Maminka.czVýživa a stravování

4 skvělé zeleninové přílohy k pečeným masům

Pečené maso a zelenina jsou bezvadná a zdravá kombinace. Zkuste ale místo obligátního kysaného zelí nebo špenátu k masu uvařit něco méně obvyklého. Navíc tyto přílohy barevně rozsvítí váš stůl.
, Časopis F.O.O.D.
31. 3. 2014
4 skvělé zeleninové přílohy k pečeným masům

Na jaře je třeba podpořit imunitu a do organismu oslabeného zimou dodat pořádnou dávku vitamínů. Skvělou volbou je do jídelníčku zařadit zeleninové přílohy. Nebojte se neobvyklých kombinací. Navíc ty naše jsou tak barevné, že k zasednutí ke stolu budou přímo lákat.

Pečená červená řepa s křenem

4 porce, příprava: 60 minut

Potřebujeme: 1 velká bulva červené řepy olivový olej 3 cm nastrouhaného křenu citronová šťáva a krupicový cukr podle chuti sůl a mletý pepř .

Řepu oloupejte, na několika místech propíchejte, potřete olejem a zabalte do alobalu.
Vložte ji do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 40 až 50 minut. Upečenou řepu nechte mírně vychladnout, nastrouhejte ji najemno a smíchejte s křenem, citronovou šťávou, troškou cukru a oleje. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s kouskem citronu k dochucení.

Tip:Skvělá je k hovězímu masu.

Restovaná máslová mrkev

4 porce, příprava: 20 minut

Potřebujeme: 4–6 mrkví (podle velikosti) 2 menší cibule 2 lžíce másla 1 lžíce medu 1–2 lžíce citronové šťávy sůl a mletý bílý pepř bazalka na ozdobu.

Očištěné mrkve nastrouhejte na hrubém struhadle. Oloupané cibule nakrájejte na jemná půlkolečka. Mrkev a cibuli smíchejte a orestujte na mírném plameni na másle tak, aby mrkev zůstala křupavá (asi 5 minut). Přidejte med a nechte jej zkaramelizovat. Odstavte a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Ozdobte lístky čerstvé bazalky.

Tip: Podávejte k pečenému kuřeti.

Blanšírovaný hrášek s koprem

4 porce, příprava: 20 minut

Potřebujeme: 800 g mraženého hrášku 2 lžíce másla 2–3 lžíce strouhanky 1 lžička jemně nastrouhané pomerančové kůry citronová šťáva podle chuti sůl a mletý bílý pepř 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru

Hrášek vařte 3 až 4 minuty v osolené vodě, sceďte ho a pak jej rychle zchlaďte v ledové vodě. V hlubší pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a pomerančovou kůru a orestujte. Přisypte hrášek, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a nakonec vmíchejte kopr.

Tip:Jemná chuť hrášku skvěle doplní jehněčí pečeni

Dušené zelí s ořechy

4 porce příprava: 55 minut

Potřebujeme: 1 hlávky červeného zelí 4 snítky tymiánu (může být i sušený) 2 bobkové listy 1 smotek skořice 5 kuliček nového koření 1 cibule 2 lžíce oleje 150 ml jablečného moštu ocet podle chuti sůl a mletý pepř 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů.

Zelí nakrouhejte. Všechno koření dejte, pokud ho máte k dispozici, do plátěného pytlíčku (abyste ho později nemuseli jednotlivě lovit). Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji ve velkém kastrolu na oleji dosklovata. Zalijte moštem, přihoďte všechno koření a postupně přidávejte zelí (jak se bude dusit, bude zmenšovat svůj objem). Kastrol zakryjte a pozvolna duste, dokud nebude zelí měkké. Pokud bude třeba, podlijte je vodou. Dochuťte octem, solí a pepřem a vmíchejte vlašské ořechy.

Tip:Podávejte k vepřové pečeni.


Zdravé hlávky

Zelí, ať už červené, či bílé, patří mezi superzdravou brukvovitou zeleninu stejně jako brokolice, kapusta nebo květák. K nám přicestovalo už před více než 2000 lety, ale v oblasti Středozemního moře nebo v Asii ho pěstovali a konzumovali ještě mnohem dříve.

Staří Řekové a Římané ho křížili a šlechtili, až dosáhli mnoha různých chuťově i barevně odlišných variant (dnes jich existuje více než 400). Číňané zase věřili, že zelí dodává člověku nebývalou sílu – kuliové ho při stavbě Velké čínské zdi fasovali jako proviant.

Červené zelí je proti svému bílému sourozenci ještě o něco hodnotnější. Je v něm spousta vitaminu C a železa i látek, které působí jako antioxidanty – ano, to jsou ty skvělé substance, jejichž konzumací se obnovují a omlazují buňky v našem těle. Pravidelná konzumace zelí působí také příznivě na zažívání a podle posledních výzkumů umožňuje podstatně snížit riziko rakovinného bujení.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.3/2014.

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Péče, Pečené kuře, Červená řepa
Mohlo by vás zajímat
Masky jen pro děti? Omyl! Tyhle rodiny se umí odvázat
Chcete spokojené miminko? Zabalte ho do klasické načechrané peřinky
Pojďte s časopisem Maminka na Podzimní nákupy se značkou Lindex
Nová autosedačka Maxi-Cosi s vestavěnými airbagy je až o 55 % bezpečnější

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu