Maminka.czPředškolák

3 typy na rozvoj řeči - hrajte si, povídejte a čtěte společně!

Reklama 20.  9.  2017
Žvatlá, spíše než mluví? Zdá se vám, že je jakoby líný (nebo líná) říkat celé věty a vystačí si s pár slovy? Nebo cítíte, že chce vyprávět a nenachází slova? Pak je ideální čas vést dítě ke správnému mluvení. Jak na to, radí klinická logopedka PaeDr. Věra Kopicová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

  • Povídejte si - Pokládejte otevřené otázky, na které zná dítě odpovědi, ale nestačí jen ano/ne. Ideální jsou otázky o tom, co přes den dělaly, co se jim líbilo a proč nebo naopak proč se jim něco nelíbilo. Jednak je tak povzbudíte k mluvení, verbalizaci pocitů (což je pro děti hodně těžká disciplína), ale vytváříte spolu pouto, které s trochou štěstí přežije i pubertu. Na pomoc si můžete vzít i “pomůcky” jako třeba vzdělávací hry Kvído od Albi. Ideální jsou Povídačky na cesty, kde děti i rodiče odpovídají na netradiční otázky a které nabízejí témata k hovorům, která baví děti i jejich rodiče. Více informací najdete na www.kvido.cz.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Povídačky na cesty, k dostání v prodejnách Albi a na eshopu eshop.albi.cz
  • Hrajte deskové hry - Pro rozvoj řeči jsou vhodné obzvláště hry se slovy a vyprávěcí hry, kdy děti sestavují příběhy. Uvidíte, že po chvíli tréninku bude vaše díte ve vyprávění mnohem lepší než vy a u hry se pobavíte všichni. Dětská fantazie totiž umí vytvářet příběhy, které by mohl závidět i Andersen. A hlavně je to baví! Skvělou hrou pro rozvoj řeči jsou například Pohádková divadla z edice her Kvído, kde děti vymýšlejí příběh podle toho, jaké obrázky jim padnou na kostkách a na pomoc mají i divadelní kulisy, různé postavy, akční kostku pro větší dynamiku příběhu a “scénu”.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekPohádková divadla, k dostání v prodejnách Albi a na eshopu eshop.albi.cz
  • Čtěte si společně - Tahle rada nikdy nezastará a čtení s rodiči nikdy nemůže nahradit televize nebo audioknihy. Čtení je ideální činnost pro rozvoj dětské fantazie a trénink pozornosti. Stačí pár minut denně a jednou za čas si s dítětem o knížce popovídat. Zeptejte se, jak si představuje princeznu, co se mu/jí v knížce líbilo a čas od času se ujistěte, že pochopilo celý děj a nic mu neuniklo.

Řeč se u dětí rozvíjí velmi individuálně a kromě osobnosti dítěte na ni mají vliv i sourozenci, přístup rodičů, ale třeba i pobyt v kolektivu. Pokud tedy stejně stará dcera kamarádky už mluví v celých větách, zatímco ta vaše zatím jen ukazuje a říká slova, není to důvod k poplachu. Zdravé děti se zpravidla během školky srovnají na podobnou úroveň. Rozhodně ale neuděláte chybu, když dítěti pomůžete rozvíjet slovní zásobu. Jeho start ve škole bude pak mnohem snazší i proto, že se vyhne stresu z toho, že něčemu nerozumí.

Témata: Děti, Předškolák