[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Porce: 4, Příprava: 10 minut + odležení, Smažení: 15 minut
500 g mletého drůbežího masa nebo směsi vepřového a hovězího 3 stroužky česneku, rozdrcené 1 vejce 2 polévkové lžíce petrželky, nasekané najemno 4 polévkové lžíce olivového oleje 1 menší cibule, nakrájená najemno 400 g těstovin farfalle nebo jiných 1 malá brokolice, rozdělená na růžičky
Maso, česnek, vejce, petrželku, olej i cibuli spolu v míse prohněteme, nejlépe to jde rukama. Osolíme a opepříme a vytvoříme menší kuličky, které necháme asi 10 minut v klidu odležet. Těstoviny uvaříme podle návodu uvedeného na obalu, brokolici připravíme v páře. Ve vyšším kastrolu nebo pánvi rozehřejeme olej a kuličky na něm osmažíme ze všech stran dozlatova. Naaranžujeme na těstoviny, doplníme brokolicí a ihned podáváme.
Tip: Kuličky můžete také upéct na oleji v troubě.
Porce: 4, Příprava: 10 minut, Pečení a vaření: 30 minut
4 kuřecí prsíčka 4 polévkové lžíce másla, rozpuštěného hrst čerstvé petrželky, nasekané najemno 12 malých nových brambor směs zeleniny jako brokolice, mrkve, zelených fazolek, kukuřice, hrášku
Brambory oškrábeme nebo je i se slupkou a vcelku uvaříme doměkka. Omytá a osušená kuřecí prsa několikrát poklepeme hranou dlaně, osolíme a opepříme, vložíme do pekáčku, přelijeme máslem, posypeme bylinkami a podlijeme trochou vody. Zakryté pečeme asi 30 minut v troubě rozehřáté na 190 °C.
Doba pečení závisí na velikosti prsíček. Zeleninu uvaříme v páře nebo krátce povaříme ve vodě či orestujeme na másle. Maso nakrájíme na plátky a rozdělíme na talíře, přidáme brambory a upravenou zeleninu a přelijeme výpekem.
Tip:Prsíčka můžeme před pečením naložit do marinády z kvalitního oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Budou tak křehčí a dříve hotová. Kromě pečení v troubě je lze připravit i na grilu.
Porce: 4, Příprava: 20 minut + marinování, Grilování: 15 minut
250 g kuskusu 4 steaky z lososa 4 polévkové lžíce olivového oleje šťáva z jednoho citronu 1 menší cuketa, nakrájená na silnější kolečka hrst čerstvých bylinek jako oregana nebo tymiánu 1 stroužek česneku, rozdrcený olivový olej, med
Olej a citronovou šťávu smícháme v mělké misce, přidáme sůl a čerstvě mletý pepř.Do marinády naložíme lososa a necháme hodinu až dvě marinovat. Kolečka cukety posolíme z obou stran, dáme do uzavíratelné nádoby a necháme pustit vodu.
Bylinky nasekáme nožem najemno a ihned zalijeme trochou olivového oleje. Přidáme česnek, zakápneme citronovou šťávou a medem a můžeme přidat ještě čerstvě mletý pepř. Cuketu osušíme ubrouskem, obalíme v bylinkové marinádě a necháme ještě alespoň hodinu v chladu marinovat. Kuskus uvaříme ve vývaru podle návodu na obalu. Na rozpálený gril dáme připraveného lososa a cuketu, ze které jsme otřeli marinádu. Grilujeme dozlatova a podáváme s kuskusem a skrojky citronu.
Tip: Solí na cuketu nešetřete, většinu vylijete s vodou, kterou díky ní pustí. Bylinky v marinádě by na grilu zhořkly, proto je důležité cuketu před grilováním otřít.
Porce: 4, Příprava: 10 minut, Pečení a vaření: 45 minut
1 středně velký květák, rozdělený na růžičky 500 ml mléka 40 g másla 30 g mouky strouhaný muškátový oříšek
Růžičky květáku omyjeme a v osolené vodě uvaříme dopoloměkka. Scedíme a necháme na sítu. V hrnci rozpustíme máslo, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Postupně přiléváme mléko, které vždy dobře vmícháme, aby se netvořily žmolky. Osolíme a necháme asi 20 minut vařit. Do hotového krému nastrouháme muškátový oříšek. Troubu předehřejeme na 180 °C. Částečně vychladlý květák rozložíme do zapékací misky, přelijeme bešamelem a pečeme, dokud povrch nezezlátne. Tip: Povrch květáku můžete před zapékáním posypat strouhaným parmazánem. Vývar z květáku použijte na zeleninovou polévku.