Maminka.czZdraví

3+1 tip na domácí cvičení, které zvládnete i vy!

Reklama 27.  5.  2020
Zůstalo vám po porodu pár kilo navíc, nebo nejste spokojená s pevností své postavy? Máte doma malého neposedu, který vás nenechá zaskočit si do fitka, přesto s tím chcete něco dělat? Přinášíme vám pár tipů na cviky, které zvládnete doma. A klidně s dítkem za zády.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proč je důležité se pravidelně hýbat?

Pohyb je pro náš organismus důležitý. Nejde jen o to, že nám pomůže zhubnout a zformovat postavu, pomáhá také v boji se stresem a únavou. Pomůže vám vyčistit hlavu od všedních starostí, budete mít víc energie, posílíte činnost srdce, krevního oběhu i dýchání. Pozitivně zapůsobí i na trávení.

Co budete k cvičení potřebovat?

  • Podložku na cvičení
  • Pohodlné oblečení
  • Činky
  • Gymnastický míč
  • Cvičební a posilovací gumy

Jaké cviky zvládnete i doma?

Připravte si doma koutek na cvičení, na zem si položte cvičící podložku, vezměte si pohodlné oblečení a jdeme na to.

Zpevněte svaly a získejte větší sílu pomocí činek

Nebojte, nebudete mít svaly jako Arnold. Účelem cvičení s činkami je získat větší sílu a zpevnit svaly. K tomu účelu vám postačí lehké plastové nebo chromové jednoruční činky. Můžete posilovat jak svaly na rukou, tak na nohou i hýždích.

Cvik pro pevné ruce

Postavte se tak, aby kolena byla mírně pokrčená a chodidla byla na úrovni kyčlí. Lopatky zatáhněte, aktivujte nitrobřišní tlak. Ruce dejte před tělo do úrovně pánve malíkovými hranami k sobě. S výdech rukama opisujte kruh v rovině rovnoběžné k vašemu tělu. Ruce se zase potkají, tentokrát z palcové strany nad hlavou. Spolu s nádechem se ruce vrací po stejné trase zpět na úroveň pánve. Po celou dobu by nemělo docházet k prominenci žeber. Žebra by měla splývat se svaly břicha.

Cvik pro pevné hýždě

Postavte se s nohama na šířku pánve a udělejte dřep. V dolní pozici mějte ruce s činkami natažené mezi kotníky, s výdechem se ze dřepu pomalu zvedejte. Ruce jdou při tom do pokrčení v loketních kloubech a pak nad hlavu.

Nejpoužívanější cvičební pomůckou je gymnastický míč

Často se mu přezdívá fitball, gymball, rehabilitační míč, velký míč apod. Stačí, když na něm budete sedět. Už tehdy aktivujete svaly celého těla, snažíte se udržet rovnováhu i korigovat sed na nestabilní ploše.

Kromě toho ale můžete na míči cíleně posilovat problematické partie, uvolňovat bolestivé části těla i protahovat zkrácené svaly.

Čtěte také: 14 cviků na gymnastickém míči i s foto návodem

Víte, proč je cvičení s gymnastickým míčem tak skvělé? Pomůže vám zlepšit rovnováhu, aktivuje svaly celého těla, zvětšuje svalovou sílu a podporuje správné držení těla. Navíc je perfektní prevencí bolesti zda.

Překvapte své svaly posilovací gumou

Opakování sice je matka moudrosti, přesto je třeba cviky čas od času prostřídat. Když to neuděláte, tělo si na pohyb zvykne a efektivita cvičení klesne. Skvělou pomůckou pak jsou posilovací gumy. Jak s jejich pomocí procvičit předloktí?

Posaďte se do vzpřímeného sedu, levou ruku nechte volně podél těla. Pravou ruku ohněte v lokti, předloktí musí být v lehkém kontaktu s přední stranou trupu a otočeno zevně. Gumu omotejte kolem pravého předloktí nad zápěstím tak, že vykoná tah do otočení zevně. Za lehkého tahu veďte plošně rozložený pruh dolů, kde jej přišlápnete pravým chodidlem. Pak předloktí otáčejte dovnitř proti odporu posilovací gumy.

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz