Maminka.czRozhovor

5 důvodů, proč si udržet dobrou fyzičku i v těhotenství

Porod je pro ženy náročný a v mnoha případech dokonce připomíná sportovní výkon. Máme pro vás 5 důvodů, proč si udržet fyzičku i během těhotenství. I kdyby neovlivnila přímo průběh porodu, tak váš osobní pocit určitě ano.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

VIDEO: Slavné sportovkyně a jejich děti

 „Hodně se mluví o tom, že když mají ženy dobrou fyzičku, že se jim bude lépe rodit. Já si z praxe úplně nemyslím, že dobrá fyzička rovná se dobrý porod. Na to, aby žena dobře porodila, má vliv velké množství různých faktorů a řekla bych, že psychika je na prvním místě. To je alfa a omega,“ podotýká porodní asistentka Dáša Vlčková (cordeus.cz) s tím, že roli hrají samozřejmě i anatomické parametry, dispozice a poloha miminka, uložení placenty a mnohé další. 


Udýchám to? 


Mít dobrou fyzičku se ale v mnoha ohledech u porodu vyplatí. U překotného porodu samozřejmě maminka ani nestihne svůj případný potenciál využít. Pokud ale rodí déle, může svou vytrvalost dobře zúročit.

Jóga pomáhá k otěhotnění i udržení kondice před porodem! Který druh zvolit?

„Porod je často poměrně fyzicky náročný a žena v lepší fyzické kondici má předpoklady ho lépe udýchat a zvládnout i delší porod. Ale není to tak, že by vrcholové sportovkyně nebo ženy, které celý život aktivně sportovaly, rodily lépe. Ze zkušeností, které mám z porodního sálu, i žena, která byla obéznější, porodila za hodinu. Myslím, že to s tím zkrátka přímo nesouvisí,“ říká Dáša Vlčková. Jak se říká, duše a tělo jedno jest, a co si budeme povídat, pohyb dělá dobře i psychice člověka. „Žena, která cvičí, se cítí lépe i psychicky,“ potvrzuje Dáša Vlčková. 



Komplikované pánevní dno 


U porodu hraje velkou roli stav pánevního dna. A právě to vzhledem k intenzivním tréninkům někdy bývá u hodně osvalených maminek, například vrcholových sportovkyň, fitness trenérek a maminek zvyklých intenzivně sportovat až příliš „stažené“. „Baletky a tanečnice, které jsem rodila, měly často tak pevné pánevní dno, že prostupnost u porodu pak byla problémovější. Konkrétně baletky jsou navíc drobné a často mají užší pánev, ani to jim porod příliš neusnadňuje. Někdy je to spíš problém než výhoda,“ říká porodní asistentka. Zatímco po porodu je cílem pánevní dno co nejlépe opět posílit, během třetího trimestru těhotenství je třeba jej naopak cíleně uvolňovat.

Zaostřeno na pánevní dno! Proč se ho vyplatí posilovat? Tipy na cviky

„Ve třetím trimestru se s maminkami hodně zaměřuji právě na pánevní dno, které jen uvolňujeme. V tomto období by opravdu měly zvolnit, soustředit se spíš na jógové protažení, uvolnění, prodýchání, aby se dechem připravily na porod. Někdy stačí jen ležet na podložce a prodýchávat do bříška. Někdo se jen potřebuje vnitřně zklidnit. Když se žena moc bojí a je vystresovaná, doporučila bych hodně meditovat, hodně se uvolňovat. Je to o dechu, relaxaci. Moc se necvičí, neposiluje, ale protahuje. To se nejvíc uvolňuje i dýcháním,“ říká Dáša Vlčková. 


Kdy se dobrá fyzička opravdu vyplatí? 


Dobrá fyzická kondice se podle slov porodní asistentky přihlásí především po porodu. „Ženy se snadněji vracejí zpátky do formy, netrápí je většinou kila navíc. Ty, které jsou na tom fyzicky dobře, mívají největší výhody po porodu, rekonvalescence u nich bývá rychlejší. Nemívají problémy s diastázou nebo s inkontinencí. Kondička v těhotenství může mít vliv na to, že mají méně problémů, méně je bolí záda, méně jim otékají nohy a cítí se celkově lépe. Ale nemyslím si, že je to záruka bezproblémového porodu,“ uzavírá. Porod je zkrátka trošku alchymie. Fyzickou a psychickou přípravou ho ale dokážete hodně ovlivnit. A k tomu přinášíme pět tipů, jak si fyzičku s bříškem udržet.

PROČ SI UDRŽET FYZICKOU KONDICI I S BŘÍŠKEM? 

  • Pohyb vašemu tělu i duši prospívá, stačí jen zvolit takový, který vám dělá dobře. S ohledem na miminko je perfektní chůze. Dlouhé procházky jsou naprosto ideální, ale i krátká se počítá!
  • Vsaďte na těhotenskou jógu. Jednak v rámci ní nezatěžujete nevhodnými cviky sebe a své miminko, jednak má jóga navíc blahodárný vliv na psychiku, připravuje vás tak komplexně.
  • Pravidelný pohyb zlepšuje vytrvalost, udržuje svalovou hmotu a posiluje pánevní dno. Ve třetím trimestru je v rámci přípravy na porod dobré začít pánevní dno spíše uvolňovat, s jeho posilováním začněte opět po porodu.
  • Ženy s dobrou fyzičkou umějí většinou dobře pracovat s dechem, což mohou u porodu skvěle využít. Trénované svalstvo se pak zúročí při tlačení.
  • I v těhotenství je fajn mít svou váhu pod kontrolou, abyste lépe zvládala případnou zátěž při porodu. I po něm je rekonvalescence rychlejší, když shazujete „jen“ pět kilo a ne třicet. 


 

Manžel si děti přál, já byla trochu sobeček, přiznává novopečená maminka Patricie Pagáčová
VIDEO: Termín porodu. Víte, která metoda ho stanoví nejpřesněji?
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Slavné maminky, Rozhovor, Psychika, Sport, Patricie Pagáčová, Pánevní dno, tanečnice, Pagáčová, Alchymie, Porto, Vrch, Fyzička, Maminka, Sportovkyně, Dobrá fyzička, Alfa, Sport na Heureka.cz