Maminka.czHry pro děti

5 her, kterými v deštivých dnech zabavíte děti doma

Tereza Janků 17.  8.  2015
Jindy si hrajete ráda, ale zrovna dnes máte chuť maximálně se zavřít do vedlejší místnosti. Nejlépe zvukotěsné. Těchhle pět her zabaví vaše batole a vám poskytne potřebnou chvilku oddechu!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Prolézačka

Všem dobře známá, ale nedoceněná hra, která využívá skutečnosti, že děti tolik milují fyzický kontakt s rodičem. A je to ta nejjednodušší věc na světě: prostě si lehněte na zem. Dítě si z vás udělá opičí dráhu samo a vy zatím můžete na blahodárných patnáct minut aspoň zavřít oči. A pamatujte si: nezahálíte, rozvíjíte jeho motoriku!

2. Na pavouka

Je pro trochu starší děti, které dokážou pochopit pravidla a dodržet je (ale i pro jejich mladší sourozence, kteří se ji rychle naučí nápodobou). Najděte několik drobných předmětů, které budou sloužit jako pavoučí vajíčka (ideální jsou obaly od překvapení z kindervajíček). Potom si lehněte na zem a jedno vajíčko umístěte před sebe tak, abyste na něj dosáhla - jste pavouk, který si svá vajíčka chrání. Dítě má za úkol se potichu připlížit a vajíčko vám sebrat. Až se mu to podaří, opakujte hru s dalším "vajíčkem".

Tip: Pošlete dítě, ať se plíží z co nejvzdálenějšího místa v bytě. A protože děti se plížit nedokážou, dávkujte jim získávání vajíček tak, aby neztratily zájem o příliš těžký úkol, a zároveň hra nebyla rychle u konce.

3. Schovávačka

Vezměte předmět (nejlépe takový, který vydává zvuk - třeba chůvičku signalizující, že potřebuje dobít), lehněte si na gauč a schovejte si ho pod oblečení. Dítě hledá, vy si můžete číst časopis. A až se mu podaří chůvičku získat, stačí ho přitáhnout zpátky a hru zopakovat.

4. Taneční zábava

Hra vyžaduje malou přípravu: při příštím nákupu se stavte v papírnictví a pořiďte hrací blahopřání. Až přijde den smrtelné únavy, dejte ho batoleti a pak už jenom sledujte, jak ho otvírá, zavírá, otvírá...

Tip: U téhle hry na dítě DÁVEJTE POZOR (přání obsahuje malé části) a na konci mu ho vezměte, aby si neublížilo. A proměňte to ve výhodu - hračka nebude "ohraná", takže ji příště můžete použít se stejným úspěchem znova. Navíc, když budete mít chuť, se do hry můžete i zapojit: vždycky, když melodie začne hrát, tancujte. Až se zastaví, štronzo!

5. Malý archeolog

Do malého kbelíku nebo větší plastové mísy nasypte suché těstoviny větších tvarů. Schovejte do nich hračky, které dítě může objevovat. Aby mělo těstoviny čím nabírat, připravte mu pár umělohmotných hrníčků (vymyté obaly od jogurtu poslouží stejně). Kbelík postavte na zem k místu, kde se budete zdržovat i vy, a pak už stačí jen občas zkontrolovat, jestli v pusince není něco, co by tam být nemělo.

Po téhle hře se sice musí uklízet, ale i to můžete využít: udělejte to společně! Až si odpočinete nebo uděláte, co potřebujete, ukažte dítěti, jak báječná zábava je trefovat se těstovinami zpátky do kbelíku nebo je smetat na lopatku. (Dobře víme, že vás už zametání fascinovat nebude, ale věřte, že jeho ano. A to se počítá!)

Témata: Děti, Hry pro děti, Žába, Fyzický kontakt, Pavouk, Dom, Déšť, Prolézačka, Děs, Kbelík, Nejjednodušší věc, Papírnictví, Drobný předmět