaný nadrobno a ještě asi dvě minuty restujte.
Do hrnce vmíchejte rajský protlak, uzené pokrájené na kousky a propláchnutou čočku, vše zalijte asi 750 ml vody. Přiveďte k varu, přiklopte poklicí, stáhněte plamen a vařte doměkka.
Polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Už jen krátce povařte a podávejte s nasekanou petrželkou.