Maminka.czVýživa a stravování

4 skvělé recepty jak zužitkovat zbylé přílohy

Když vám od oběda zůstane studená rýže, brambory nebo špagety, můžete s přebytky ještě zaperlit u večeře. A je docela dobře možné, že po vyzkoušení našich receptů jich budete příště vařit víc záměrně.
, Časopis F.O.O.D.
28. 11. 2014

Brambory zapečené s kořenovou zeleninou 

2 porce příprava: 50 minut

Potřebujeme: 1 mrkev, 1 petržel, 20 g másla, 150 g uvařených brambor typu A nebo B, kousek pórku, 200 ml smetany ke šlehání, 1 vejce sůl a pepř, 1 lžíce strouhaného parmazánu

Mrkev a petržel očistěte, nakrájejte na kousky a orestujte na troše másla. Zalijte asi 200 ml vody a uvařte skoro doměkka. Troubu zapněte na 200 °C. Vodu slijte (a pokud možno ji použijte na polévku nebo do rizota jako vývar).

Brambory promíchejte s uvařenou zeleninou a na kolečka pokrájeným pórkem. Přendejte do zapékací misky, zalijte smetanou rozšlehanou s vejcem, solí a pepřem, posypte sýrem a zapékejte asi 25 minut dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek

Rýžový pudink 

2 porce příprava: 30 minut

Potřebujeme: 1,5 hrnku uvařené rýže, 1,5 hrnku plnotučného mléka, 3 hrnku krupicového cukru, 25 g másla, 1 hrst rozinek, 1 tyčinka skořice, 1 vanilkového lusku, 2 hrušky, čokoláda na ozdobu

Rýži v hrnci zalijte mlékem, přidejte cukr, máslo, rozinky, skořici, semínka z 1 vanilkového lusku i lusk samotný a přiveďte k varu. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kousky a přidejte k rýži. Vařte asi 20 minut, dokud se tekutina nevstřebá. Vyjměte skořici a lusk. Podávejte ozdobené nastrouhanou čokoládou. 

NÁŠ TIP: Místo hrušek můžete pro změnu použít třeba jablka. V tom případě rýžový pudink nakonec posypte mletou skořicí. 

Klepněte pro větší obrázek

Bramborové placičky s parmazánem 

2 porce příprava: 25 minut

Potřebujeme: 200 g uvařených brambor, 1 velké vejce, 1 hrnek strouhanky, 100 g strouhaného parmazánu, sůl a pepř, olej na smažení

Brambory rozšťouchejte na kaši a smíchejte s vejcem, asi 1 hrnku strouhanky a 50 g parmazánu. Podle chuti osolte a opepřete. Výsledné těsto je měkké a lehce lepivé, ale drží pohromadě – množství strouhanky záleží na typu brambor. Zbylou strouhanku smíchejte s parmazánem a placky z bramborového těsta v ní obalujte. Smažte z obou stran na rozpáleném oleji. 

NÁŠ TIP: Do bramborového těsta na placičky můžete také vmíchat nasekanou šunku nebo salám. 

Klepněte pro větší obrázek

Špagetová hnízda 

2 porce příprava: 30 minut

Potřebujeme: 150 g uvařených špaget, 1 vejce, 150 g drcených rajčat, 3 jarní cibulky, sůl a pepř, 70 g mozzarelly, 4–5 cherry rajčátek, čerstvá bazalka

Troubu zapněte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Špagety promíchejte s vajíčkem, aby se od sebe oddělily. Drcená rajčata smíchejte se 2 nasekanými cibulkami a na malé kousky nakrájenou mozzarellou, podle chuti osolte a opepřete.

Těstoviny promíchejte s rajčatovou směsí a na plechu vyloženém pečicím papírem z nich tvořte hnízda. Pečte asi 20 minut, dokud nebudou držet pohromadě. Podávejte je se salátem z cherry rajčátek a jarní cibulky a ozdobená čerstvou bazalkou. 

Klepněte pro větší obrázek
Přidat příspěvek
Komentáře k článku
Mohlo by vás zajímat
Nechce pít z láhve? Zkuste tyto osvědčené tipy jiných maminek
Jak naučit děti smrkat? Nejprve je naučte sfouknout svíčku
Kyselina listová: Zvyšte příjem již před početím, má význam pro správný vývoj plodu
Galerie: 50 úžasných venkovních domečků a bunkrů, které si děti zamilují

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu