Maminka.czMiminko

Může pít miminko čaj? Těchto pět druhů klidně nabídněte i kojenci

Čaj je zdravý, rychle zažene žízeň a když je třeba, pomůže řešit i drobné potíže a neduhy. Třeba když tlačí a bolí bříško nebo se objeví kašel. Ne každý čaj se však hodí pro nejmenší děti. Víte, kdy a které čaje můžete bez obav nabídnout kojencům?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Černý, ovocný, zelený, bílý, bylinný...čajů existuje spousta druhů, uhasí spolehlivě žízeň, báječně chutnají a mají málo kalorií, některé druhy navíc šetrně pomáhají od různých zdravotních obtíží a neduhů. Některé čaje zklidňují, jiné uleví při zažívacích potížích nebo posilují imunitu. Platí to pro dospělé, ale částečně i pro děti. Jenže u nich je obzvláště na místě myslet na to, že vše má svůj čas. 

VIDEO: Jak poznáte, že je vaše dítě hladové?

Můžou pít miminka čaj? 

Kojenci mohou začít čaj pít už od druhého měsíce, ale pokud jsou miminka kojena, tak není třeba jim další tekutiny podávat. Mateřské mléko totiž obsahuje všechno – stravu i pití zároveň.

Navíc, nabízet jim pití z lahvičky by bylo kontraproduktivní, protože byste mohla dítě zmást a mohlo by mít poté problémy při kojení, protože pití pomocí dudlíku je jednodušší než pít z mateřského prsu. Kromě toho čaj miminko „zaplácne“ a ono nemá pocit hladu, takže podáním čaje mu tedy i nabouráte rytmus kojení. Děťátko pak již nepociťuje hlad a odmítá pít mléko. Navíc jeho žaludek nesnese každý druh čaje.

Při kašli a nachlazení vsaďte na cibuli. Vyzkoušené tipy od rodičů, které opravdu zabírají

Kdy s čajem u kojence začít?

Čaj můžete miminku nabídnout, jakmile mu začnete podávat příkrmy, ale je lepší ho nejprve zvyknout jen na čistou vodu. Čajem mu můžete pitný režim jen zpestřit nebo jej podávat jako přírodní „medicínu“. Miminko by mělo vypít maximálně 50 ml čaje za den. Jako úplně první čaj se pro kojence hodí fenyklový, který dětem chutná a navíc pomáhá od kolik a nadýmání, které je tak často trápí.

Jen pozor, miminka, která nejsou kojena, potřebují, obzvláště v horkých letních dnech, kromě čaje i jiné tekutiny.

Co sledovat při nákupu čaje?

Čaj pro děti by měl být v první řadě co nejvíce přírodní. Ujistěte se, že v něm nejsou přimíchané žádné umělé přísady, aromata nebo barviva. V ideálním případě upřednostněte při výběru čajovou směs, která pochází z kontrolovaného biologického zemědělství. Kromě toho by dětský čaj neměl obsahovat cukr, což se týká i ovocného cukru (fruktózy) a sladového cukru. Tabu jsou pro kojence také černé a zelené čaje, kvůli obsahu kofeinu. A třeba mátový čaj není vhodný kvůli éterickým olejům.

Kojenecká kolika dokáže potrápit. Takhle ji zvládnete!

 Jaké druhy čaje jsou vhodné pro malé děti?

Fenyklový čaj – dětem chutná, protože má mírně nasládlou chuť. Pomáhá při nadýmání, uvolňuje plynatost a křeče

Šípkový a ibiškový čaj – dětem moc nechutnají, protože mají nakyslou chuť.

Heřmánkový čaj – heřmánek blahodárně působí na žaludek a střeva a zmírňuje záněty.

Anýzový čaj (nejčastěji ve směsi) – stejně jako fenyklový pomáhá při nadýmání, ale také ulevuje od bolestí bříška a navíc ještě rozpouští hlen při kašli.

Roiboos – čaj neobsahuje kofein, ale má v sobě spoustu minerálů. Chutná sladce a je dobrý proti křečím. I ten dětem můžete nabídnout.

Nemocné děti potřebují hodně tekutin

Výjimkou je však, když je dítě nemocné, to pak potřebuje mnoho tekutin, pitný režim zvyšte především když má horečku, popřípadě když má žaludeční potíže a jeho žaludek citlivě reaguje na mléko.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Výživa a stravování, Batole, Miminko, Kojenec, Praktické rady, Miminko, Jídelníček, Kašel, Pitný režim, Druhý měsíc, Nasládlá chuť, Mateřské mléko, Spousta druhů, Nadýmání, Žízeň, Heřmánek, Nemocné děti, NEWS, Tekutina, Heřmánkový čaj, Čistá voda, Neduh, Léky na kašel a odkašlávání na Heureka.cz