[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Na 4 porce, Příprava: 40 minut
1/2 kg karotky2 lžíce másla1 velká brambora1 stvol řapíkatého celeru1,2 l zeleninového nebo drůbežího vývarusůl, pepř, případně trocha drcenéhochilli a worcesterské omáčky na dochucení
Karotku nahrubo nastrouhejte a v hrnci osmažte na rozehřátém másle, až pustí karoten. Přidejte nakrájenou bramboru, nakrájený řapík celeru (lístky si ponechte na ozdobu), zalijte vývarem, ochuťte a povařte doměkka, asi 20 minut. Polévku pak rozmixujte a podávejte ozdobenou celerovými lístky, případně dochucenou worcestrem a chilli. Můžete ji také podávat v silnostěnných sklenkách s řapíkem celeru podobně, jako se podává koktejl Bloody Mary.
12 kuřecích paličekolivový olej250 ml karotkové šťávyněkolik lžic medusůl a pepř na dochucení
Kuřecí maso opláchněte a osušte. Osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem. Vložte v pekáči do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, až bude maso měkké a kůžička hezky zezlátne. V závěru potírejte trochou medu promíchaného s karotkovou šťávou – paličky získají krásnou barvu i chuť.
Tip: Med se na potírání pečené drůbeže používá dost často. Dodá jí výbornou chuť, lesk i barvu). Přidání karotkové šťávy tento efekt ještě podpoří. Při pečení jak med, tak šťáva zkaramelizují.
Na 4 porce, Příprava: 2 hodiny
1,5 kg loupané plece nebokvětové špičkyněkolik malých cibulek1–2 lžíce octa3 lžíce přírodního cukru1/2 mrkvenové brambory, vařené, k podáváníbobkový list, kuličky pepře, špetkasoli na dochucenína karotku1 kg karotky3 lžíce máslašpetka soli a cukru na dochucení
Očištěné maso vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte cibulky, ocet, cukr, kousek mrkve a koření. Pozvolna uveďte do varu a pak na mírném plameni povařte, až bude maso zcela měkké, bude to trvat asi hodinu až hodinu a půl.
Zatímco se maso vaří, připravte si karotky. Očistěte je, oškrabte nebo oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo šikmé plátky. V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte špetku cukru, promíchejte, vsypte nakrájenou karotku, osolte a pod pokličkou poduste, až bude karotka křehká (je-li čerstvá, zkřehne do 15 minut). Pokud je třeba, podlijte trochou vody, ale lépe vývarem z vaření masa. Podávejte s vařeným hovězím, nakrájeným přes vlákno na plátky, a s vařenými novými bramborami, posypanými petrželkou. I ty můžete pro lepší chuť povařit v masovém vývaru.