Maminka.czOtcové

4 typy českých otců: Kterého máte doma vy?

Lenka Brožová 22.  3.  2022
Jsou přítomní u porodu, při výchově i v domácnosti. Nejen fyzicky, tito muži se aktivně zapojují, pečují, citově se angažují. Ne že by pomáhali, oni se opravdu plnohodnotně účastní fungování rodiny. A začíná jich být tolik, že se mluví o fenoménu nového otce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco v západním světě se tento jev začal objevovat už v 70. letech minulého století, my za železnou oponou jsme si na podobné otcovské vlaštovky museli počkat. O to překotněji jsme se pak se všemi těmi změnami snažili se popasovat. Jak se liší takový nový otec od toho „starého“?

Především tím, že nepotřebuje svou mužskou identitu budovat v opozici k té ženské. Jako rodič úplně v pohodě přebírá i pečovatelské úlohy, aniž by měl pocit, že ho nějak zženšťují. Netvrdíme, že v naší kotlině jde o převládající model, ale (zaplaťbůh) se noví otcové objevují čím dál častěji. A momentálně stojí na vrcholu otcovské evoluce.

Otec vašich dětí

Psycholog a psychoterapeut Tomáš Novák rozdělil v knize o otcovské roli české otce do čtyř kategorií. Kterého máte doma vy?

DOMINANTNÍ, mentorský otec zastává v rodině roli šéfa a rádce. Rady jsou to většinou nevyžádané, navíc doprovázené odkazy na vzory, z nichž by si ostatní členové rodiny měli podle jeho názoru vzít příklad („moje matka“, „sousedovy děti“ apod.).

TRADIČNÍ OTEC plní roli živitele, čemuž podřizuje svůj pracovní, ale zčásti i volný čas. Dětem se tedy věnuje v čase, který mu zbyde.

POMÁHAJÍCÍ OTEC funguje v modelu „otec živitel, matka pečovatelka“, ale zapojuje se do chodu rodiny, a to povětšinou podle pokynů matky – tedy tzv. pomáhá. Do jeho pravomocí spadá i trávení společného volného času.

ROVNOPRÁVNÝ, kooperativní otec (de facto tzv. nový otec) se vzdal „moci a kontroly“ vyplývajících z tradičního postavení muže v rodině. Do určité míry převzal některé rysy a formy chování k dětem, které se dříve připisovaly ženám. Rozhodnutí v takových rodinách vznikají na základě konsensu, mimo jiné i třeba takové rozhodnutí, kdo zůstane na rodičovské dovolené. 

Co si představit pod označením "aktivní otec" a je takový táta darem, nebo prokletím? Jak se v roli otce projevují osobní zkušenosti z dětství? A co na proměnu otcovství v průběhu deseti let říkají traumaterapeut Zdeněk Weber a mentor Karel Tůma? Přečtěte si celý článek v dubnovém vydání časopisu Maminka. Časopis je k dostání ve všech trafikách a na ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.

VIDEO: Podívejte se, jak probíhalo focení dubnového čísla s Romanem Vojtkem


 

Témata: Porod, Časopis Maminka, Rodičovství, Rodina, Výchova, Matka, tatínek, Otec, Otcové, Volný čas, prokletí, Dom, Tomáš Novák, Roman Vojtek