Maminka.czVýživa a stravování

3 recepty s karotkou - oranžovou zeleninou, která přináší zdraví

Jitka Rákosníková 16.  3.  2013
3 recepty s karotkou - oranžovou zeleninou, která přináší zdraví
Rychlená mrkev – karotka vnese svou zářivou barvou do kuchyně svěžest a teplo i ve chvílích, kdy za okny možná ještě sněží. Tahle křupavá zelenina je příslovečně zdravá, ale hlavně: v jídle je to opravdová celebrita!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Karotková polévka s řapíkatým celerem

Na 4 porce, Příprava: 40 minut

1/2 kg karotky
2 lžíce másla
1 velká brambora
1 stvol řapíkatého celeru
1,2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
sůl, pepř, případně trocha drceného
chilli a worcesterské omáčky na dochucení

Karotku nahrubo nastrouhejte a v hrnci osmažte na rozehřátém másle, až pustí karoten. Přidejte nakrájenou bramboru, nakrájený řapík celeru (lístky si ponechte na ozdobu), zalijte vývarem, ochuťte a povařte doměkka, asi 20 minut. Polévku pak rozmixujte a podávejte ozdobenou celerovými lístky, případně dochucenou worcestrem a chilli. Můžete ji také podávat v silnostěnných sklenkách s řapíkem celeru podobně, jako se podává koktejl Bloody Mary.

Kuřecí paličky na medu a karotkové šťávě

Na 4 porce, Příprava: 40 minut

12 kuřecích paliček
olivový olej
250 ml karotkové šťávy
několik lžic medu
sůl a pepř na dochucení

Kuřecí maso opláchněte a osušte. Osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem. Vložte v pekáči do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, až bude maso měkké a kůžička hezky zezlátne. V závěru potírejte trochou medu promíchaného s karotkovou šťávou – paličky získají krásnou barvu i chuť.

Tip: Med se na potírání pečené drůbeže používá dost často. Dodá jí výbornou chuť, lesk i barvu). Přidání karotkové šťávy tento efekt ještě podpoří. Při pečení jak med, tak šťáva zkaramelizují.

Vařené hovězí, karotka na másle, nové brambory

Na 4 porce, Příprava: 2 hodiny

1,5 kg loupané plece nebo
květové špičky
několik malých cibulek
1–2 lžíce octa
3 lžíce přírodního cukru
1/2 mrkve
nové brambory, vařené, k podávání
bobkový list, kuličky pepře, špetka
soli na dochucení
na karotku
1 kg karotky
3 lžíce másla
špetka soli a cukru na dochucení

Očištěné maso vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte cibulky, ocet, cukr, kousek mrkve a koření. Pozvolna uveďte do varu a pak na mírném plameni povařte, až bude maso zcela měkké, bude to trvat asi hodinu až hodinu a půl.

Zatímco se maso vaří, připravte si karotky. Očistěte je, oškrabte nebo oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo šikmé plátky. V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte špetku cukru, promíchejte, vsypte nakrájenou karotku, osolte a pod pokličkou poduste, až bude karotka křehká (je-li čerstvá, zkřehne do 15 minut). Pokud je třeba, podlijte trochou vody, ale lépe vývarem z vaření masa. Podávejte s vařeným hovězím, nakrájeným přes vlákno na plátky, a s vařenými novými bramborami, posypanými petrželkou. I ty můžete pro lepší chuť povařit v masovém vývaru.

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Zelení, Přírodní cukr, Recept, Zeleň, Řeč