Maminka.czDovolená s dětmi

3 zaručené tipy, jak ušetřit na rodičovské dovolené a nestrádat

Reklama 31.  7.  2019
Ačkoliv se zákonodárci definitivně shodli na zvýšení rodičovského příspěvku od 1. ledna 2020, nemá smysl si namlouvat, že nová částka bude kdovíjaká hitparáda. Mnohé rodiny vnímají výměnu mzdy ze zaměstnání za „rodičák“ jako pořádnou pecku do rozpočtu. A protože se ze zajetých kolejí sjíždí horko těžko, jistě se vám bude hodit pár skvělých rad, jak ušetřit a přitom příliš neomezovat životní standard, na který jste zvyklá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Udělejte si jasno mezi příjmy a výdaji

Největším nepřítelem šetřivé hospodyňky je chaos v domácích financích. Vezměte si proto papír a sepište si veškeré výdaje a příjmy. Případně použijte některou z mnoha aplikací, které jsou volně ke stažení – téměř bezpracně zjistíte, kde jsou slabé stránky vašeho rozpočtu. Jakmile získáte přehled nad peněžními toky, budete je moct mnohem efektivněji řídit.

Zároveň si průběžně pište útraty, byť jde o menší částky. Seznam částek funguje jako psychologická brzda a nejednou vás zastaví před zbytečnými nákupy.

2. Nakupujte online a používejte slevové kupony a kódy

Vyjít si jednou za čas do nákupního centra a hodit alespoň na chvíli za hlavu starosti všedních dní, je jistě perfektní relax. Pravidelné pochůzky po obchodech vás naopak okrádají o drahocenný čas. Pokud jste stále neobjevila kouzlo e-shopů, napravte to. Internetoví prodejci obvykle nabízí o poznání nižší ceny, které si navíc můžete ještě o něco snížit pomocí slevových kuponů a kódů. Co třeba eobuv sleva ve výši desítek procent nebo až několika set korun? Může být vaše zcela zdarma, jakožto i stovky dalších neodolatelných slev. Jak na to?

Slevové kupony a kódy vám umožní nakoupit více za méně peněz. Nespočet výhodných nabídek na jednom místě najdete na specializovaných portálech (např. na Buykers.com/cz) a pomocí přehledného vyhledávání okamžitě najdete slevy, které by vás mohly zajímat. Prokliknete se do svého oblíbeného e-shopu a nakoupíte tak, jak jste zvyklá. Sleva se započítá automaticky, případně po vložení kódu (například právě zmíněný eobuv zlavový kód) do příslušného pole v nákupním košíku. Ročně tímto způsobem ušetříte třeba i desítky tisíc korun.

3. Nebojte se starších věcí, v bazaru někdy najdete hotové poklady

Na nakupování přes inzerát není nic špatného. V případě některých věcí je naopak škoda platit plnou cenu, když je můžete získat v bezvadném stavu výrazně levněji. Nákupy z „druhé ruky“ jsou nejen ekonomické, ale také ekologické. Na druhou stranu nejsou bez rizika – pokud nebudete obezřetná, snadno naletíte nesolidnímu prodejci.

Riziko podvodu snížíte nákupem na inzertním serveru, kde si lze historii prodejců ověřit pomocí hodnocení udělených v rámci předchozích obchodů. Od uživatelů s minimem pozitivních hodnocení nebo naopak větším množstvím negativů nic nekupujte. Zároveň si ohlídejte způsob komunikace a nebojte se dotyčnému zavolat (podvodníci obvykle uvádí falešné číslo, případně telefon nezvedají). A ze všeho nejlepší je samozřejmě osobní předání, což bohužel není vždy možné.

Témata: Dovolená s dětmi, Maminka cestuje