Maminka.czPlavání s dětmi

4 nejčastější námitky maminek proti vaničkování. Cílem je legrace, ne kraul, říká odbornice

Lenka Brožová 25.  5.  2022
Vaničkování vypadá tak trochu jako věda, ale když si osvojíte základní postupy, je to hlavně zábava. Pro dítě i pro vás. A když na to přijde, můžete si do vany vlézt i vy. Na co se před kurzem plavání s dětmi připravit? A jaké jsou nejčastější výhrady maminek?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jestli nemáte potřebné znalosti nebo si prostě netroufáte, nejlepší bude pozvat si domů certifikovaného instruktora. Ten vám ukáže, co a jak, a můžete se ho na všechno doptat. Třeba právě i na to, jak se do vany dostat spolu s miminkem (a jak z ní), jak si ho na sebe položit a jaké cviky společně provádět. Prostě je tu spousta fíglů a fint. Potíž je, že ne každý má v okolí svého bydliště kvalitního certifikovaného instruktora.

Video: Dítě se dokázalo samo zachránit po pádu do vody

Nebo ve smluvený čas dorazí, ale dítě zrovna není "na plavčo" naladěné. Miminka se prostě strašně obtížně programují, znáte to. V takovém případě oceníte výuková videa. Cviky natočené ideálně z různých úhlů si můžete dopředu nastudovat a pak už můžete jet podle pokynů naostro. Jen pozor, neutopte telefon! 

Hlavně klid, matko 

Děti se v plodové vodě vyvíjejí devět měsíců, je to pro ně známé prostředí a většinou mají koupání rády. Občas se ale vašemu miminku ve vodě nelíbí a vy nevíte proč. Propíná se a pláče. To se stává, když je třeba nevyspalé, hladové, když je vody málo nebo je málo teplá (teplota by se měla pohybovat okolo 37 °C) nebo když ho oslňuje ostré světlo. Někdy dítěti chybí těsný prostor, na který bylo zvyklé. V takovém případě ho zabalte do látkové pleny a i s ní vložte do vody. A hlavně klid, nebuďte nervózní, protože nervózní matku dítě okamžitě vycítí. 

Zhruba okolo čtvrtého až pátého měsíce věku se může dostavit bojkot polohy na zádech. Některé děti rozptýlíte zpíváním a hračkami, jiné si prostě říct nenechají, a kdykoli je obrátíte ve vodě na záda, spustí řev. Možná to bude jednorázovka, možná to bude trvat tři týdny. Nenuťte dítě, vyčkejte, ono to přejde. Každý dětský bojkot jednou zmizí. 

Vaničkování není obyčejné koupání. V čem je přínosné?

„Žádné dítě se nerodí s odporem k vodě. Strach může získat například nešetrným zacházením už při koupání v porodnici nebo tehdy, když nejsou respektovány jeho potřeby,“ říká k tomu instruktorka pohybové výchovy a plavání kojenců, batolat a dětí předškolního věku Vanda Schreierová. Za svou praxi se nesetkala s žádným dítětem, které by vaničkovat nemohlo:

„Zkušenosti mám s vaničkováním dětí s Downovým syndromem i jinými vývojovými vadami. Také jsem vaničkovala s nevidomými rodiči, kteří plavali se svou dcerou, která nebyla jinak handicapovaná, a musím říct, že to pro mě byla cenná zkušenost.“

Cílem je legrace, ne kraul 

Délka pobytu miminka ve vodě se liší podle věku a jeho aktuální nálady. Šestitýdenní dítě vydrží maximálně 15 minut, tříměsíční 20–25 minut, půlroční zvládne i půlhodinový pobyt. Nemá cenu dítě přetahovat, pro tak malé miminko je dvacet minut vaničkování totéž jako hodina cvičení pro vás. Nečekejte, že bude mimčo po kurzu vaničkování plavčit á la Paddy v Modré laguně. Cílem není naučit kojence plavat, ale posílit svalové partie, orientovat se pod vodou a nezmatkovat v ní. Teprve pak se přistupuje k nácviku plavecké schopnosti v prostoru, k čemuž bývá vhodný čas zhruba okolo čtyř pěti let. 

VÝCVIK VANIČKOVÁNÍ MŮŽE ZACHRÁNIT ŽIVOT 

Březnové číslo našeho časopisu se věnovalo bezpečí. Proto jsme se Vandy Schreierové, instruktorky pohybové výchovy a plavání kojenců, batolat a dětí předškolního věku a v neposlední řadě také trojnásobné maminky, zeptali na nejčastější výhrady, které ve své praxi slýchá. 

NÁMITKA: „Pediatr mě zrazuje, že hlavně v zimě se ve vlhkém prostředí rychle šíří respirační choroby. A dermatolog nám máčení kvůli atopickému ekzému vyloženě nedoporučil.“ 

Do šesti měsíců se vaničkuje doma, tedy ve známém prostředí a v takzvaně svých bakteriích. Následně je možné navštěvovat plavecká centra, kde je důležité zejména v zimních měsících dodržet alespoň půlhodinovou aklimatizaci po koupání. 
Troufám si tvrdit, že děti, které plavou, jsou daleko otužilejší než děti, které neplavou, a mají tedy lepší imunitu. Pokud má miminko atopický ekzém, doporučuji cvičit pouze dvakrát týdně. Po osušení pak dítě co nejdřív promazat vhodnou kosmetikou, dokud je pokožka takzvaně otevřená a schopná nejvíc nasáknout vše potřebné. Vaničkování má být ale hlavně zábava! U malých dětí se často zapomíná na to, že aby byly spokojené, nepotřebují pouze nakrmit a přebalit, ale také vhodným způsobem unavit. 

Hit jménem koupací kyblík: Jak se používá a je bezpečný?


NÁMITKA: „Není kojenecké plavání zbytečné? Na to přece bude mít dítě dost času, až povyroste.“ 

To rozhodně není. Čím dřív si dítě osvojí kladný a respektující vztah k vodě, tím lépe. Do tří let se učí základní plavecké dovednosti, jako jsou orientace ve vodě, splývání a zadržení dechu. Pokud dítě prošlo základním výcvikem vaničkování, dokáže mu to i zachránit život! Když je adaptované na vodní prostředí, umí se například při náhlém pádu do vody zorientovat, nenalokat se vody, vynořit se, zaujmout odpočinkovou polohu na zádech a čekat, případně se „doplácat“ ke kraji. 

NÁMITKA: „Při vaničkování se voda napouští až po přepad, mám strach, aby se mi dítě neutopilo!“ 

Pokud je miminko ve vodě, nikdy od vany neodcházejte! A to ani když má na sobě plaveckou pomůcku. Nespouštějte dítě z očí, nevěnujte se jiné činnosti. Určitě je vhodné se seznámit s podáním první pomoci. Vana by měla být čistá a před ní odstraňte kluzký povrch, abyste mohli zaujmout bezpečné postavení. Dítě je do tří měsíců vybaveno vrozeným novorozeneckým reflexem zadržení dechu. Pokud se tedy omylem ponoří pod vodu, nemělo by se nalokat. Ve vaničkování se na tento novorozenecký reflex navazuje podmíněným reflexem, kdy dítě učíme zadržet dech pro potopení. Pokud si dítě přece jen lokne, dejte ho do odpočinkové polohy klubíčka, kdy uvolní svalový tonus a je schopné se opět nadechnout a zpracovat situaci samo. Pokud totiž dítě rychle vytáhnete z vody a držíte ho ve svislé poloze, případně s ním ještě třesete, je stále napnuté a nedaří se mu v úleku se nadechnout. 

NÁMITKA: „Na co instruktor nebo kurz? Najdu si pár cviků a budeme doma zkoušet, co nám půjde.“ 

Pokud se rozhodnete vaničkovat, vždy si zjistěte základní instrukce, abyste cviky prováděli správně. Pozvat si domů certifikovaného instruktora, případně nastudovat výuková videa vám dává jistotu, že budete postupovat podle motorických zdatností vašeho dítěte. V tomto bodě se chybuje asi nejčastěji. Maminky zkoušejí cvik, který je určen pro starší děti, jenže dítě ho pak neprovádí správně a tělíčko si přetěžuje. Zhruba dvacet cviků je rozděleno podle věku a dovedností dítěte a tohle pořadí by se nemělo přeskakovat. 

Témata: Časopis Maminka, Batole, Miminko, Bazén, Koupání, Bezpečnost dítěte, Plavky, Plavání s dětmi, pokožka, kurz, Zpívání, Vanda, Kraul, Maminka, Plavání, Vanda Schreierová, Vana, Zábava, Voda, Námitka, Cvik, Nadechnout, Podání, Dámské plavky na Heureka.cz