Maminka.czRecepty

4 osvědčené triky pro dokonalý smažený sýr. S těmito radami se na pánvi už nikdy nerozteče

Simona Formánková 13.  3.  2024
Smažený sýr neboli smažák je oblíbeným jídlem rychlého občerstvení, které si nejraději dopřáváme v létě u vody. S chutí si ho však jistě vychutnáte i během roku. Poradíme vám 4 kroky, jak toto jídlo doma připravit tak, že ho povýšíte na kulinářský majstrštyk!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Čím tučnější, tím lepší

Pokud si chcete opravdu pochutnat, je důležité dbát na kvalitu kupovaného sýru. Vybírejte ten, který má minimálně 30 % tuku. Dalo by se říct, že čím tučnější, tím lepší. Tyto sýry mají totiž příjemnou krémovou chuť a snadněji se smaží. Stačí je jen správně obalit. Pokud milujete výraznější chutě, rozhodně neuděláte chybu, když při výběru sáhnete po některém z plísňových sýrů. A například oblíbený hermelín skvěle vyladíte přidáním sladkých brusinek. 

2. Před smažením ho zmrazte

Možná si říkáte, proč mrazit jídlo bezprostředně před tím, než si ho chcete naservírovat k obědu... Ale rozhodně tento krok nevynechte! Pokud dáte sýr před obalováním zhruba na 10 minut do mrazáku, bude se vám s ním lépe pracovat, a navíc se vám nerozteče na pánvi. 

Nadýchané langoše s domácím kečupem. Klasika českých koupališť u vás doma

3. Sýr obalujte dvakrát

Jedna vrstva trojobalu je málo! Pokud máte opravdu kvalitní a tučný sýr, pak vám ho trocha mouky, vajíčka a strouhanky pohromadě udrží jen stěží. A protože chcete mít jistotu, že se vám povede dokonalé jídlo, dopřejte mu dávku trojobalu ještě jednou. 

4. Osmažte ho zprudka

Smažení rozhodně neprotahujte. Strouhanka by natáhla olej a jídlo by bylo zbytečně mastné. Doporučujeme rozpálit pánev s trochou oleje a v momentě, kdy se začnou tvořit malé bublinky, přidat obalený sýr. Smažte ho z každé strany přibližně 1 minutu, dokud nezezlátne. Hotový sýr nechte okapat do ubrousku a podávejte například s kečupem nebo tatarkou. 

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Video recept, léto, Vaření pro rodinu, Chuť, suroviny, Osvědčený trik, Smažák, Rychlé občerstvení, Majstrštyk, Pohroma, Sýr, Trik, Pánev, Rada, Jednoduchý trik