Maminka.czVýživa a stravování

4 nejoblíbenější variace štědrovečerní večeře – aneb tradiční i zdravější vánoční varianty

Reklama 18.  12.  2019
Blíží se konec roku a s ním už pomalu přemýšlíte, jakého předsevzetí se v novém roce budete držet? Pokud se jedná o změnu ve stravování, zkuste mírně odlehčit už štědrovečerní večeři, abyste neměli během vánočních svátků výčitky svědomí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tradice je tradice…

Jednoznačně nejoblíbenějšími štědrovečerními pokrmy jsou smažený kapr a bramborový salát s domácí majonézou. Tuto tradici většinou drží až 65 % domácností. Některé domácnosti naopak rybám příliš neholdují a volí raději smažený vepřový nebo kuřecí řízek – rovněž s bramborovým salátem. Právě bramborový salát je to, co se v různých variantách objevuje téměř na každé štědrovečerní tabuli.

Inspirace z Moravy a Slezska

Právě v těchto oblastech si potrpí na pochoutku, které se říká kapr na černo. Jedná se o rybí maso podávané s černou omáčkou z povidel s hrozinkami a ořechy. Jedná se o nejstarší tradiční český recept, který se vůbec dochoval.

Zdravější varianty

Pokud chcete ctít tradici a zároveň zkusit odlehčenou variantu štědrovečerní večeře, máte několik možností:

  1. Rybí, vepřové nebo kuřecí maso upravit na přírodno – tedy bez klasického smažení
  2. Připravit bramborový salát pouze ze zeleniny a brambor
  3. Odlehčit majonézu

Co se vám bude hodit?

Naporcujte maso tak, jak jste zvyklí. Místo trojobalu jej však jen namarinujte a naložte do oleje nebo do mléka (maso bude po naložení do mléka křehčí). Následně jej upečte v troubě nebo ugrilujte na pánvi. Při přípravě odlehčené majonézy použijte bílý jogurt nebo jej vytvořte zcela bez pojiva. Salát nebude tak hutný a vy se nemusíte trápit výčitkami svědomí.

Jak jste se rozhodli? Raději tradiční variantu nebo se letos pustíte do přípravy méně kaloricky náročné štědrovečerní večeře?

Témata: Výživa a stravování