Maminka.czJen pro maminku

3 tipy na knihy, které vám zpříjemní studený podzim

LH 8.  10.  2013
Pověstné dlouhé večery pomalu nastupují a vy byste možná ráda sáhla po dobré knize. V dnešních tipech nabízíme tři romány, které určitě potěší vaši čtenářskou duši. Představíme pikantní novinku od Ivy Pekárkové, knihu o životě francouzské právničky v New Yorku psanou v populárním stylu chick-lit a vyprávění o tom, jak to může vypadat, když se rozhodnete vzít osud do svých rukou a přestěhovat se do Bretaně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je lepší naše kultura, nebo ta cizí?

Jsme okouzleni cizími kulturami. Jezdíme do exotických zemí, vaříme cizokrajná jídla, jejichž názvy nelze vyslovit a časopisy nás zásobují výčtem kladů exotických partnerů. Máme pocit, že jsou cizí kultury lepší než ta naše. Jaká je ovšem realita?

Spisovatelka, bývalá taxikářka a v současné době také blogerka Iva Pekárková má s cizími kulturami bohaté zkušenosti. Ve svém novém románu Levhartice ukazuje, s čím vším se může člověk setkat, když se stane součástí exotické rodiny. Mille je něco přes čtyřicet a svou (nejen) manželskou krizi léčí sexem. V Anglii a s muži různých národností. Tak se stane „mladší manželkou“ v jedné africké rodině a přicházející nesnáze musí řešit i se „starší manželkou“. Situace pro řadu českých žen nepředstavitelná. Dělit se o muže s jinou ženou? A navíc s ní ještě vycházet v dobrém? Tak přitažlivá představa v podobě exotického, vášnivého a pozorného milence najednou ztrácí své kouzlo. Iva Pekárková vás ovšem přesvědčí, že i takové situace lze zvládat s humorem a nadhledem. Právě nadhled nám často schází – ve vztazích k sobě i těm druhým.

Levhartice je skvělý román, mezi současnými českými díly jedinečný. Svou otevřeností v milostných i mezilidských vztazích, pohledem do způsobu života afrických rodin a chutí do života, která je společná pro autorku i její hrdinky. Jestli vás odradí od snění o exotickém milenci, to není jisté. Určitě vás ale pobaví!

Levhartice. Iva Pekárková. Mladá fronta, 2013.

Zbožňuju New York!

Chick lit je novým literárním žánrem, který by se dal charakterizovat jako „ženy píšící pro ženy“. Nenechte se zmást, tohle není červená knihovna ani porno pro matky. Hrdinky těchto románů řeší problémy, které zná každá z nás – vztahy, kariéra, rodina – většinou všechny najednou, ale nechybí jim styl ani nadhled. Pravda, některé z nich mají vysněnou práci v módním časopise či jiném šik oboru, ale která z nás by se aspoň na chvíli nechtěla ocitnout na jejich místě? Takže si, milé dámy, dejte aspoň na chvíli nohy na stůl, uvařte si skvělou kávu, nalijte dvojku červeného a začtěte se. Nudit se rozhodně nebudete!

Čestnými zástupkyněmi hrdinek chick-lit jsou Bridget Jonesová, která si píše deník, a Carrie Bradshaw, kterou nevyvede z míry ani Sex ve městě. A nyní se seznamte s hrdinkou knihy Isabelle Lafléche J’adore New York – úspěšnou francouzskou právničkou Catherine Lambertovou, jež se na své cestě za kariérou ocitá v New Yorku. Jenže ona není jen skvělá právnička, ale také žena s velkým citem pro módu a vášní pro nákupy. Náročná práce v právnické firmě a intriky mezi kolegy jsou vyváženy luxusními obchody, večírky a zajímavými muži. Přiznejte si, že vás to trochu láká…

V mnoha ženských románech jsou postavy trochu zjednodušené a leckterá čtenářka může mít potíže se s nimi ztotožnit. Ne tak s hrdiny J’adore New York – Catherine, jejím asistentem Rikashem a ostatními. I když jsou to lidé, kteří vysoké částky na svých účtech zase rychle utrácejí za luxusní kousky, zase tak moc se od nás, čtenářek (a čtenářů), neliší. Občas jsou nejistí, některých věcí později litují, ale vlastně se neustále snaží jen uspět a prosadit se. Ale i když se jim občas nedaří, zachovávají si nadhled a humor. Proto se s nimi budete především dobře bavit.

J’adore New York. Isabelle Lafléche. Z angličtiny přeložila Jana Mandelíková. Mladá fronta, 2013. cca 300 stran.

Historky z Bretaně

Chtěla byste potkat šarmantního cizince, který vás vezme na svou loď, obratem ji prodá a koupí jinou, protože na té staré se vám nelíbilo? Který s vámi projede celou Francii koupit auto? Pokud jste přesvědčené, že takový muž neexistuje, Marta Davouze, původním jménem Železná, vám dokáže, že ano. Jednoho takového totiž potkala v daleké Bretani a vzala si jej. Začala tady doslova nový život – opustila dosavadní práci, naučila se francouzsky, poznala nové přátele a lásku, po níž celé roky toužila. Svých dvanáct let ve Francii shrnula do knihy Dům v Bretani.

Zpočátku vůbec netušila, co ji čeká. Neuměla jazyk a chladný francouzský region nikdy nepatřil k jejím vysněným místům. Sama nevěděla, co ji sem táhlo, ale nechala se vést svou intuicí. Představy o romantickém venkově, procházkách krajinou a lenošení ve stínu stromů se ovšem rychle rozplynuly. Každý den je potřeba postarat se o zahradu, domácí zvířata a dům. Její manžel i Gaston a Ghuislaine, manželský pár, který k novému domu prakticky patří, se jí snaží pomáhat. Ale ne vždy podle jejích představ.

Dům v Bretanije složen z malých útržků každodenního života, událostí, které se teprve po čase mění ve veselé historky, a neubrání se ani srovnání pražské a francouzské reality. Nemusíte se hned stěhovat patnáct set kilometrů daleko, abyste zažila bretaňský venkov. Stačí se začíst do několika krátkých historek, které vás alespoň na chvíli přenesou do kouzelné krajiny na břehu Atlantiku. Líbily se vám knihy Petera Mayleho o kouzelné Provenci? Pak se, a nejen vám, bude dobře číst i Dům v Bretani.

Dům v Bretani. Marta Davouze. Mladá fronta, 2013. 216 stran.

Témata: Jen pro maminku, Podzim, Knihy, adore, Jonesová, Tip, Právnička, Lambert, Studený, Carrie Bradshaw, Catherine, Sex ve městě, Manželský pár, Bridge, Bridget Jones, Stud, Taxikář, Červená knihovna, Žánr, Bretaň, Bridget, Náročná práce, Atlantik, Knihy na Heureka.cz