Maminka.czVýživa a stravování

4 polévky pro chalupářky

Štěpán Vašák 18.  8.  2015
Vydatná polévka o prázdninách směle nahradí jakékoliv denní jídlo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zelňačka s bramborovou kaší 

4 porce příprava: 40 minut

Potřebujeme: 1 lžíce sádla, 1 cibule, 2 lžíce mleté papriky, 2 lžíce hladké mouky, 1 l hovězího vývaru, 500 g kysaného zelí, 1 lžička kmínu, 3 bobkové listy, sůl a pepř, 3 velké brambory typu B, 2 polosuché klobásy, 200 ml zakysané smetany, 2 lžíce krupicového cukru; Kaše: 500 g brambor typu B, 2 lžíce másla, 150 ml plnotučného mléka, sůl

Na sádle orestujte nasekanou cibuli, zaprašte paprikou i moukou a připravte jíšku. Tu zalijte vývarem, rozšlehejte, přidejte scezené zelí, kmín, bobkový list, sůl a pepř. Když se začne polévka vařit, vhoďte nakrájené brambory a vařte doměkka.

Vmíchejte smetanu a cukr. Mezitím si připravte bramborovou kaši: oloupané brambory nakrájejte na kousky a vařte doměkka, rozmačkejte, vmíchejte máslo a ohřáté mléko, dochuťte solí. Ozdobte orestovanou klobáskou a kaší. 

Náš tip: Elegantní způsob, jak zužitkovat zbylou bramborovou kaši od včerejška. Podobně využijete také vařené či pečené brambory. 

Klepněte pro větší obrázek
Zelňačka, bramboračka a česnečka: Polévky, které nikdy nezklamou - Magazín Recepty.cz

Gulášová polévka v chlebu 

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 1 lžíce sádla, 2 cibule, 400 g hovězí kližky, 1 lžička kmínu, sůl a pepř, 1 lžíce mleté papriky, 2 lžíce hladké mouky, 1 l hovězího vývaru, 2 velké brambory typu B, 1 chilli paprička, 2 stroužky česneku, 1 lžíce čerstvé majoránky, 4 pecínky chleba, 100 g anglické slaniny

Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájené maso, kmín, opepřete a duste, dokud maso pouští šťávu. Pak přidejte papriku a hladkou mouku. Osmažte a zalijte vývarem. Přidejte na menší kousky nakrájené brambory, nasekanou chilli papričku a česnek. Dochuťte solí a vařte do změknutí. Na posledních asi 5 minut přidejte čerstvou majoránku. Podávejte ve vydlabaném rozpečeném chlebu a ozdobte nasucho orestovanou slaninou. 

Klepněte pro větší obrázek

Bramboračka s bylinkovými noky 

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 2 lžíce másla, 2 mrkve, 1 petržel, 1 menšího celeru, 1 cibule, 1 lžička kmínu, 2 lžíce hladké mouky, 1 l hovězího vývaru, 500 g brambor typu B, 2 stroužky česneku, 500 g čerstvých hub (nebo 2 hrsti sušených hub, namočených), 1 lžíce čerstvé majoránky, 1 hrst petržele, sůl a pepř; Noky: 1 vejce, 100 ml plnotučného mléka, 1 hrst bylinek (plocholistá petržel, oregano, majoránka, sůl, kerblík), 100 g krupice (dle potřeby na zahuštění noků)

Na másle orestujte na drobné kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, přidejte nasekanou cibuli. Po orestování vmíchejte kmín, zaprašte moukou a zalijte vývarem. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, nasekaný česnek a houby, osolte, opepřete a vařte do změknutí.

Mezitím si připravte noky: v hrníčku rozšlehejte vejce s mlékem, bylinkami, špetkou soli a s krupicí. Konzistence těsta musí být tužší. Noky vytvarujte lžící a vařte je přímo v polévcepřibližně 6 minut. Noky přidávejte, až když bude zelenina měkká. Polévku dochuťte čerstvými bylinkami. 

Klepněte pro větší obrázek

Cuketovobrokolicový krém 

4 porce, 20 minut

Potřebujeme: 2 lžíce másla, 2 šalotky, 3 stroužky česneku, 2 menší cukety, 1 celá brokolice, 1 l zeleninového vývaru, sůl a pepř, 1 hrst čerstvého tymiánu, 200 ml smetany 33%, vlašské ořechy na ozdobu, 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Na másle orestujte nasekané šalotky a česnek, vmíchejte nadrobno nakrájenou cuketu a krátce orestujte. Přidejte nakrájenou brokolici bez košťálu, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Osolte, opepřete a dochuťte čerstvým tymiánem. Vařte 5 minut, poté vše rozmixujte, vlijte smetanu, prohřejte a podle potřeby ještě dochuťte. Podávejte s nasucho orestovanými ořechy, tymiánem a pár kapkami olivového oleje.

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Ondřej Košík, dekor styling: Markéta Zindulková 

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Pól, Nok, Kysané zelí, Pole, Bobkový list, Česnečka, Oregano, Bramboračka, Gulášová polévka, Čerstvý tymián, Ohřáté mléko, Košťál, Chalupa, Zelňačka, Kosťa