Maminka.cz37. týden těhotenství

36. - 40. týden (10. lunární měsíc)

Markéta Behinová 5.  2.  2009
36. - 40. týden (10. lunární měsíc)
Buďte však klidná a přemýšlejte pozitivně. Zbytečné pochybnosti a nervy by situaci ještě zhoršily. Harmonie dosáhnete třeba cvičením jógy, relaxováním při hudbě nebo aromaterapií.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

NASTÁVAJÍCÍ MATKA

Děloha sahá nejvýš z celého těhotenství, a to až k prsní kosti. Proto je pochopitelné, že se vám obtížně dýchá a při sebemenší činnosti jste hned udýchaná. Tento nebo další týden začne plod sestupovat do porodních cest, a tím se také uleví tlaku na žebra a vnitřní orgány. Tlak se však přesune směrem dolů, a to na močový měchýř. Takže běhání na malou, kterého už jste si jistě za celé těhotenství užila dost, se teď ještě znásobí. Placenta v těchto dnech váží přibližně půl kilogramu. Rostoucí miminko má v děloze velmi málo místa, a tak vám může najednou připadat, že cítíte pohyby o něco méně.

NENECHTE SI UJÍT: Jak urychlit porod - babské rady versus názor lékaře

Každým dnem vás mohou překvapit porodní stahy - silné kontrakce, které jsou stále pravidelnější a častější. Dalším znamením blížícího se porodu je odtok plodové vody a odchod hlenové zátky, která uzavírala hrdlo děložní. Všechny tyto známky ohlašují první dobu porodní (neboli otevírací) a čas na přesun do porodnice.

ROSTOUCÍ PLOD

Vaše miminko již má charakteristické rysy. Je zralé a připravené na život po porodu, což ale neznamemá, že by se už nevyvíjelo. Do 9. lunárního měsíce má plod uloženo pouze minimum podkožního tuku, veškeré "zakulacení" vlastně probíhá až v tomto období - 10. lunárním měsíci. Každý týden se uloží až čtvrt kilogramu tuku, a to znamená, že plod přibere v posledním měsíci nejvíce za celé své období nitroděložního vývoje, tedy 1 kg i více. Kůže je růžová, napjatá a pokrytá mazlavou bílou hmotou, tzv. mázkem. Toho ubývá s blížícím se termínem porodu. Nehtíky přesahují špičky prstů, vlásky jsou dlouhé několik centimetrů a jemné chmýří, které pokrývalo dříve celé tělo má děťátko pouze na zádech.

Můžete se setkat s termínem lanugo. Většina plodů je již otočena hlavičkou dolů a při dostatku plodové vody tak ještě učiní někteří "opozdilci". Tento nebo další týden (37. týden) začne hlavička plodu sestupovat do pánve. Donošený plod měří 48-50 cm a váží 3200-3700 g. Z porodnického hlediska je plod donošený až od 37. týdne těhotenství. Do té doby stále hovoříme o předčasném porodu.

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ

Kontroly u ženského lékaře vás čekají častěji, a to jednou za týden. Pokaždé se kontroluje krevní tlak, moč, váha, přítomnost kontrakcí nebo krvácení, sleduje se přítomnost otoků. Bříško se vyšetřuje pohmatem, poslechem se kontrolují srdeční ozvy plodu. Sleduje se pohmatový nález na děložním čípku a jeho zrání - tedy připravenost k porodu. V 37. týdnu se standardně odebírá stěr z pochvy na vyšetření přítomnosti infekce. Můžete se též setkat s provedením kardiotokografického vyšetření, často se užívá zkratka monitor. Jeho záznam popisuje většinou 20minutový průběh srdeční frekvence plodu a zároveň děložní tonus, eventuálně průběh kontrakcí. V tomto týdnu už by těhotná měla navštěvovat poradnu té porodnice, ve které se rozhodla porodit. Ke svému gynekologovi by se pak měla pacientka vrátit až po ukončeném šestinedělí. Přejeme vám, aby byl příchod vašeho potomka na svět co možná nejpříjemnější!


Praktické rady:

  • Jestli se vám do této doby na kůži neobjevily pajizévky (strie), pak zřejmě patříte k těm šťastným, kterým se úplně vyhnou. V opačném případě nezoufejte, po porodu některé z nich zmizí a zbytek se můžete pokusit odstranit hned několika způsoby.
  • Odpočívejte často s nohama ve zvýšené poloze a během dne si dopřejete podle potřeby spánku.
  • Vyvarujte se dlouhého ležení na zádech, mohlo by dojít k pocitu na omdlení z útisku těhotné dělohy na velké cévy přivádějící krev k srdci.
  • Ke konci těhotenství je těžké najít vhodnou polohu na spaní. Před spaním je vhodná krátká procházka a také důkladné vyvětrání ložnice.
  • Pokud máte chuť na sex a lékař vám nenařídil jinak, dopřejte si ho. Mužské sperma obsahuje látky, které působí před porodem pozitivně na děložní hrdlo. Pokud již víte, že chcete tatínka u porodu, nezapomeňte to nahlásit a absolvovat kurz. Přítomnost otce u porodu můžu vřele doporučit. Nejenom že je vám psychickou oporou, ale může vám pomoci i prakticky - podat sklenici s vodou, polohovat vás, povídat si s vámi, a tak i uleví personálu porodního sálu, který někdy neví, kam dříve skočit.
  • Může se přihodit, že začnete rodit předčasně. Proto buďte na porod kdykoli připravena. Mějte sbaleno a naplánováno, jak se do porodnice dopravíte.
  • Platí, že do porodnice se máte odebrat vždy, když odteče plodová voda, resp. i při pouhém podezření na její odtok, vždy, když začnete krvácet, a vždy, když máte stahy již pravidelné, tzn. že jsou minimálně po 10 až 15 minutách.
  • Je podstatné, zda rodíte poprvé, nebo jestli už za sebou jeden či více porodů máte. Pokud jste minulý porod rodila překotně, je zřejmé, že nebudete na nic čekat a při prvních kontrakcích jedete do porodnice. Vždy je také nutno zvážit, jak to tam máte daleko. Děložní aktivita bývá největší večer. Proto pokud máte stahy nepravidelné a ne příliš časté, můžete se pokusit usnout. Je-li nález k porodu, stahy většinou zesílí, takže porod určitě nezaspíte.
  • Pokud máte velké obavy z bolestí, včas se přeptejte na možnost epidurální analgezie, ve většině porodnic je již běžně dostupná.
  • Nebojte se porodu! V porodnici o vás bude dobře postaráno a po porodu vás čeká ta nekrásnější odměna - váš potomek!

Maminčin odborník MUDr. Martina Hourová - gynekoložka s dlouholetou praxí, jejímž hlavním oborem je ultrazvuková diagnostika a vedlejším oborem onkogynekologie; www.hourova.cz

Témata: Časopis Maminka, Měsíc, MEŠ, Luna, Krátká procházka, Lunar, Lunární měsíc