Maminka.czVýživa a stravování

4 chutné zimní zeleninové polévky. Zkuste je

Každý ví, že zeleninový salát vhodně doplněný rostlinnými tuky a zdravými dochucovadly dodá tělu energii a vitaminy, které zejména v chladné části roku tolik potřebujeme. Jenže kdo by v lednu jedl salát? Zkuste to letos trochu jinak a zanořte lžíci do polévky.
, Časopis F.O.O.D.
28. 1. 2015

Polévky jsou nejen dobré, ale také vás nabudí, probudí, rozveselí a ozdraví i v době, kdy je jaro ještě v nedohlednu. Schválně je zkuste.

Pikantní dýňová polévka

4 porce, příprava: 30 minut

Potřebujeme: 1 dýně hokkaidó, 3 mrkve, 5 řapíkatých celerů, sůl a pepř, 2 lžíce panenského olivového oleje, chilli papričky, dýňová semínka, čerstvý koriandr

Dýni a mrkve oloupejte, nakrájejte na menší kousky, zalijte 500 ml vody a vařte do změknutí (bude to trvat asi 15 minut). Na posledních 5 minut přidejte na kolečka nakrájený celer. Rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Ozdobte chilli papričkami a nasucho orestovanými semínky. Můžete přidat i čerstvý koriandr.

Klepněte pro větší obrázek

Avokádová polévka s čerstvým sýrem

4 porce, příprava: 15 minut

Potřebujeme: 4 zralá avokáda, 1 citron, 1 l kuřecího vývaru, 150 g bílého jogurtu, bazalka a oregano, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, 4 plátky parmské šunky, 80 g čerstvého sýra

Avokáda oloupejte a vypeckujte. Přendejte do mixéru, přidejte šťávu a kůru z citronu, vychlazený vývar, jogurt, bazalku, oregano, sůl a pepř. Rozmixujte. Nakonec vmíchejte olivový olej. Ozdobte nasucho orestovanými plátky parmské šunky a čerstvým sýrem.

NÁŠ TIP: Místo čerstvého sýra můžete vyzkoušet také kozí sýr. Zajímavě jeho chuť doprovodí nasekané ořechy.

Klepněte pro větší obrázek

Polévka z řapíkatého celeru

4 porce, příprava: 20 minut

Potřebujeme: 1–2 batáty, 10 řapíkatých celerů, 2 šalotky, 2–3 stroužky česneku, 300 g mraženého hrášku, 3 lžíce nasekané petržele, sůl a pepř, 2 lžíce panenského olivového oleje, čerstvá řeřicha

Batáty očistěte a nakrájejte na kostičky. Dejte do hrnce, zalijte 500 ml vody a vařte do změknutí asi 10 minut. Na posledních 5 minut přidejte na kolečka nakrájený řapíkatý celer, šalotku a česnek. Nakonec krátce povařte i s hráškem, stačí jen 3 minuty. Přidejte petržel a vše rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem a zakapejte olivovým olejem. Na talíři ozdobte řeřichou.

Klepněte pro větší obrázek

Špenátová polévka s rajčaty

4 porce, příprava: 20 minut

Potřebujeme: 3 větší mrkve, 500 g rajčat, špenátové listy, 3 stroužky česneku, 8 vypeckovaných datlí, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, cherry rajčátka, bazalka

Očištěnou mrkev nakrájejte na menší kousky a uvařte v páře doměkka, asi 5 minut. Poté ji rozmixujte společně s asi 500 ml vody, rajčaty, špenátem, česnekem a datlemi. Dochuťte olejem, solí a pepřem. Ozdobte grilovanými cherry rajčátky a bazalkou.

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Nina Novák

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Dýňová polévka, Čerstvý sýr, Hokkaidó, Chuť, Kozí sýr, Pole
Mohlo by vás zajímat
Špatné počasí? Nevadí! Vezměte do ruky knihu a užívejte si domácí pohodu
Halloweenské dobroty, které ocení nejen děti
Utrpení matek perfekcionistek... Perfektní chtějí být většinou prvorozené dcery
Diastáza se objevuje hlavně po druhém porodu. Jak se zbavit rozestupu břicha ?

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu