Maminka.czVýživa a stravování

4 výtečné rychlovky hotové za pár minut

Rychlé jídlo nemusí nutně znamenat fastfood. Vyzkoušejte čtyři jednoduché a zdravé recepty a u dětí zaručené sklidíte úspěch.
, Časopis Maminka
6. 10. 2012
4 výtečné rychlovky hotové za pár minut

Farfalle s masovými kuličkami a brokolicí

Porce: 4, Příprava: 10 minut + odležení, Smažení: 15 minut

500 g mletého drůbežího masa nebo směsi vepřového a hovězího
3 stroužky česneku, rozdrcené
1 vejce
2 polévkové lžíce petrželky, nasekané najemno
4 polévkové lžíce olivového oleje
1 menší cibule, nakrájená najemno
400 g těstovin farfalle nebo jiných
1 malá brokolice, rozdělená na růžičky

Maso, česnek, vejce, petrželku, olej i cibuli spolu v míse prohněteme, nejlépe to jde rukama. Osolíme a opepříme a vytvoříme menší kuličky, které necháme asi 10 minut v klidu odležet. Těstoviny uvaříme podle návodu uvedeného na obalu, brokolici připravíme v páře. Ve vyšším kastrolu nebo pánvi rozehřejeme olej a kuličky na něm osmažíme ze všech stran dozlatova. Naaranžujeme na těstoviny, doplníme brokolicí a ihned podáváme.

Tip: Kuličky můžete také upéct na oleji v troubě.

Kuřecí prsa s novými brambůrky a zeleninou

Porce: 4, Příprava: 10 minut, Pečení a vaření: 30 minut

4 kuřecí prsíčka
4 polévkové lžíce másla, rozpuštěného
hrst čerstvé petrželky, nasekané najemno
12 malých nových brambor
směs zeleniny jako brokolice, mrkve, zelených fazolek, kukuřice, hrášku

Brambory oškrábeme nebo je i se slupkou a vcelku uvaříme doměkka. Omytá a osušená kuřecí prsa několikrát poklepeme hranou dlaně, osolíme a opepříme, vložíme do pekáčku, přelijeme máslem, posypeme bylinkami a podlijeme trochou vody. Zakryté pečeme asi 30 minut v troubě rozehřáté na 190 °C.

Doba pečení závisí na velikosti prsíček. Zeleninu uvaříme v páře nebo krátce povaříme ve vodě či orestujeme na másle. Maso nakrájíme na plátky a rozdělíme na talíře, přidáme brambory a upravenou zeleninu a přelijeme výpekem.

Tip:Prsíčka můžeme před pečením naložit do marinády z kvalitního oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Budou tak křehčí a dříve hotová. Kromě pečení v troubě je lze připravit i na grilu.

Grilovaný losos s kuskusem a cuketou

Porce: 4, Příprava: 20 minut + marinování, Grilování: 15 minut

250 g kuskusu
4 steaky z lososa
4 polévkové lžíce olivového oleje
šťáva z jednoho citronu
1 menší cuketa, nakrájená na silnější kolečka
hrst čerstvých bylinek jako oregana nebo tymiánu
1 stroužek česneku, rozdrcený
olivový olej, med

Olej a citronovou šťávu smícháme v mělké misce, přidáme sůl a čerstvě mletý pepř.Do marinády naložíme lososa a necháme hodinu až dvě marinovat. Kolečka cukety posolíme z obou stran, dáme do uzavíratelné nádoby a necháme pustit vodu.

Bylinky nasekáme nožem najemno a ihned zalijeme trochou olivového oleje. Přidáme česnek, zakápneme citronovou šťávou a medem a můžeme přidat ještě čerstvě mletý pepř. Cuketu osušíme ubrouskem, obalíme v bylinkové marinádě a necháme ještě alespoň hodinu v chladu marinovat. Kuskus uvaříme ve vývaru podle návodu na obalu. Na rozpálený gril dáme připraveného lososa a cuketu, ze které jsme otřeli marinádu. Grilujeme dozlatova a podáváme s kuskusem a skrojky citronu.

Tip: Solí na cuketu nešetřete, většinu vylijete s vodou, kterou díky ní pustí. Bylinky v marinádě by na grilu zhořkly, proto je důležité cuketu před grilováním otřít.

Zapečený květák

Porce: 4, Příprava: 10 minut, Pečení a vaření: 45 minut

1 středně velký květák, rozdělený na růžičky
500 ml mléka
40 g másla
30 g mouky
strouhaný muškátový oříšek

Růžičky květáku omyjeme a v osolené vodě uvaříme dopoloměkka. Scedíme a necháme na sítu. V hrnci rozpustíme máslo, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Postupně přiléváme mléko, které vždy dobře vmícháme, aby se netvořily žmolky. Osolíme a necháme asi 20 minut vařit. Do hotového krému nastrouháme muškátový oříšek. Troubu předehřejeme na 180 °C. Částečně vychladlý květák rozložíme do zapékací misky, přelijeme bešamelem a pečeme, dokud povrch nezezlátne. Tip: Povrch květáku můžete před zapékáním posypat strouhaným parmazánem. Vývar z květáku použijte na zeleninovou polévku.

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování
Přidat příspěvek
Komentáře k článku
Mohlo by vás zajímat
Kojený otesánek: Může se kojené dítě „přejídat“?
Od kdy děti potřebují kamarády? Batole se díky nim učí, předškolák je vyhledává
Proč má tak špatné známky?
Libuška Rohlíčková (dříve Vojtková) porodila holčičku

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu