Maminka.czVýživa a stravování

4 skvělé recepty jak zužitkovat zbylé přílohy

Když vám od oběda zůstane studená rýže, brambory nebo špagety, můžete s přebytky ještě zaperlit u večeře. A je docela dobře možné, že po vyzkoušení našich receptů jich budete příště vařit víc záměrně.
, Časopis F.O.O.D.
28. 11. 2014

Brambory zapečené s kořenovou zeleninou 

2 porce příprava: 50 minut

Potřebujeme: 1 mrkev, 1 petržel, 20 g másla, 150 g uvařených brambor typu A nebo B, kousek pórku, 200 ml smetany ke šlehání, 1 vejce sůl a pepř, 1 lžíce strouhaného parmazánu

Mrkev a petržel očistěte, nakrájejte na kousky a orestujte na troše másla. Zalijte asi 200 ml vody a uvařte skoro doměkka. Troubu zapněte na 200 °C. Vodu slijte (a pokud možno ji použijte na polévku nebo do rizota jako vývar).

Brambory promíchejte s uvařenou zeleninou a na kolečka pokrájeným pórkem. Přendejte do zapékací misky, zalijte smetanou rozšlehanou s vejcem, solí a pepřem, posypte sýrem a zapékejte asi 25 minut dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek

Rýžový pudink 

2 porce příprava: 30 minut

Potřebujeme: 1,5 hrnku uvařené rýže, 1,5 hrnku plnotučného mléka, 3 hrnku krupicového cukru, 25 g másla, 1 hrst rozinek, 1 tyčinka skořice, 1 vanilkového lusku, 2 hrušky, čokoláda na ozdobu

Rýži v hrnci zalijte mlékem, přidejte cukr, máslo, rozinky, skořici, semínka z 1 vanilkového lusku i lusk samotný a přiveďte k varu. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kousky a přidejte k rýži. Vařte asi 20 minut, dokud se tekutina nevstřebá. Vyjměte skořici a lusk. Podávejte ozdobené nastrouhanou čokoládou. 

NÁŠ TIP: Místo hrušek můžete pro změnu použít třeba jablka. V tom případě rýžový pudink nakonec posypte mletou skořicí. 

Klepněte pro větší obrázek

Bramborové placičky s parmazánem 

2 porce příprava: 25 minut

Potřebujeme: 200 g uvařených brambor, 1 velké vejce, 1 hrnek strouhanky, 100 g strouhaného parmazánu, sůl a pepř, olej na smažení

Brambory rozšťouchejte na kaši a smíchejte s vejcem, asi 1 hrnku strouhanky a 50 g parmazánu. Podle chuti osolte a opepřete. Výsledné těsto je měkké a lehce lepivé, ale drží pohromadě – množství strouhanky záleží na typu brambor. Zbylou strouhanku smíchejte s parmazánem a placky z bramborového těsta v ní obalujte. Smažte z obou stran na rozpáleném oleji. 

NÁŠ TIP: Do bramborového těsta na placičky můžete také vmíchat nasekanou šunku nebo salám. 

Klepněte pro větší obrázek

Špagetová hnízda 

2 porce příprava: 30 minut

Potřebujeme: 150 g uvařených špaget, 1 vejce, 150 g drcených rajčat, 3 jarní cibulky, sůl a pepř, 70 g mozzarelly, 4–5 cherry rajčátek, čerstvá bazalka

Troubu zapněte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Špagety promíchejte s vajíčkem, aby se od sebe oddělily. Drcená rajčata smíchejte se 2 nasekanými cibulkami a na malé kousky nakrájenou mozzarellou, podle chuti osolte a opepřete.

Těstoviny promíchejte s rajčatovou směsí a na plechu vyloženém pečicím papírem z nich tvořte hnízda. Pečte asi 20 minut, dokud nebudou držet pohromadě. Podávejte je se salátem z cherry rajčátek a jarní cibulky a ozdobená čerstvou bazalkou. 

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Velké vejce, Řeč, Recept
Mohlo by vás zajímat
Jak naučit dítě správně a bezpečně bruslit. S výukou začněte po čtvrtém roce
Proč pouštíme na podzim draky a opadává listí? Dětské otázky vás už nepřekvapí
První porody by se měly zakázat, říká porodní asistentka Tereza Morávková
Tipy na vánoční dárky pro miminka od narození do šesti měsíců

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu