Maminka.czZdraví

5. a 6. nemoc - Choroby, které nemají jména

Regina Rothová 27.  2.  2013
Objevují se na jaře a na podzim, jsou virového původu a šíří se kapénkami, dotykem, šestá nemoc i slinami. Nejsou nebezpečné a dítě bude mít po jejich prodělání doživotní imunitu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proč mají takové zvláštní názvy? V době, kdy se pro ně hledala jména, byly nejčastějšími infekčními nemocemi mezi dětmi plané neštovice, spalničky, zarděnky a příušnice. Nejsou nebezpečné a mají podobný průběh.

Pátá dětská nemoc

Má latinský název erythema infectiosum a vyvolává ji mikroorganismus jménem lidský parvovirus B19. Postihuje nejčastěji děti předškolního a školního věku. Inkubační doba je 6–18 dnů.
Po období s příznaky připomínajícími nachlazení (s teplotou, pobolíváním hlavy, kloubů, s bolestí v krku, pokašláváním) se objeví typický příznak – nafialovělá vyrážka. Nejprve postihuje obličej, a to symetricky na obou tvářích (připomíná motýlka), okolí úst je naopak bledé. V dalších dnech se vyrážka šíří na trup a končetiny, kde může mít velmi rozmanité bizarní tvary připomínající krajku nebo síť.

Vyrážka svědí. Po několika dnech zbledne, do týdne zcela zmizí, ale může se objevit znovu i za několik měsíců po podráždění pokožky sluncem, potem, při koupeli nebo třením. Nemoc má lehký průběh, léčí se jen zmírňováním příznaků: tedy paracetamol na teplotu, tekutý pudr na vyrážku. Dbáme na dostatečný příjem tekutin a vitaminů. Malý pacient by měl být v klidu na lůžku. Po poklesu teploty přestává být nemocný infekčním pro své okolí. Pátá nemoc může představovat hrozbu pro těhotné ženy. Virus totiž může přes placentu proniknout do dělohy a nakazit plod. Pravděpodobnost je ale pod 10 %. Po nákaze hrozí potrat nebo postižení plodu. Hrozící postižení lze diagnostikovat ultrazvukem.

Jak vypadá Šestá nemoc, která nejčastěji trápí kojence a batolata?

Šestá dětská nemoc...

...vlastně české jméno má, ale příliš se nepoužívá. Říká se jí třídenní horečka a je vyvolána lidským herpetickým virem typu 6 nebo 7. Postihuje starší kojence a batolata, téměř výlučně mezi 6. a 24. měsícem věku dítěte. Inkubační doba je 5 až 15 dnů.

Začíná vysokými horečkami bez dalších příznaků. Horečky kolem 40 až 41 °C přetrvávají až tři dny a přestože je teplota dost vysoká, nenarušuje celkový stav dítěte. Jakmile se teplota vrátí k normálu, objeví se narůžovělé pupínky. Na rozdíl od páté nemoci nezasahují do obličeje, ale jejich typickými místy jsou trup, krk a horní končetiny. Po několika dnech vyrážka zbledne a do týdne zcela zmizí. Nesvědí, takže si ji dítě neškrábe a není nutné ji nějak ošetřovat. Pokud horečka do tří dnů neklesne, bývá vhodné se ujistit, že nejde o jinou závažnou chorobu, například bakteriální infekci, která by dítě vážněji ohrozila. Zpravidla se provádí vyšetření tzv. C-reaktivního proteinu (CRP), jehož vyšší hodnota svědčí proti virovému onemocnění a bývá nutné zapátrat po pravé příčině horečky.

Pokud by se jen kvůli teplotě při šesté dětské nemoci nasadilo antibiotikum a přitom došlo k výsevu pupínků „podle popisu práce šesté dětské nemoci“, mohlo by dojít velmi snadno k záměně za alergickou reakci na antibiotikum. Charakter vyrážky je u obojího totiž velmi podobný. Šestou nemoc jen zřídka provází rýma, kašel, zánět hltanu, zduření mízních uzlin na krku a na šíji, ale na vzestupu teplot hrozí disponovaným dětem febrilní křeče. Tato choroba se neléčí antivirotiky (stejně jako pátá), jen se snižuje teplota (paracetamol nebo ibuprofen) v dávce podle hmotnosti malého pacienta. Vhodné jsou i zábaly. Nutné je pít. Žádný zvláštní režim není nutný, jen pečlivé sledování kvůli riziku febrilních křečí při vysokých teplotách. Dítě by mělo být v klidu doma.

Očkování neexistuje

Ani proti jedné z nemocí se neočkuje, obě choroby probíhají téměř vždy bez následků a jejich průběh (až na zmíněné výjimky u páté dětské choroby) je velmi lehký a nekomplikovaný. Organismus vytvoří celoživotní imunitu a nemoc už se nikdy neopakuje.
Vzhledem k vysoké nakažlivosti onemocnění se v dětských kolektivech rychle šíří a není proti ní obrany. Ani v rodině pravděpodobně neuchráníte sourozence. Nenuťte dítě do jídla.
V případě pochybností navštivte lékaře.
 


Rozdíly

Jiný vyvolavatel, jiná vyrážka, jiný věk, 5. nemoc je jednoznačně kolektivní. Dřív se o obou infektech mluvilo jako o nemocích sezonních. Jednoznačně vítězilo období jaro, podzim, dnes se výskyt posouvá k celému roku. Samozřejmě existuje souvislost s tím, že přes léto a o Vánocích děti nejsou v kolektivu, pak se vrátí a epidemie se rozjede.

Proč pátá a šestá?

Historické pořadí dětských „pupínkových“ chorob, když se ještě mnoho nevědělo o tom, co je vyvolává:

Top 6 nejčastějších nemocí u dětí

První - spalničky
Druhá - spála
Třetí - zarděnky
Čtvrtá - nepravá spála (pseudoscarlatina, nemoc Filatov-Dukeho)
Pátá - erythema infectiosum
Šestá - exanthema subitum nebo roseola infantum

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Nemoc, Jména, Nemo, Příušnice, Herpetický vir, Mikroorganismus, C-reaktivní protein, Latinský název, Febrilní křeč, Exanthema Subitum, Dětská nemoc, Lehký průběh, České jméno, Tekutý pudr, Typický příznak, Nejčastější nemoc, Nakažlivost, Erythema Infectiosum, Zdraví na Heureka.cz