Maminka.czŠkolák

3 recepty ve stylu jarního pikniku se sladkou tečkou na závěr

, Časopis Maminka
2. 6. 2012
3 recepty ve stylu jarního pikniku se sladkou tečkou na závěr
Pochutnejte si na dobrůtkách jako stvořených na piknik. Skvělé budou v prosluněné zahradě i v pohodlí vašeho domova.

Grilované karbanátky

Porce: 4
Příprava: 30 minut
Grilování:15 minut

500 g mletého masa najemno nasekaná cibule
1 vejce
1 kávová lžička koření Gyros
2 polévkové lžíce čerstvé petrželky, nakrájené najemno

V míse rukama prohněteme maso s ostatními surovinami. Pokud je hmota řídká, přisypeme trochu strouhanky, pokud je příliš tuhá, přilijeme trochu mléka. Přidáme asi 1/4 kávové lžičky soli a čerstvě mletého pepře a necháme v ledničce 30 minut odpočinout. Tvarujeme šištičky, které napichujeme na špejle a grilujeme dozlatova. Podáváme s pečivem a zeleninovým salátem.

Tip:Špejle před použitím namočte na 10 minut do vody, aby se při grilování nepřipalovaly. Karbanátky je také možné smažit na pánvi.

Těstovinový salát plný vitaminů

Porce: 4
Příprava: 20 minut

500 g rotellin nebo jiných krátkých těstovin
200 g minimozzarelly
1 malá salátová okurka
12 cherry rajčátek, rozpůlených
6 ředkviček, nakrájených na kolečka
1 řapíkatý celer, nakrájený na širší plátky
100 g sušených rajčat v oleji
1 malý listový salát, listy rozdělené a omyté čerstvá bazalka
1/2 žluté papriky, nakrájené na tenké proužky olej a citronová šťáva

Těstoviny připravíme podle návodu na obalu a necháme je dobře okapat. Zeleninu opatrně smícháme v salátové míse, přidáme těstoviny, osolíme a opepříme.
V zavařovací skleničce protřepeme olej a citronovou šťávu a zálivkou zakapeme hotový salát.
Podáváme ihned.

Tip: Bazalku můžete nahradit řeřichou či jinými čerstvými bylinkami.

Plněné minipapričky

Porce: 4
Příprava: 15 minut

4 minipapričky, omyté a rozpůlené
100 g sýra feta sterilované zelené olivy s chilli nebo bez bílé pečivo
Na salsu:10 menších rajčat, rozmačkaných
1 polévková lžíce chilli pasty
2 polévkové lžíce čerstvé petrželky, nakrájené najemno
2 polévkové lžíce červeného vinného octa
3 polévkové lžíce olivového oleje šťáva z jednoho citronu

Suroviny na salsu spolu dobře promícháme, osolíme a opepříme podle chuti a dáme do ledničky vychladit. Před podáváním papriky naplníme salsou, posypeme rozdrobeným sýrem feta a doplníme olivami a pečivem. Tip: V případě, že zakoupíte dobrou hotovou salsu, bude tento předkrm dílem okamžiku. Pokrm nejlépe doplní čerstvé pečivo (například francouzská bageta, ciabatta). Jestliže máte domácí pekárnu, připravte si v ní celozrnný chléb.

Barevná roláda

Příprava: asi 45 minut

Na těsto:
4 vejce 100 g cukru
1 balíček vanilinového cukru
120 g hladké mouky
1 zarovnaná kávová lžička prášku do pečiva
2 zarovnané kávové lžičky kakaového prášku

Na náplň:
250 ml zakysané smetany
100 g moučkového cukru šťáva z jednoho citronu
250 ml smetany ke šlehání
1 balíček Želatinového ztužovače Dr. Oetker
100 ml vlažné vody
1 polévková lžíce rumu
2 broskve, oloupané a vypeckované

Na přípravu těsta vyšleháme elektrickým ručním šlehačem vejce s cukrem a vanilinovým cukrem do pěny. Mouku s kypřicím práškem smícháme a prosejeme do vyšlehané pěny. Vše důkladně promícháme. 2/3 těsta naneseme pomocí stěrky na plech o velikosti 30 x 40 cm, předem vyložený papírem na pečení. Těsto nanášíme v pruzích tak, aby mezi nimi vznikly mezery. Do zbylého těsta opatrně vmícháme prosáté kakao a vyplníme jím mezery na plechu. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Piškotové těsto ihned po upečení vyklopíme na cukrem posypaný papír na pečení a papír svrchu stáhneme. Pak přikryjeme vlhkou utěrkou. Na přípravu náplně smícháme zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Vyšleháme smetanu a přidáme ji do náplně.

Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obalu a spolu s rumem vmícháme do smetanové náplně. Všechno důkladně promícháme. Hotovou náplní rovnoměrně potřeme vychladlý piškot. Broskve nakrájíme na malé kousky, poklademe jimi náplň namazanou na piškotovém těstě a necháme 10 minut odpočinout v ledničce. Poté koláč srolujeme jako roládu a dáme na 2 hodiny vychladit.

Tip:Místo broskví můžete použít jiný druh sezonního ovoce (například meruňky).

 

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Maminka Roku 2019
Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Batole, Předškolák, Školák, Výživa a stravování, Jar, Těstovinový salát, Styl, Salátová okurka, Kávová lžička, Piknik, Rozdrobený sýr, Plný vitamín, Recept, Piškotové těsto, Řeč, Bageta

Mohlo by vás zajímat
Záhada jménem syndrom ruka-noha-ústa. Pozor na záměnu
Poznáte moluska? Podívejte se, jak vypadají a jak se jich zbavit
Nemá šanci přežít, řekli těhotné ženě. Plánovala synovi pohřeb, teď slaví rok
Marta Jandová: Dcera chodí do státní školy, na úkoly jsme připraveni
Po narození syna se můj obdiv k Táně prohloubil, říká Vojtěch Dyk
Kristýna Leichtová skončila s kojením. A obrečela to! Co se stalo?
Proč pořád tak zlobí? Možná za to můžete vy! Ovládejte se
Těhotenství je zásah do sebevědomí, říká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková
Herečky, které otěhotněly během natáčení! Podařilo se to zamaskovat?

Horoskopy

Vodnář Půlka pracovního týdne je tady jako nic a vy se v plnění náročných pracovních úkolů doslova vyžíváte.…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Hedvika, Heda, Despina





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu