Maminka.czJen pro maminku

5 důvodů, proč stojí za to pořádat dámské dýchánky s dětmi

Michaela Karavarakis 17.  5.  2014
5 důvodů, proč stojí za to pořádat dámské dýchánky s dětmi
Nepochybně to stojí spoustu námahy zorganizovat setkání dvou či více matek a jejich ratolestí. A nejenom ta příprava (sbalení jídla, náhradních svršků, dodržení časového harmonogramu), ale i průběh. Po takovém „odpočinkovém“ dnu naplněném klábosením s kamarádkami a hraním si s vašimi roztomilými dětičkami se cítíte sbitá jako pes. A možná se ptáte: stojí to za to? Ano, stojí! Mrkněte na to, proč.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Chtěly byste si povídat, kvůli tomu jste se nakonec sešly. Jenomže děti se, zdá se, spikly proti vám. Jedno chce houpat, druhé chce na kolotoč na druhé straně parku. Každé se drží své mámy za prst a neomylně ji táhne na protější stranu. A když se konečně přiblížíte na slyšitelnou vzdálenost, stejně se neslyšíte, protože vaše děti najednou dostanou nepřekonatelnou potřebu něco důležitého vám sdělit. ‚Mááámíííí, máááámíííí, máááámíííí, mááááámííííí‘ se dá ignorovat jen po určitou – ne dlouhou – dobu. ‚Copak, miláčku? Nevidíš, že si povídám s tetou?‘ ‚Ale mami, támhle byl brouček.‘ ‚Ano, brouček. A jak často se ti teda budí v noci?‘ ‚Mááámíííí!‘ ‚Ano?‘ ‚Můžu lízátko?‘ ‚Ne. No jak často tedy?‘ ‚Máááámííííííííííííííí‘

Nesporné plusy

Než se večer dostanete domů, máte zavařený mozek, otupělé vnímání a zpomalené reakce. Ale jakmile trochu dobijete baterky (poprvé za den se v klidu najíte), maličko se zregenerujete (opláchnete si obličej studenou vodou), užijete si návštěvu toalety o samotě a strávíte pár minut soustředěným zíráním do blba, hned je vám líp. A možná si uvědomíte, jaké nesporné plusy s sebou tyto dětské dýchánky nesou. Například:

1. Předávání informací (pro vás)

Momentálně populární virová onemocnění, nově objevené dětské herny, super sekáče, baby friendly penziony na horách, recepty na nová jídla, tipy na knihy o výchově, značka oblíbených sušenek z drogerie,… Řekněte, kde jinde byste se dostala k tak komplexním a zaručeným informacím? A navíc je máte z první ruky a od kamarádky, které důvěřujete.

2. Imunizace (pro vaše dítě)

Roztomilé pusinkování dětiček na rozloučenou, pití z jedné lahve, společné olizování lžiček,… Pokud samozřejmě nejsou děti nemocné, jsou blízká setkání tohoto druhu pro jejich imunitu jedině přínosem.

=====3. Sdílené trable = snesitelnější trable (pro vás)=====
Fakt, že se kamarádce svěříte s tím, že jste se už tři čtvrtě roku pořádně nevyspala a že pořád třikrát až čtyřikrát za noc kojíte, vám přirozeně ztracený spánek nenahradí. Tím, že o tom ale někomu povíte, se váš problém stane snesitelnější. Plus je velká naděje, že si vyslechnete obdobnou story a poznáte, že v tom nejste sama.

4. Utváření sociálních vztahů (pro vaše dítě)

Pro vaše dítě je kontakt s jinými dětmi - vrstevníky neodiskutovatelně důležitý. I když si spolu možná ještě nehrají, mohou od sebe věci odkoukávat, navzájem se učit… Jako základ pro budoucí budování sociálních vztahů nedocenitelné!

5. Zvedač sebevědomí (pro vás)

Vždycky se najde něco, u čeho si v duchu pomyslíte: v tom jsem na tom líp. Vaše dítě rozhodně takhle strašně neřve, když ho taháte z pískoviště domů. Vaše dítě umí rozhodně líp mluvit. Vaše dítě dokáže na tuhle skluzavku vylézt samo. Váš zadek rozhodně není tak veliký.

Není to nic proti kamarádce samotné ani jejímu dítěti přirozeně, stojí za tím hluboko zakořeněná mateřská pýcha - moje dítě je šikovnější, nadanější, lepší než ostatní (je tam, i když si to třeba nepřipouštíte) a trochu pitomá lidská vlastnost, kdy nedostatky ostatních fungují jako zvedač našeho sebevědomí. Ale pokud je to s mírou a umíme to náležitě skrývat, proč nakonec ne.

Témata: Jen pro maminku, pořad, Blízká setkání, Sto, Brouček, Zírání, Pór, Stoj, Drogerie, Velká naděje, Sekáč, Důvod, Porada