Maminka.czPředškolák

4 zdravé rybičky: Rychlé recepty i pro ty nejmlsnější jazýčky

Organismus vašich dětí je potřebuje, mlsný jazýček odmítá. Servírujte je chytře a chutně.
, Časopis Maminka
3. 3. 2012
4 zdravé rybičky: Rychlé recepty i pro ty nejmlsnější jazýčky

Smažená ryba obalená ve vločkách

Porce: 4
Příprava: 10 minut
Smažení: 10 minut

Ingredience:
800 g tresky
1 citron + šťáva z jednoho citronu
12 lžic jemných ovesných vloček
rostlinný olej na smažení

Postup: Tresku nakrájíme na jednotlivé filety, zakapeme je citronovou šťávou a osolíme. Ovesné vločky dáme do hlubokého talíře a filety v nich z obou stran obalíme. Přesuneme na ubrousek a dobře přimáčkneme, aby vločky neopadaly. Ve vyšší pánvi rozehřejeme olej a ryby smažíme asi 3 minuty z každé strany dozlatova.
Přebytečný tuk odsajeme papírovým ubrouskem. Zbylý citron nakrájíme na dílky a servírujeme spolu s rybou.

Tip: Podávejte s kousky zeleniny a opečenými bramborami.

Ryba v balíčku

Porce:4
Příprava: 10 minut
Pečení:30 minut

Ingredience:
600 g mraženého hrášku, rozmraženého
1 svazek jarních cibulek
1 svazek bazalky, lístky nakrájené na nudličky
4 filety pangasia nebo jiné bělomasé ryby rostlinný olej

Postup: Cibulky omyjeme, nakrájíme na kousky a promícháme s hráškem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Omyté filety po obou stranách lehce opepříme, osolíme a obalíme v nudličkách bazalky. Dostatečně velký kus pečicího papíru potřeme olejem.
Část hrášku a cibulky rovnoměrně rozprostřeme na střed papíru, položíme na něj dva filety a zakryjeme další částí hrášku. Zakapeme olejem, zabalíme a balíček uložíme na plech. Opakujeme s dalšími dvěma filety.
Pečeme asi 30 minut.
Otevíráme opatrně, z balíčku může uniknout pára. Podáváme s pečivem nebo bramborami.

Losos přelitý mrkvovou omáčkou

Porce:4
Příprava:10 minut
Vaření mrkve: 15 minut
Smažení lososa: 5 minut

Ingredience:
8 mrkví, nakrájených na kolečka
2 cibule, nakrájené na kousky
1 kávová lžička rostlinného oleje
1 pomeranč
3 filety z lososa (600 g)
4 polévkové lžíce smetany

Postup:V pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme mrkev, osolíme, opepříme a necháme asi 10 minut dusit. Pomeranč omyjeme a vymačkáme z něj šťávu. Lososa nakrájíme na kostky, osolíme a zakapeme třetinou pomerančové šťávy. Jakmile je mrkev měkká, rozmixujeme ji dohladka.
Přidáme smetanu a zbylou pomerančovou šťávu. Podle chuti osolíme a opepříme.
Lososa osmažíme nasucho na nepřilnavé pánvi asi 5 minut. Rozložíme na talíře, přelijeme mrkvovou omáčkou, podáváme s rýží nebo těstovinami.

Tip: Do hotové omáčky lze přidat i trochu strouhané pomerančové kůry.
V tom případě použijte pomeranč v biokvalitě.

Rybí karbanátky

Porce: 4
Příprava:10 minut
Smažení:10 minut

Ingredience:
7 sušených rajčat v oleji, scezených a nakrájených na kousky
3 jarní cibulky, omyté a nadrobno nakrájené
400 g tuňáka ve vlastní šťávě
6 lžic jemné strouhanky olej na smažení

Postup:V misce promícháme rajčata, cibulku, tuňáka a dochutíme solí a pepřem. Vytvoříme větší karbanátky, které obalíme ve strouhance. V pánvi rozehřejeme olej a při středním výkonu smažíme karbanátky asi 3 minuty z každé strany. Ihned podáváme s čerstvým pečivem nebo šťouchanými bramborami a salátem.

Tip: Kontrolujte výkon plotny, karbanátky se velmi snadno spálí. Použijte co nejkvalitnější konzervu, kde je vysoký podíl ryby.



Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Školák, Výživa a stravování, Opečený brambor, Recept, Řeč
Mohlo by vás zajímat
5 čajů, které mohou pít i ti nejmenší
Podzimní tvoření: Vytvořte si s dětmi tato roztomilá zvířátka z kaštanů
Halloweenské dobroty, které ocení nejen děti
Špatné počasí? Nevadí! Vezměte do ruky knihu a užívejte si domácí pohodu

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu