[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Jednoznačně nejoblíbenějšími štědrovečerními pokrmy jsou smažený kapr a bramborový salát s domácí majonézou. Tuto tradici většinou drží až 65 % domácností. Některé domácnosti naopak rybám příliš neholdují a volí raději smažený vepřový nebo kuřecí řízek – rovněž s bramborovým salátem. Právě bramborový salát je to, co se v různých variantách objevuje téměř na každé štědrovečerní tabuli.
Právě v těchto oblastech si potrpí na pochoutku, které se říká kapr na černo. Jedná se o rybí maso podávané s černou omáčkou z povidel s hrozinkami a ořechy. Jedná se o nejstarší tradiční český recept, který se vůbec dochoval.
Pokud chcete ctít tradici a zároveň zkusit odlehčenou variantu štědrovečerní večeře, máte několik možností:
Naporcujte maso tak, jak jste zvyklí. Místo trojobalu jej však jen namarinujte a naložte do oleje nebo do mléka (maso bude po naložení do mléka křehčí). Následně jej upečte v troubě nebo ugrilujte na pánvi. Při přípravě odlehčené majonézy použijte bílý jogurt nebo jej vytvořte zcela bez pojiva. Salát nebude tak hutný a vy se nemusíte trápit výčitkami svědomí.
Jak jste se rozhodli? Raději tradiční variantu nebo se letos pustíte do přípravy méně kaloricky náročné štědrovečerní večeře?